Kesihatan

Mengenalpasti Laporan Patologi Kanser

Laporan patologi barah adalah laporan hasil biopsi yang dilakukan oleh pesakit barah atau pesakit yang disyaki menghidap barah. Laporan patologi ini memainkan peranan penting dalam membantu doktor menentukan langkah diagnosis dan rawatan untuk barah.

Patologi adalah cabang perubatan yang mengkaji sebab dan proses penyakit. Berkat patologi, doktor dapat mendiagnosis penyakit dengan lebih tepat, sehingga rawatan yang sesuai dapat diberikan.

Terdapat banyak cabang patologi. Salah satunya adalah patologi barah. Laporan patologi barah disediakan oleh pakar patologi anatomi (SpPA) yang bertugas memeriksa sampel tisu atau cecair badan pesakit di makmal.

Bagaimana Laporan Patologi Kanser dibuat?

Ketika mengesyaki adanya sel barah di dalam tubuh pesakit, doktor akan menasihati pesakit untuk menjalani beberapa siri pemeriksaan, mulai dari pemeriksaan fizikal hingga pemeriksaan pendukung yang meliputi pemeriksaan radiologi, seperti sinar-X, imbasan CT, MRI, dan ultrasound.

Selain pemeriksaan, doktor juga akan menasihati pesakit untuk menjalani pemeriksaan sampel cecair atau organ yang disyaki menghidap barah.

Pensampelan cecair dan tisu boleh dilakukan dengan beberapa kaedah, iaitu biopsi, aspirasi (menghisapnya dengan jarum suntik), endoskopi, atau pembedahan.

Sampel tisu dan cecair badan yang diambil adalah:

 • Ketulan di dalam badan, misalnya di organ atau kelenjar getah bening.
 • Benjolan atau kelainan pada kulit yang disyaki barah.
 • Kencing.
 • Kahak.
 • Keputihan.
 • Cecair di sekitar saraf tunjang dan otak (cecair serebrospinal).
 • Cecair di rongga perut (peritoneum).
 • Cecair di rongga dada atau paru-paru.

Sampel ini kemudian dihantar ke makmal patologi untuk diproses dan diperiksa oleh doktor. Biasanya, proses analisis mengambil masa 10-14 hari. Setelah selesai, laporan patologi akan dihantar kembali kepada doktor yang merawat pesakit.

Melalui laporan patologi barah, doktor dan pesakit dapat memperoleh maklumat mengenai penampilan, bentuk, dan ukuran tisu dan sel-sel tubuh pesakit yang terkena barah.

Laporan patologi barah ini akan sangat membantu doktor dalam menentukan diagnosis barah dan tahap keparahannya (tahap barah). Setelah diagnosis disahkan, doktor akan memberikan rawatan selanjutnya.

Maklumat Apa yang Termasuk dalam Laporan Patologi Kanser?

Maklumat berikut umumnya disertakan dalam laporan patologi:

1. Data pesakit

Maklumat ini merangkumi nama penuh, jantina, umur dan tarikh lahir, sejarah perubatan, dan diagnosis semasa (jika ada). Selain itu, maklumat mengenai jenis dan tarikh pemeriksaan juga diberikan.

2. Penerangan umum mengenai sampel tisu atau cecair yang diperiksa

Maklumat lengkap mengenai berat, bentuk, dan warna tisu atau cecair badan pesakit yang diperiksa.

3. Penerangan mikroskopik

Maklumat ini adalah penjelasan terperinci mengenai penampilan, bentuk, dan ukuran sel tisu badan pesakit yang dilihat melalui pemeriksaan dengan mikroskop.

4. Diagnosis akhir

Maklumat ini adalah bahagian terpenting dalam laporan patologi barah kerana mengandungi kesimpulan hasil pemeriksaan. Sekiranya diagnosisnya adalah tumor, maka bahagian ini akan menjelaskan sama ada tumor itu jinak atau ganas (barah) dan ukurannya.

Di samping itu, terdapat juga maklumat mengenai 3 perkara berikut:

 • Tahap ketumbuhan / barah

  Maklumat ini menunjukkan betapa beratnya sel barah tumbuh dan adakah sel tersebut merebak ke organ lain. Sel barah yang masih menyerupai sel normal diklasifikasikan sebagai sel barah peringkat rendah. Sebaliknya, sel yang kelihatan sangat berbeza dengan sel normal dikelaskan sebagai sel barah sederhana atau teruk.

 • Margin tumor / barah

  Semasa mengambil sampel di kawasan yang disyaki barah, doktor juga mengambil sampel di kawasan normal yang berada di sekitarnya. Sampel ini juga dikenali sebagai sampel margin. Sampel margin akan diperiksa untuk kehadiran atau ketiadaan barah di kawasan normal.

 • Tahap atau tahap tumor

  Secara amnya, ahli patologi anatomi akan menentukan tahap barah berdasarkan klasifikasi TNM, iaitu ukuran dan lokasi tumor (T), sama ada sel tumor telah merebak ke kelenjar getah bening berdekatan (N), dan metastasis atau apakah tumor telah merebak ke organ badan yang lain (M).).

5. Hasil pemeriksaan lain

Ahli patologi anatomi boleh melakukan ujian atau pemeriksaan yang lebih spesifik untuk mendapatkan maklumat yang lebih mendalam mengenai tumor atau barah di dalam tubuh pesakit. Hasil ujian atau peperiksaan tambahan ini akan dijelaskan dalam bahagian ini.

Contoh ujian lain seperti ujian genetik atau teknik pewarnaan khas pada sampel tisu atau cecair yang disyaki mempunyai sel barah.

6. Laporan atau ringkasan sinoptik

Sekiranya tumor atau barah telah dikeluarkan, ahli patologi anatomi akan memasukkan laporan ringkas dalam bentuk jadual. Bahagian ini dianggap penting dalam menentukan pilihan rawatan dan peluang pemulihan pesakit.

7. Medan komen

Ada kalanya keputusan peperiksaan tidak begitu jelas sehingga sukar untuk didiagnosis. Pakar patologi boleh menggunakan ruang komen untuk memberikan cadangan untuk peperiksaan atau ujian lain untuk menjelaskan hasil, jika diperlukan.

Ruangan ini juga boleh merangkumi maklumat lain yang dapat membantu doktor menentukan perjalanan rawatan dan perawatan pesakit.

8. Data doktor dan makmal

Pada akhirnya, terdapat nama dan tandatangan ahli patologi anatomi, serta alamat makmal pemeriksa.

Laporan patologi barah secara teknikal ditulis dalam bahasa perubatan dan mungkin sukar difahami oleh pesakit. Namun, doktor yang merawat pesakit akan menerangkannya secara terperinci.

Pesakit juga disarankan untuk menyimpan salinan laporan itu sendiri, sehingga suatu hari doktor dapat menggunakannya kembali ketika memeriksa riwayat perubatan mereka. Salinan laporan juga boleh dibawa oleh pesakit ketika dia berunding dengan doktor lain jika dia ingin memintanya Pendapat kedua.