Kesihatan

Avifavir - Faedah, dos dan kesan sampingan

Avifavir adalah ubat antivirus yang mengandungi favipiravir. Ubat ini telah mendapat izin penggunaan darurat dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah Indonesia (BPOM) untuk digunakan dalam perawatan COVID-19, itu dia pada pesakit berumur 18 tahun ke atasdengan gejala ringan hingga sederhana.

Avifavir dikembangkan di Rusia, oleh Dana Pelaburan Langsung Rusia dan Kumpulan ChemRar. Avifavir mengandungi favipiravir. Favipiravir berfungsi dengan menghalang kerja enzim RNA polimerase yang diperlukan oleh virus untuk membiak.

Favipiravir biasanya digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh virus influenza. Oleh kerana penggunaan favipiravir untuk jangkitan virus Corona masih baru, keberkesanan dan keselamatannya dalam rawatan COVID-19 masih dipantau.

Apa itu Avifavir

kumpulanAnti Virus
Bahan-bahan aktif Favipiravir 200 mg
KategoriUbat preskripsi
ManfaatMengatasi jangkitan virus influenza dan COVID-19
Dimakan olehDewasa berumur 18 tahun
Avifavir untuk wanita hamil dan menyusuiKategori X: Kajian pada haiwan eksperimen dan manusia telah menunjukkan keabnormalan janin atau risiko kepada janin. Dadah dalam kategori ini tidak boleh digunakan pada wanita yang sedang atau kemungkinan hamil.

Tidak diketahui sama ada Avifavir diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet bersalut filem

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Avifavir

Avifavir hanya boleh digunakan mengikut preskripsi doktor. Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Avifavir tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini atau favipiravir.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan. Avifavir tidak boleh digunakan pada wanita yang sedang hamil atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita gout, gangguan sistem imun, gangguan mental, keradangan hati, jangkitan kulat, asma, tumor, atau jangkitan bakteria, termasuk tuberkulosis.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami atau baru-baru ini mengalami kejutan, kegagalan pernafasan, aritmia, atau serangan jantung.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani dialisis atau telah menerima pemindahan organ.
 • Beritahu doktor anda jika anda ketagihan alkohol atau pernah mengalami penyalahgunaan dadah.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk ubat-ubatan herba dan makanan tambahan.
 • Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat atau overdosis selepas menggunakan Avifavir.

Dos dan Penggunaan Avifavir

Dos Avifavir yang tepat belum diketahui dapat merawat COVID-19. Dalam kajian fasa II dan III, dos Avifavir yang digunakan dalam rawatan COVID-19 adalah 1600 mg, dua kali sehari pada hari pertama, diikuti oleh 600 mg, dua kali sehari pada hari dua hingga empat belas hari.

Penggunaan Avifavir untuk merawat jangkitan virus Corona akan dipertimbangkan oleh doktor mengikut tahap keparahan penyakit dan keadaan pesakit.

Cara Mengambil Avifavir dengan Betul

Avifavir hanya boleh diambil seperti yang ditetapkan oleh doktor. Jangan menambah atau menurunkan dos, dan jangan gunakan ubat lebih daripada masa yang disyorkan.

Avifavir boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan sakit perut, disyorkan untuk mengambil ubat ini dengan makanan atau selepas makan.

Pastikan ada ruang yang cukup antara satu dos dan yang berikutnya. Adalah disyorkan untuk mengambil avifavir pada masa yang sama setiap hari.

Simpan Avifavir di tempat tertutup dalam suhu sejuk. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Avifavir dengan Dadah Lain

Menurut penyelidikan yang sedang dijalankan, apabila digunakan bersama dengan ubat-ubatan tertentu, kandungan favipiravir di Avifavir dapat menyebabkan interaksi ubat dalam bentuk:

 • Berkurangnya keberkesanan amiodarone, atorvastatin, lovastatin, carbamazepine, chloroquine, cisapride, diclofenac, diltiazem, enzalutamide, erlotinib, ethinylestradiol, atau ifosfamide
 • Berkurangnya keberkesanan ketamin, ketorolac, ibuprofen, piroxicam, lansoprazole, omeprazole, methadone, nicardipine, naproxen, repaglinide, sorafenib, theophylline, tretinoin, verapamil, atau warfarin
 • Peningkatan risiko kesan sampingan acyclovir, benzylpenicillin, cefalor, bisoprolol, captopril, cefdinir, cefazolin, citrulline, dexamethasone, digoxin, estradiol, everolimus, famotidine, allopurinol, atau fexofenadine
 • Peningkatan risiko kesan sampingan grazoprevir, hidrokortison, indacaterol, lenvatinib, morfin, nintedanib, oseltamivir, quinidine, paliperidone, ranitidine, simvastatin, tetracycline, vincristine, atau zidovudine

Kesan Sampingan dan Bahaya Avifavir

Kandungan favipiravir di Avifavir boleh menyebabkan beberapa aduan jika digunakan secara berlebihan. Beberapa aduan yang boleh muncul adalah muntah, penurunan berat badan, dan gangguan pergerakan. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk membuktikan kesan sampingan ini.

Segera berjumpa doktor jika anda mengalami aduan ini atau kesan sampingan lain setelah mengambil Afivafir, serta jika anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat tersebut, yang boleh dicirikan oleh munculnya ruam gatal pada kulit, pembengkakan bibir dan kelopak mata, atau kesukaran bernafas.