Kehidupan yang sihat

Dapatkan Kebaikan Air Garam untuk Muka di sini

Air masin boleh digunakan untuk penjagaan kulit wajah. Manfaat ini tidak dapat dipisahkan dari mineral yang terdapat di dalamnya. Ingin tahu tentang kebaikan air masin untuk wajah? Lihat ulasan berikut.

Secara amnya, masalah kulit berminyak atau rawan jerawat dapat diatasi dengan menggunakan produk kecantikan dan penjagaan kulit. Namun, tahukah anda bahawa bahan semula jadi, seperti air garam, juga dipercayai dapat mengatasi masalah kulit?

Ini kerana garam mengandungi pelbagai mineral yang diyakini dapat menjaga kulit wajah yang sihat, seperti magnesium, zat besi, natrium, kalium, dan kalsium.

Pelbagai Khasiat Air Garam untuk Muka

Sebilangan kandungan mineral dalam air masin dapat mengatasi masalah kulit berikut:

Mengatasi jerawat

Air garam dipercayai berkesan untuk mengatasi jerawat yang muncul di wajah anda. Kerana air garam mempunyai sifat antibakteria yang dapat membantu merawat jerawat. Bukan itu sahaja, air garam juga dapat mengawal pengeluaran minyak (sebum) pada kulit wajah anda.

Bagaimana cara untuk membuat: Larutkan sudu teh garam dalam semangkuk air suam. Anda juga boleh menggunakan garam Himalaya yang kaya dengan mineral.

Bagaimana nak guna: Pastikan wajah anda bersih dari sisa kotoran yang masih melekat pada permukaan kulit. Selepas itu, cuci muka menggunakan air garam, kemudian bilas dengan air mengalir dan keringkan dengan tuala bersih.

Membuang sel kulit mati

Selain dilarutkan dalam air, garam juga dapat digunakan sebagai bahan semula jadi untuk gosok muka. Ini kerana garam mempunyai tekstur seperti biji-bijian kecil yang, ketika digunakan sebagai gosok, dapat membantu membuang sel kulit mati di wajah.

Bagaimana cara untuk membuat gosok garam: Tuangkan cuka sari apel secukupnya ke dalam mangkuk dan tambahkan 1/8 cawan garam. Potong 1-2 tangkai daun pudina segar. Masukkan daun cincang ke dalam garam dan cuka sari apel. Campurkan semua bahan sehingga terbentuk seperti pes pekat.

Bagaimana nak guna: Memohon gosok garam ke permukaan kulit semasa anda memakai gosok biasa. Urut perlahan-lahan dengan gerakan bulat. Selepas itu, basuh muka anda dengan air suam.

Supaya manfaat air garam untuk wajah dapat dimaksimumkan dan tidak benar-benar menyebabkan masalah pada kulit, selalu gunakan peralatan yang bersih semasa membuat campuran di atas. Di samping itu, jaga kebersihan kulit wajah. Sekiranya anda mempunyai masalah kulit yang degil, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.