Kehidupan yang sihat

Fakta Mengenai Manfaat Lime untuk Diet

Mungkin anda pernah mendengar kira-kira faedah limau untuk diet Namun, seberapa berkesan manfaat limau dalam mengurangkan berat badan? Untuk mengetahui jawapannya, ayuh, lihat ulasan berikut.

Limau kaya dengan vitamin C dan air. Sebiji limau nipis dapat memenuhi lebih dari 20 peratus pengambilan vitamin C harian yang diperlukan oleh tubuh. Tidak hanya itu, limau juga mengandungi nutrien lain dalam jumlah kecil, yaitu:

  • Karbohidrat.
  • Protein.
  • Lemak.
  • Serat.
  • Vitamin A, vitamin B, folat, vitamin E, dan vitamin D.
  • Mineral, seperti besi, kalsium, magnesium, fosforus, dan kalium.

Limau juga mengandungi asid sitrik, yang merupakan bahan semula jadi yang memberi buah sitrus rasa masam, seperti limau dan lemon. Asid sitrik dapat meningkatkan metabolisme untuk membakar lebih banyak kalori dan membantu mengurangkan lemak badan.

Kelebihan Lime untuk Diet

Setiap orang pasti menginginkan berat badan yang ideal. Pelbagai cara diet disebutkan untuk menurunkan berat badan dengan serta-merta. Hati-hati, tidak semua kaedah diet telah terbukti secara medis, termasuk menggunakan limau untuk diet, atau diet buah yang hanya memakan buah untuk menurunkan berat badan.

Berdasarkan hasil kajian skala kecil, diketahui bahawa orang yang menjalani diet dengan meningkatkan pengambilan buah sitrus, seperti limau dan lemon, dapat mengalami penurunan berat badan dan kadar lemak tubuh.

Walau bagaimanapun, kesan ini hanya bertahan dalam masa yang singkat. Tidak ada kajian yang dapat menentukan seberapa berkesan manfaat kapur untuk diet dan pemeliharaan berat badan dalam jangka panjang.

Walaupun masih belum terbukti berkesan untuk diet, buah ini mempunyai sejumlah manfaat kesihatan. Kandungan vitamin C dalam limau dapat menguatkan sistem kekebalan tubuh, mempercepat penyembuhan selsema, dan mempercepat pemulihan luka dengan mengurangi keradangan dan merangsang produksi kolagen.

Selain itu, sebatian flavonoid dalam kapur mempunyai sifat antioksidan yang berperanan melindungi sel dari radikal bebas dan menghambat pertumbuhan sel barah.

Diet Yang Betul

Kunci untuk menjalani diet adalah menyeimbangkan jumlah makanan yang anda makan dengan aktiviti yang anda lakukan. Sekiranya anda makan lebih banyak daripada keperluan badan anda, tenaga yang tidak digunakan akan disimpan sebagai lemak. Inilah yang membuatkan anda bertambah berat badan.

Sebaliknya, jika pengambilan makanan dikurangkan atau latihan dan aktiviti fizikal meningkat, berat badan akan menurun. Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, lakukan diet yang sihat sehingga penurunan berat badan secara perlahan tetapi konsisten.

Caranya, perbanyakkan pengambilan protein dan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks, seperti kacang, buah, dan sayur-sayuran, dan lakukan senaman secara teratur.

Kesimpulannya, kebaikan kapur untuk diet belum terbukti dan masih perlu dikaji lebih lanjut. Namun, tidak ada salahnya menambahkan kapur ke menu makanan atau minuman harian anda, kerana buah ini mengandungi pelbagai nutrien.

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai cara untuk diet tetapi berat sasaran belum dapat dicapai, maka anda harus berjumpa dengan pakar pemakanan.