Keluarga

5 Petua untuk Mengeluarkan Payudara di Pejabat

Kembali bekerja setelah melahirkan akan membuatkan anda tidak dapat menyusukan anak anda pada waktu siang. Namun, jangan risau. Ibu boleh memerah atau mengepam Menyusu di pejabat untuk memenuhi keperluannya. Ayuh, cari petua mengepam Penyusuan susu ibu di pejabat.

Tidak jarang ibu bekerja merasa bersalah kerana mereka tidak boleh memberi susu ibu secara langsung. Sebenarnya, Bun, menyusu secara langsung atau memberi susu ibu mengepam sama bermanfaat untuk bayi, Macam mana boleh jadi. Selain menjadi sumber pemakanan yang sangat baik, susu ibu juga dapat mengurangkan risiko bayi mengalami penyakit dan alahan.

Petua untuk dilakukan Mengepam dalam pejabat

Kunci utama sebelum anda melakukannya mengepam di pejabat adalah untuk menyediakan Si Kecil agar tidak minum susu ibu secara langsung. Oleh itu, sebelum kembali bekerja, latih anak kecil anda untuk minum susu ibu (ASIP) dari botol susu. Ibu juga boleh mengajar keluarga di rumah untuk memberi susu kepada anak-anak mereka.

Agar prosesnya mengepam dapat berjalan dengan lancar, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

1. Sediakan semua peralatan mengepam

Persiapan yang teliti akan dibuat mengepam nampaknya lebih senang dilakukan. Perkara pertama yang tidak boleh anda lewatkan ialah menyediakan peralatan mengepam, seperti pam susu, beg susu ibu, dan beg untuk menyimpan susu ibu agar sentiasa sejuk semasa dalam perjalanan.

Di samping itu, pastikan juga pejabat anda menyediakan tempat untuk melakukan sesuatu mengepam dan peti sejuk untuk menyimpan susu ibu, ya.

2. Pakai pakaian yang senang dibuka di bahagian payudara

Walaupun kelihatan sederhana, memilih pakaian yang memudahkan proses mengepam di pejabat itu penting. Sekiranya boleh, anda boleh menggunakan kemeja butang depan dan coli kejururawatan yang senang dibuka di payudara.

3. Tetapkan jadual biasa

Kesibukan bekerja bukan alasan untuk tidak dilakukan oleh Ibu mengepam, kamu tahu! Sebaik-baiknya, ibu menyusu memang begitu mengepam lebih kurang 15 minit, setiap 3-4 jam. Sekiranya perlu, anda juga boleh menetapkan penggera di WL agar tidak lupa mengepam.

Untuk hasil maksimum, lakukan mengepam pada kedua payudara, sehingga jumlah susu yang dinyatakan akan lebih banyak.

4. Keperluan cecair yang mencukupi

Untuk menambahkan susu ibu, anda mesti minum sekurang-kurangnya 10-12 gelas air setiap hari. Ia juga berguna untuk memenuhi keperluan cecair badan. Jangan lupa, menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan cukup tidur, Bun.

5. Elakkan tekanan

Kerja menumpuk dan menghampiri tarikh akhir, sering membuat Ibu menjadi tertekan. Namun, anda harus mengelakkan tekanan kerana ia akan mengurangkan jumlah susu yang anda hasilkan.

Untuk mengatasi tekanan, anda boleh lakukan mengepam sambil menonton video anak kecil anda bergurau atau bertindak lucu.

Walaupun melakukan mengepam di pejabat menjadikannya lebih sukar bagi anda, jadikan diri anda termotivasi dengan mengingati banyak faedah menyusukan anak anda. Ibu juga boleh berkongsi cerita dengan ibu menyusui yang lain di pejabat.

Sekiranya anda memerlukan masa atau kemudahan tambahan mengepam, anda boleh mencadangkan kepada atasan atau jabatan anda Sumber Manusia (HR) di pejabat. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mengeluarkan susu ibu, cubalah memanfaatkan perkhidmatan perundingan laktasi di hospital.