Keluarga

Tanda-tanda HIV pada Kanak-kanak yang perlu diperhatikan

Terdapat bApakah tanda-tanda dan gejala HIV pada kanak-kanak? yyang telah dilihat sejak tahun pertama kehidupan. Ini berkisar dari gejala awal ringan hingga gejala jangkitan teruk yang sering berulang. GejaPerkara ini harus dijangkakan sekiranya anak itu dilahirkan oleh orang tua yang mempunyai jangkitan HIV dan tidak mendapat rawatan.

Menurut data Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, sekitar 3 persen orang dengan HIV-AIDS di Indonesia adalah anak-anak di bawah usia 14 tahun. Lebih daripada 90% bayi dan kanak-kanak yang dijangkiti HIV dijangkiti dari ibu mereka semasa mengandung, semasa melahirkan, atau melalui susu ibu.

Penularan juga dapat dilakukan melalui jarum yang tercemar, pemindahan darah, atau kekerasan seksual dari orang dewasa yang dijangkiti HIV. Walau bagaimanapun, penularan HIV kepada kanak-kanak akibatnya jarang berlaku.

Kanak-kanak yang dijangkiti HIV tidak semestinya menghidap AIDS. Namun, jika tidak dirawat dengan baik dan sedini mungkin, HIV dapat berkembang menjadi AIDS yang berbahaya dan berpotensi tinggi untuk menyebabkan kematian.

Berita baiknya adalah bahawa kanak-kanak yang dijangkiti HIV yang menerima rawatan antiretroviral (ART) secara teratur sejak usia dini masih dapat tumbuh dan berkembang hingga dewasa. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengenali tanda-tanda HIV pada anak mereka sejak usia dini, sehingga rawatan dapat diberikan seawal mungkin.

Gejala HIV pada Kanak-kanak

Jangkitan HIV pada anak yang ditularkan oleh ibu semasa rahim atau semasa melahirkan anak biasanya akan menunjukkan tanda-tanda pada 12-18 bulan pertama kehidupan anak. Walaupun begitu, ada juga kanak-kanak yang tidak menunjukkan sebarang gejala sehingga mereka berumur lebih dari 5 tahun.

HIV pada kanak-kanak juga agak sukar dikesan kerana gejalanya serupa dengan jangkitan virus biasa, seperti selesema. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala yang boleh disyaki sebagai tanda HIV pada kanak-kanak, termasuk:

1. Berat anak tidak meningkat

Tanda-tanda HIV pada kanak-kanak cukup jelas adalah berat badan yang sukar diturunkan. Sebaik-baiknya, kanak-kanak berusia satu tahun akan menimbang berat kelahiran tiga kali ganda. Namun, kanak-kanak yang dijangkiti HIV biasanya akan kelihatan kurus kerana berat badan mereka tidak meningkat.

2. Kanak-kanak mempunyai gangguan perkembangan

Kanak-kanak yang dijangkiti HIV biasanya mengalami pertumbuhan dan perkembangan yang lebih perlahan. Ini dapat dilihat dari keadaan kanak-kanak yang sukar atau lambat duduk, berdiri, berjalan, bercakap lewat, atau tingkah laku kanak-kanak yang tidak seperti kanak-kanak lain seusianya.

3. Kanak-kanak sering jatuh sakit

Kanak-kanak mempunyai sistem imun yang masih berkembang. Tetapi apabila kanak-kanak semakin tua, sistem imun mereka akan semakin kuat. Ini harus menjadikan anak dapat mengelakkan penyakit.

Ketahuilah jika anak itu sering demam lebih dari 7 hari, batuk berair, kelenjar getah bening yang bengkak, sakit perut, dan jangkitan telinga yang berulang sekali dan berlangsung lama. Ini boleh menjadi tanda sistem imun yang lemah yang mungkin disebabkan oleh jangkitan HIV.

4. Kanak-kanak sering mendapat jangkitan

Salah satu tanda HIV yang paling spesifik pada kanak-kanak adalah bahawa kanak-kanak sering mengalami jangkitan bakteria, virus, jamur, atau parasit kerana sistem imun mereka yang lemah. Jangkitan pada kanak-kanak atau orang dewasa dengan HIV / AIDS disebut jangkitan oportunistik. Jangkitan ini boleh:

 • Jangkitan saluran pernafasan

  Jangkitan saluran pernafasan pada kanak-kanak yang sering berulang dan parah boleh menunjukkan tubuh yang lemah akibat jangkitan virus HIV. Jangkitan saluran pernafasan pada kanak-kanak boleh berupa pneumonia, tuberkulosis, bronkitis, dan bronkiolitis.

