Kesihatan

Pektin - Faedah, dos dan kesan sampingan

Pektin atau pektin adalah makanan tambahan serat yang digunakan untuk membantu menurunkan kolesterol tinggi. Selain itu, pektin yang digabungkan dengan kaolin juga dapat digunakan untuk merawat cirit-birit.

Pektin adalah serat semula jadi yang dapat ditemukan pada buah-buahan, seperti epal, jeruk, lemon, dan limau. Pektin berfungsi dengan mengikat zat lemak di saluran pencernaan dan membuangnya ke dalam tinja. Ubat ini juga boleh menambah jisim atau pukal pada tinja.

Tanda dagangan pektin:Arcapec, Bio Plus, Entrostop, Koltin, Lifiber, Nature's Plus Acidophilus dengan Pektin

Apa itu Pektin

kumpulanUbat percuma
KategoriMakanan tambahan yang dapat membantu menurunkan kolesterol atau antidiare
ManfaatMembantu menurunkan kolesterol jahat (LDL), trigliserida tinggi, dan merawat cirit-birit
Digunakan olehMatang
Pektin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Pektin dipercayai selamat untuk wanita hamil dan menyusui jika digunakan sesuai dengan cadangan doktor dan peraturan yang tertera pada bungkusan.

Bentuk ubatKapsul, tablet, serbuk dan sirap

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Pektin

Walaupun pektin dijual di kaunter, terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum menggunakan pektin:

 • Jangan mengambil pektin jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Rujuk doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan pektin jika anda menghidap barah.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami halangan usus atau penyakit saluran pencernaan.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil pektin.

Dos dan Peraturan Penggunaan Pektin

Dos pektin ditentukan berdasarkan usia, keadaan pesakit, dan tindak balas badan pesakit terhadap ubat. Secara umum, berikut adalah dos pektin berdasarkan tujuan rawatannya:

Matlamat: Menurunkan kadar kolesterol tinggi

 • Matang:15 gram sehari

Matlamat: Mengatasi cirit-birit

Biasanya pektin akan digabungkan dengan kaolin untuk melegakan cirit-birit. Untuk produk yang mengandungi 1 gram kaolin dan 50 mg pektin dalam 5 ml, dosnya adalah seperti berikut:

 • Matang:15-45 ml, diambil setiap kali buang air besar, dengan tempoh rawatan maksimum 2 hari.
 • Kanak-kanak berumur 6-12 tahun: 10-20 ml, diambil selepas setiap pergerakan usus, dengan jangka masa rawatan maksimum 2 hari.

Cara Pengambilan Pektin Dengan Betul

Gunakan pektin seperti yang disyorkan oleh doktor dan jangan lupa membaca keterangan pada bungkusan ubat. Jangan menambah atau menurunkan dos, dan jangan gunakan ubat lebih dari masa yang disyorkan.

Kapsul pektin atau tablet boleh diambil sebelum atau selepas makan. Gunakan air kosong untuk menelan kapsul atau tablet pektin. Jangan membelah, mengunyah, atau menghancurkan ubat. Cuba minum ubat pada masa yang sama setiap hari untuk rawatan maksimum.

Untuk pektin serbuk, larutkan 1 sudu pektin dalam air atau jus buah mengikut dos yang disyorkan pada label. Kacau atau goncangkan larutan hingga sebati sebelum diminum.

Pektin dalam bentuk sirap perlu dikocok sebelum diminum. Gunakan sudu pengukur yang disediakan pada bungkusan untuk dos yang tepat.

Sekiranya anda terlupa mengambil pektin, segera ambil jika jadual seterusnya tidak terlalu hampir. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan pektin pada suhu bilik dan di dalam bekas tertutup untuk mengelakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi pektin dengan Ubat-ubatan Lain

Terdapat beberapa kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika pektin digunakan bersama dengan ubat lain, iaitu penurunan tahap dan keberkesanan antibiotik lovastatin, beta karoten, digoxin, dan tetrasiklin, seperti minocycline.

Untuk mengelakkan kesan interaksi, selalu beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.

Kesan Sampingan dan Bahaya Pektin

Pektin jarang menyebabkan kesan sampingan jika dimakan mengikut arahan penggunaan. Walau bagaimanapun, pada sesetengah orang kesan sampingan boleh berlaku, seperti:

 • Kejang perut
 • Cirit-birit
 • Kembung
 • najis longgar

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan yang dinyatakan di atas. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah mengambil pektin.