Kesihatan

Artritis reaktif - Gejala, sebab dan rawatan

Artritis reaktif, juga dikenal sebagai sindrom Reiter, adalah keradangan pada sendi yang dipicu oleh jangkitan, terutamanya jangkitan yang disebabkan oleh penyakit kelamin atau keracunan makanan. Walau bagaimanapun, penyakit ini tidak menular.

Artritis yang reaktif menyebabkan sendi di lutut, pergelangan kaki, atau kaki menjadi bengkak, sakit, merah, dan panas ketika disentuh. Keadaan ini boleh datang dan pergi, tetapi cenderung hilang dalam 6-12 bulan.

Sindrom Reiter adalah keadaan yang jarang berlaku. Nisbah kejadian hanya sekitar selusin kes setiap 100,000 orang. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki dan orang berusia antara 20-40 tahun.

Punca Arthritis Reaktif

Punca sebenar artritis reaktif masih belum diketahui. Walaupun begitu, kebanyakan gangguan ini berlaku sebagai reaksi terhadap jangkitan pada tubuh, terutamanya jangkitan pada saluran gastrousus, saluran kencing, atau organ genital.

Jangkitan ini umumnya disebabkan oleh bakteria berikut:

 • Bakteria yang menyebabkan penyakit menular seksual, seperti: Chlamydia trachomatis dan Ureaplasma urealyticum.
 • Bakteria yang menyebabkan pencemaran makanan, seperti Shigella, Salmonella, Yersinia, Campylobacter, dan Clostridium difficile.

Namun, tidak semua pesakit yang terkena jangkitan bakteria di atas akan mengalami artritis reaktif. Gangguan ini lebih sering terjadi pada pesakit yang juga mempunyai sejumlah faktor risiko, seperti memiliki gen HLA-B27, menjadi lelaki, dan berumur antara 20-40 tahun.

Gejala Arthritis Reaktif

Gejala artritis reaktif umumnya berlaku 1-4 minggu selepas jangkitan. Gejala utama gangguan ini adalah sakit, kekakuan, dan bengkak pada sendi, terutamanya sendi di lutut, pergelangan kaki, kaki, dan pinggul.

Bukan hanya itu, bahagian sendi yang lain, seperti tumit, pinggang, dan punggung, juga boleh mengalami perkara yang sama. Selain itu, artritis juga boleh menyerang jari dan jari kaki, otot, dan tendon.

Selain menyerang sendi, sindrom Reiter juga boleh mempengaruhi saluran kencing dan organ kemaluan, kawasan mata, dan kulit. Gejala yang muncul pada setiap pesakit adalah berbeza, bergantung pada lokasi jangkitan.

Gejala artritis reaktif saluran kencing boleh merangkumi:

 • Peningkatan kekerapan membuang air kecil dan sakit.
 • Keputihan dari zakar atau faraj.

Gejala artritis reaktif di kawasan mata boleh merangkumi:

 • Mata merah dan pedih.
 • Penglihatan menjadi kabur.

Gejala artritis reaktif di kawasan kulit boleh merangkumi:

 • Ruam muncul di kulit.
 • Permukaan kulit kelihatan merah, menebal, dan terasa kasar.

Gejala di atas boleh datang dan pergi dan boleh berlanjutan dari 3 hingga 12 bulan. Pada sebahagian kecil pesakit, gangguan ini boleh menjadi penyakit kronik.

Bila hendak berjumpa doktor

Seseorang perlu berjumpa doktor sekiranya mereka mengalami simptom artritis reaktif. Terutama jika gejala ini muncul sejurus selepas mengalami jangkitan gastrointestinal atau jangkitan saluran kencing, yang umumnya dicirikan oleh cirit-birit atau sakit ketika membuang air kecil.

Walaupun selepas rawatan, artritis reaktif dapat berulang di kemudian hari. Oleh itu, orang yang telah menderita penyakit ini disarankan untuk berkonsultasi dengan doktor secara berkala agar keadaan mereka selalu dipantau.

Diagnosis Arthritis Reaktif

Doktor akan menanyakan keluhan dan gejala pesakit, serta menelusuri sejarah penyakit yang dihidapi oleh pesakit dan keluarganya. Selepas itu, doktor melakukan pemeriksaan fizikal pada sendi, mata, dan kulit pesakit, terutamanya jika kawasan ini mengalami sakit, radang, bengkak, atau ruam.

