Kesihatan

6 Penyakit Kulit Di Sekitar Kelopak Mata yang Perlu Anda Ketahui

Penyakit kulit di sekitar kelopak mata boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari kerengsaan, alergi, jangkitan, hingga barah. Sebilangan penyakit ini ringan dan membatasi diri, tetapi ada yang berbahaya dan perlu dirawat dengan segera.

Kulit di sekitar kelopak mata kaya dengan saluran darah, tetapi kulit di sekitar mata umumnya sangat tipis, licin, dan mempunyai sedikit tisu lemak. Di samping itu, seperti kulit di bahagian badan yang lain, kulit di sekitar kelopak mata tidak terlepas dari pelbagai penyakit dan masalah kesihatan.

Penyakit kulit di sekitar kelopak mata biasanya menyebabkan simptom berupa ruam atau lebam, sakit, pedih, gatal dan bengkak, sehingga kulit di sekitar mata kelihatan kering atau lebih kusam dan kehitaman.

Pelbagai Penyakit Kulit Di Sekitar Kelopak Mata

Berikut adalah beberapa penyakit kulit yang biasa di sekitar kelopak mata:

1. Dermatitis atopik

Dermatitis atopik adalah penyakit kulit yang boleh berlaku sebagai reaksi alergi terhadap bahan atau bahan tertentu. Penyakit kulit ini dapat muncul di sekitar mata ketika mata terkena beberapa alergen atau pencetus alergi, seperti:

 • Getah, getah, atau plastik
 • Kanta lekap
 • Produk penjagaan diri dan solekan, termasuk solek mata, pelembap, pembersih kuali, atau syampu
 • Logam tertentu, seperti nikel yang boleh didapati di pinset atau perhiasan
 • Ubat-ubatan, seperti antibiotik dan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID)
 • Pengawet dalam pelbagai produk, termasuk titisan mata
 • Pencemaran, seperti habuk dan asap rokok
 • Gigitan haiwan kesayangan atau gigitan serangga
 • Wangian

Dermatitis atopik atau eksim umumnya lebih berisiko pada orang yang mempunyai sejarah penyakit alergi, termasuk asma, rhinitis alergi, atau konjungtivitis alergi.

Pada pesakit ini, gejala eksim pada mata mungkin berulang ketika mereka terdedah kepada pelbagai faktor alergenik. Ketika kambuh, alahan pada mata dapat membuat mata terasa gatal, merah, kering, dan bengkak.

2. Dermatitis kontak yang merengsa

Dermatitis kontak yang merengsa juga merupakan penyakit kulit yang biasa di sekitar kelopak mata. Keadaan ini boleh berlaku apabila kawasan di sekitar kelopak mata bersentuhan langsung dengan bahan yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan gejala dermatitis kontak iritasi di sekitar mata, termasuk:

 • Suhu yang sangat panas atau sejuk
 • Kelembapan melampau atau udara yang sangat kering
 • Kebiasaan kerap menggosok atau menggaru mata
 • Bahan kimia yang menjengkelkan, seperti klorin, detergen, dan alkohol

Sama seperti dermatitis kontak alergi dan eksim atopik, penyakit kulit di sekitar kelopak mata juga boleh menyebabkan gatal, kemerahan, menyengat, dan bengkak di sekitar mata.

3. Blepharitis

Blepharitis adalah istilah perubatan untuk keradangan atau kerengsaan kelopak mata, di sepanjang tepi kelopak mata. Blepharitis biasanya dialami pada kedua kelopak mata dan merupakan gangguan mata yang agak biasa.

Penyakit kulit di sekitar kelopak mata ini berlaku apabila kelenjar minyak di pangkal bulu mata menjadi tersumbat, menyebabkan kerengsaan dan keradangan. Blepharitis kadang-kadang boleh berlaku dengan bisul pada mata atau chalazion.

Terdapat beberapa faktor yang dapat membuat seseorang lebih berisiko terkena blepharitis, yaitu:

 • Dermatitis seborrheic atau kelemumur pada kulit kepala dan kening
 • Mata kering
 • Rosacea
 • Reaksi alergi, seperti alergi terhadap titisan mata, penyelesaian kanta lekap, atau solek mata
 • Kutu atau tungau pada bulu mata
 • Jangkitan, seperti konjungtivitis bakteria

Blepharitis boleh menyebabkan kelopak mata gatal, merah, bengkak, berminyak, bersisik, dan berkerak. Selain itu, blepharitis juga sering menyebabkan mata merasa sangat sakit, sakit, penglihatan kabur, mudah silau, dan mata sukar dibuka atau ditutup.

4. Herpes zoster di mata

Herpes zoster di mata atau herpes zoster ophthalmicus adalah penyakit yang disebabkan oleh virus herpes yang menyebabkan cacar air. Penyakit ini boleh menyebabkan keluhan pada kulit, dalam bentuk ruam yang melepuh dan bengkak.

Herpes zoster boleh menyerang mata dan kulit di sekitar kelopak mata. Penyakit ini umumnya lebih berisiko pada orang yang menderita cacar air, atau pada orang yang memiliki sistem kekebalan tubuh yang lemah akibat penyakit, seperti HIV / AIDS, kekurangan zat makanan, atau usia yang meningkat.

Selain ruam, herpes di mata juga dapat menyebabkan gejala lain, seperti sakit teruk atau sengatan yang terasa seperti berdenyut di mata, mata merah dan bengkak, penglihatan kabur, dan silau yang mudah.

Herpes zoster di mata perlu dirawat dengan baik, kerana dalam beberapa kes, keadaan ini dapat menyebabkan masalah penglihatan yang serius atau bahkan kebutaan.

5. Xanthelasma

Penyakit kulit seterusnya di sekitar kelopak mata adalah xanthelasma. Penyakit ini dicirikan oleh plak kekuningan atau tompok di sudut kelopak mata. Plak terbentuk kerana pengumpulan lemak di bawah kulit di sekitar mata.

Walaupun tidak berbahaya dan tidak menyakitkan, keadaan ini boleh mengganggu penampilan dan mengurangkan keyakinan diri seseorang.

Xanthelasma lebih biasa pada orang yang mempunyai kadar kolesterol tinggi, obesiti, dan penyakit hati. Kadang-kadang, xanthelasma Ia juga boleh menjadi faktor risiko seseorang menghidap penyakit jantung.

6. Barah atau barah mata

Tumor atau barah yang muncul di sekitar mata biasanya akan muncul sebagai benjolan, ruam, atau tahi lalat yang cepat mengembang dan membesar. Sebilangan tumor di sekitar mata jinak dan tidak berbahaya, tetapi kadang-kadang boleh menjadi ganas. Tumor malignan ini disebut barah mata.

Kanser mata umumnya lebih kerap terjadi pada orang yang sering terdedah kepada sinar matahari terlalu lama atau kerana terdedah kepada radiasi nuklear. Melanoma mata adalah sejenis barah yang boleh muncul pada kulit di sekitar mata. Walau bagaimanapun, barah ini lebih kerap menyerang bahagian dalam bola mata.

Penyakit kulit di sekitar kelopak mata umumnya tidak berbahaya jika sembuh sendiri, mereda dengan rawatan diri di rumah, atau jika tidak mengganggu penglihatan.

Tetapi, jika anda mengalami pelbagai gejala penyakit kulit di sekitar kelopak mata yang tidak sembuh, bertambah buruk, atau menyebabkan gangguan penglihatan, keadaan ini perlu segera diperiksa oleh doktor.

Ini penting agar doktor dapat menentukan penyakit yang anda alami dan memberikan rawatan yang tepat sebelum komplikasi mata serius berlaku.