Keluarga

Mengenal Lanugo, Rambut Halus pada Bayi Baru Lahir

Melihat bayi yang dilahirkan dengan rambut tebal akan memberikan kebahagiaan tersendiri bagi ibu bapa. Namun, bagaimana jika rambut halus juga tumbuh di bahagian badan yang lain, seperti punggung, lengan dan kaki? Rambut halus ini biasanya disebut sebagai lanugo.

Lanugo adalah rambut halus yang tumbuh di badan janin ketika masih dalam kandungan. Lanugo (berwarna) yang tidak berpigmen ini biasanya mula tumbuh ketika janin berusia lima bulan (sekitar 19 minggu). Menjelang kelahiran, sebahagian daripada rambut halus ini akan gugur. Tetapi dalam beberapa kes, rambut halus masih boleh dibawa sampai bayi dilahirkan.

Secara umum, lanugo berfungsi sebagai pelindung tubuh janin sehingga tidak terendam dalam cairan ketuban, mengatur suhu badan janin, melindungi tubuh janin, dan memfasilitasi zat-zat lilin (vernix) melekat pada kulit janin. Lanugo lebih kerap dilihat pada bayi yang dilahirkan sebelum waktunya.

Bolehkah Lanugo pada Bayi Disembuhkan?

Pada dasarnya, penampilan rambut halus pada bayi bukanlah keadaan perubatan yang perlu dibimbangkan. Sebabnya, keadaan ini adalah tindak balas biologi janin ketika berada di dalam rahim. Pertumbuhan lanugo pada bayi ini bukanlah sesuatu yang memerlukan rawatan perubatan khas. Bayi akan menggugurkan rambut halus secara semula jadi beberapa hari atau minggu selepas kelahiran. Perlu diingat bahawa menggosok kulit bayi dengan lanugo bukanlah cara yang berkesan untuk menghilangkan rambut halus.

Sekiranya ini masih dilakukan, ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi merah, kering, dan mengelupas. Biarkan rambut halus di badan si kecil hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika rambut halus muncul di sekitar tulang belakang, segera berjumpa dengan pakar pediatrik. Ini mungkin bukan lanugo, tetapi tanda gangguan neurologi yang lebih serius.

Lanugo pada Orang Dewasa

Sekiranya rambut halus masih tumbuh di beberapa bahagian tubuh orang dewasa, ini boleh menjadi tanda keadaan kesihatan yang lebih serius.

Pertumbuhan rambut halus yang berlebihan di tubuh orang dewasa dikenali sebagai hypertrichosis lanuginosa. Keadaan ini dicirikan oleh pertumbuhan rambut halus di sekitar kening, dahi, telinga, dan hidung orang dewasa. Kebanyakan penyebab hipertrikosis lanuginosa pada orang dewasa tidak diketahui.

Keadaan ini sering dikaitkan dengan keadaan perubatan tertentu, seperti kekurangan zat makanan, gangguan makan (anoreksia), hipertiroidisme, HIV / AIDS, gangguan genetik, dan barah. Selain berkaitan dengan penyakit, keadaan ini juga diduga disebabkan oleh pengeluaran hormon berlebihan dalam tisu barah dan kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, seperti siklosporin, fenitoin, interferon, spironolactone, dan kortikosteroid.

Rawatan yang diberikan bergantung kepada keparahan pesakit dengan hipertrikosis lanuginose dan faktor penyebabnya. Beberapa rawatan biasa yang boleh dilakukan, seperti:

  • Penggunaan krim eflornithine

    Penggunaan krim ini bertujuan untuk melambatkan pertumbuhan rambut yang berlebihan.

  • Kaedah waxing

    Waxing Anda juga boleh menggunakannya sebagai alternatif untuk menghilangkan rambut halus pada tubuh orang dewasa. Walau bagaimanapun, sebelum melakukannya, berjumpa dengan pakar dermatologi anda.

  • Kaedah laser dermatologi

    Kaedah ini sering digunakan untuk membuang tatu dan membuang tanda lahir. Di samping itu, kaedah laser juga dikenali untuk menghilangkan rambut halus yang tumbuh pada orang dewasa.

Pesakit dengan hipertrikosis lanuginosa yang disebabkan oleh kekurangan pemakanan, akan hilang dengan sendirinya setelah menjalani terapi pemakanan dan cadangan diet khas dari pakar pemakanan. Tetapi, jika rambut halus di badan tidak hilang, segera berjumpa dengan pakar dermatologi anda. Doktor akan melakukan pemeriksaan perubatan lengkap untuk mengetahui punca sebenar pertumbuhan rambut halus di badan anda.