Kesihatan

Beban Psikologi dan Kesihatan Mangsa Rogol

Pemerkosaan dan keganasan seksual dalam bentuk apa pun adalah tindakan jenayah yang dapat dialami oleh sesiapa sahaja, sama ada wanita atau lelaki. Pemerkosaan tidak boleh dipandang ringan karena tidak hanya meninggalkan luka fizikal, tetapi juga membawa luka mental yang sukar disembuhkan.

Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan kes rogol dilakukan oleh orang yang diketahui oleh mangsa, seperti pasangan, bekas pasangan, saudara, atau rakan mangsa.

Dalam banyak kes rogol, mangsa enggan memberitahu apa yang berlaku. Sebabnya pelbagai. Ada yang merasa malu, takut dengan pembalasan, dan takut cerita mereka tidak akan dipercayai. Ini sering menjadikan mangsa rogol menanggung beban psikologi sahaja.

Kesan Rogol sSecara psikologi

Rogol boleh menyebabkan trauma psikologi atau tekanan mental bagi mereka yang mengalaminya. Mangsa serangan seksual atau gangguan seksual cenderung mengalami beberapa masalah psikologi berikut:

1. Menyalahkan diri sendiri

Mangsa rogol mungkin merasa bersalah atau menyalahkan diri sendiri atas musibah mereka. Wanita yang menjadi mangsa keganasan seksual, misalnya, mungkin berpendapat bahawa gaya pakaian mereka itulah yang mengundang pelaku untuk memperkosanya.

Kerana itu, banyak mangsa memilih untuk berdiam diri dan menyembunyikan peristiwa traumatik yang mereka alami. Ini sebenarnya tidak boleh berlaku kerana jika tidak diperiksa, mangsa berisiko mengalami tekanan yang teruk.

Sementara itu, keganasan seksual terhadap lelaki cenderung mendorong mangsa untuk meminta pertolongan kerana mereka merasa malu. Ini kerana orang berpendapat bahawa lelaki adalah tokoh yang kuat dan kuat, jadi mereka harus dapat melindungi diri mereka dari keganasan.

Pemikiran ini akhirnya membuat mereka menyalahkan diri sendiri atas pemerkosaan yang mereka alami.

2. Gangguan mental

Mangsa rogol berisiko tinggi untuk beberapa gangguan mental, seperti kemurungan, gangguan tekanan selepas trauma (PTSD), dan gangguan kecemasan. Ini boleh berlaku kerana mangsa selalu teringatkan peristiwa traumatik, sehingga mereka merasa mereka selalu berada dalam bahaya.

Bukan hanya itu, beberapa mangsa juga merasa cemas dan panik secara berlebihan yang akhirnya mencetuskan perubahan tingkah laku, seperti gangguan tidur, mimpi ngeri yang kerap, sering menangis, sendirian, menghindari bertemu orang lain, dan ada juga yang menjadi pendiam atau marah.

3. Keinginan untuk membunuh diri

Bunuh diri adalah salah satu kesan psikologi paling maut yang boleh dialami oleh mangsa rogol. Faktor utama yang sering mencetuskan tindakan ini adalah kerana mangsa telah lama mengalami kemurungan atau PTSD, sehingga mereka berfikir bahawa tidak ada gunanya menjalani kehidupan lagi.

Di samping itu, perasaan malu dan rasa bersalah yang terkubur sejak sekian lama sering menjadi alasan mangsa rogol membunuh diri.

Kesan Rogol ssecara fizikal

Dari sudut fizikal, kesan negatif yang dapat dialami oleh mangsa rogol termasuk:

Penyakit kelamin

Penyakit kelamin, seperti klamidia, herpes, HIV, dan hepatitis B, dapat dialami oleh mangsa pemerkosaan. Oleh itu, penting bagi mangsa rogol untuk mendapatkan bantuan perubatan dari doktor sebaik sahaja berlaku pemerkosaan, agar penyakit ini dapat dikesan dan dirawat seawal mungkin.

Keadaan perubatan lain

Selain penyakit kelamin, mangsa rogol juga berisiko menghadapi pelbagai masalah kesihatan, seperti:

  • Keradangan pada faraj atau vaginitis
  • Jangkitan atau pendarahan pada faraj atau dubur
  • Sakit semasa hubungan seksual atau dispareunia
  • Sakit tekak atau luka di kawasan mulut (jika berlaku penembusan mulut)
  • Gangguan keinginan seksual hypoactive (HSDD), yang merupakan keengganan untuk melakukan hubungan seks atau bahkan mengelakkan semua hubungan seksual

Kehamilan yang tidak diingini

Mangsa rogol kemungkinan besar akan hamil sekiranya pemerkosaan berlaku semasa mangsa subur dan perogol mengalami ejakulasi faraj.

Walaupun risiko ini ada, mangsa dapat mengambil langkah pencegahan dengan melakukan kontrasepsi kecemasan secepat mungkin. Jika diambil dalam 5 hari pertama sejak pemerkosaan berlaku, potensi kehamilan dapat dicegah hingga 95 persen.

Namun, jika mangsa pemerkosaan dinyatakan hamil, doktor boleh mengesyorkan prosedur pengguguran.

Kesan fizikal rogol boleh sembuh lebih cepat daripada kesan psikologi. Oleh itu, peranan keluarga, saudara, doktor dan ahli terapi adalah kunci penting dalam membantu proses penyembuhan dan pemulihan mangsa rogol.

Memandangkan rogol adalah tindakan jenayah yang membahayakan nyawa mangsa, siapa pun yang bertanggungjawab untuk merogol mesti didakwa. Atas sebab ini, mangsa mesti mempunyai keberanian untuk melaporkan kepada polis jika mereka mengalami cubaan memperkosa atau merogol.

Sebabnya, jika mereka tidak dilaporkan dan ditangkap, pelaku pemerkosaan mungkin tidak merasa kecewa dan boleh melakukan kejahatan yang sama terhadap mangsa lain.

Sekiranya anda atau orang yang dekat dengan anda menjadi mangsa rogol, jangan ragu untuk meminta pertolongan dari pihak berkuasa, doktor, atau psikologi.