 • Jangkitan kulat di mulut dan tekak

  Juga dipanggil sariawan oral atau sariawan kerana jangkitan kulat. Tanda-tanda HIV pada kanak-kanak dapat dilihat dari munculnya tompok-tompok putih dan merah di lidah, gusi, dan mulut.

  Thrush pada pesakit HIV boleh berlaku lebih dari satu bulan, berulang, dan tidak hilang dengan pemberian ubat antijamur. Luka sariawan ini juga biasanya mengembang dan berkembang menjadi jangkitan tekak pada kulat.

 • Jangkitan gastrousus

  Kanak-kanak dengan jangkitan HIV sangat mudah dijangkiti saluran gastrousus. Beberapa penyakit berjangkit saluran gastrointestinal yang sering dialami oleh kanak-kanak dengan jangkitan HIV boleh berupa cirit-birit kronik, jangkitan hati dan limpa, kolera, disentri, dan demam kepialu yang sering berulang atau berulang.

 • Jangkitan Cytomegalovirus (CMV)

  Cytomegalovirus adalah jangkitan yang disebabkan oleh sekumpulan virus herpes. Jangkitan virus ini lebih cenderung terjadi pada orang dengan sistem imun yang lemah, seperti orang dengan HIV / AIDS. Jangkitan ini boleh menyebabkan kerosakan pada mata, saluran pencernaan, dan paru-paru.

Selain jangkitan ini, anak-anak dengan HIV juga rentan terhadap penyakit berjangkit serius lain, seperti meningitis dan sepsis.

Anak-anak yang mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah akibat jangkitan HIV dapat mengalami berulang jangkitan hingga 4 kali dalam jangka waktu 6-12 bulan. Jangkitan ini jarang berlaku jika anak mempunyai sistem imun yang normal.

5. Masalah kulit

Kanak-kanak yang mempunyai jangkitan HIV juga lebih kerap mengalami masalah kulit. Keluhan ini boleh berupa ruam, lebam, kudis, dan gatal pada kulit yang cepat merebak.

Gangguan kulit ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti jangkitan kulit (mis. Jangkitan kulat, jangkitan bakteria, dan herpes), dermatitis, hingga penyakit kulit yang disebut sarkoma Kaposi.

Setiap kanak-kanak dengan jangkitan HIV mungkin mengalami gejala yang berbeza atau bahkan tidak mempunyai gejala sama sekali. Kemunculan tanda-tanda di atas juga tidak bermaksud bahawa anak itu pasti dijangkiti HIV. Tanda-tanda ini mungkin muncul kerana sistem kekebalan tubuh yang lemah disebabkan oleh sebab lain, seperti pemakanan yang buruk atau kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Tetapi jika anda ragu-ragu, anda harus membawa anak anda ke doktor untuk pemeriksaan lengkap. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mengesyorkan ujian HIV jika anak anda menunjukkan gejala yang disyaki HIV, mempunyai ibu bapa positif HIV, atau mempunyai ibu bapa dengan riwayat tingkah laku yang berisiko dijangkiti jangkitan HIV.

Sekiranya hasil ujian menunjukkan anak itu positif HIV, doktor akan segera memberikan ubat antiretroviral untuk mengurangkan jumlah virus HIV dan membantu menguatkan sistem imun anak.

Jangkitan HIV tidak dapat disembuhkan, tetapi dengan perawatan dan penilaian kesehatan secara teratur, anak-anak dengan HIV dapat menjalani kehidupan yang sehat.

Oleh itu, kanak-kanak yang disyaki menghidap HIV atau telah didiagnosis dengan HIV perlu mendapatkan pemeriksaan dan rawatan dari doktor seawal mungkin. Untuk mencegah jangkitan, kanak-kanak yang dijangkiti virus HIV juga perlu diimunisasi. Namun, tidak semua jenis vaksin sesuai diberikan kepada anak-anak dengan penyakit HIV. Salah satu vaksin yang tidak dianjurkan untuk diberikan kepada anak-anak dengan HIV adalah vaksin cacar air.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found