Sekiranya terdapat kecurigaan bahawa pesakit mempunyai artritis reaktif, doktor akan melakukan siasatan berikut:

ujian darah

Ujian ini bertujuan untuk mengesan jangkitan, tanda-tanda keradangan di dalam tubuh, ke gen HLA-B27, yang biasanya dimiliki oleh orang-orang dengan artritis reaktif.

Ujian air kencing dan najis

Ujian ini bertujuan untuk mengesahkan adanya jangkitan, yang boleh menjadi pencetus artritis reaktif.

Ujian cecair sendi

Doktor akan mengambil cecair dari sendi yang terasa sakit. Cecair sendi ini diperlukan untuk menguji kehadiran keradangan dan jangkitan pada sendi.

Foto sinar-X

Imbasan sinar-X boleh dilakukan untuk menilai keparahan keradangan. Langkah ini secara amnya dilakukan apabila pesakit mengalami gejala artritis reaktif yang berulang.

Rawatan Artritis Reaktif

Rawatan artritis reaktif bertujuan untuk menghilangkan gejala sehingga pesakit dapat kembali ke aktiviti normal mereka. Pemilihan kaedah rawatan akan disesuaikan dengan penyebab, keparahan, usia, dan keadaan kesihatan pesakit secara keseluruhan. Inilah penjelasannya:

Ubat diri

Pesakit boleh melakukan rawatan awal secara bebas untuk menghilangkan rasa sakit dengan membatasi pergerakan, rehat, kompres sejuk, sendi yang bermasalah.

Walau bagaimanapun, rawatan bebas ini hanya sementara. Selepas rawatan diri, masih perlu berjumpa doktor.

Dadah

Doktor akan memberikan antibiotik untuk merawat jangkitan bakteria. Kemudian, ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti diclofenac atau ibuprofen, juga diberikan untuk melegakan sakit sendi dan keradangan.

Walau bagaimanapun, jika NSAID tidak berfungsi, ubat anti-radang dari kelas kortikosteroid akan diberikan. Ubat itu boleh diberikan dengan menyuntikkannya ke sendi yang terkena atau secara lisan (diambil melalui mulut).

Sekiranya kortikosteroid juga tidak membantu melegakan gejala pesakit, ubat-ubatan untuk menekan sistem imun (DMARDs), seperti methotrexate atau sulfasalazine, akan diberikan oleh doktor.

Sebagai tambahan kepada antibiotik dan penghilang sakit sendi, doktor boleh menetapkan kortikosteroid topikal jika pesakit juga mengalami ruam kulit atau titisan mata atau salap, jika pesakit juga mengalami konjungtivitis.

Fisioterapi

Melakukan fisioterapi secara berkala untuk waktu tertentu dapat dilakukan untuk mengembalikan kemampuan menggerakkan sendi dan kawasan di sekitarnya.

Selanjutnya, doktor juga akan menasihati pesakit untuk melakukan senaman secara berkala untuk mengekalkan kekuatan dan kelenturan sendi dan otot. Jenis senaman yang biasanya disarankan untuk penderita arthritis adalah berbasikal atau yoga.

Kejayaan rawatan artritis reaktif berbeza-beza. Sebilangan besar penghidap bertambah baik dalam masa 3-4 bulan, tetapi sekitar 50% dari mereka mengalami gangguan ini lagi beberapa tahun kemudian.

Komplikasi Arthritis Reaktif

Terdapat beberapa komplikasi yang boleh timbul dari artritis reaktif, termasuk:

 • Keradangan otot jantung
 • Keradangan dan pengerasan tulang belakang
 • Glaukoma
 • Kecacatan kaki
 • Pengumpulan cecair di paru-paru

Pencegahan Artritis Reaktif

Pencegahan artritis reaktif dapat dilakukan dengan menghindari pencetus keadaan ini, iaitu jangkitan kelamin dan jangkitan gastrousus. Ini boleh dilakukan dengan cara berikut:

 • Gunakan kondom semasa hubungan seks dan jangan menukar pasangan seksual.
 • Pastikan kebersihan makanan dan minuman yang dimakan dengan memperhatikan proses penyimpanan, pemprosesan, dan persembahan.
 • Lakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala mengikut cadangan doktor, agar penyakit dapat dikesan lebih awal dan segera dirawat.