Keluarga

Apa yang Menentukan Jantina Bayi?

Jantina bayi ditentukan oleh jenis kromosom dari sperma lelaki yang menyuburkan telur.

Hampir setiap pasangan mempunyai peluang yang sama, iaitu peluang 50 persen untuk memiliki anak lelaki dan juga peluang 50 persen untuk memiliki anak perempuan.

Ketahui Kromosom Penentu Seks

Jantina bayi ditentukan oleh jenis kromosom dari sperma lelaki yang memenuhi kromosom dari telur wanita. Selain seks, kromosom juga menentukan ciri fizikal manusia seperti warna mata, rambut, dan ketinggian.

Gabungan kromosom X dan kromosom Y membentuk jantina lelaki, sementara gabungan dua kromosom X membentuk jantina wanita. Setiap sel sperma akan mengandungi satu kromosom X atau satu kromosom Y. Sementara setiap sel telur wanita mengandung satu kromosom X. Ketika persenyawaan terjadi, sperma yang mengandung kedua kromosom X dan Y segera bergerak menuju sel telur. Tetapi hanya ada satu sperma dengan salah satu kromosom yang akan bersatu dengan telur dan menjadi janin.

Bayi lelaki atau perempuan ditentukan oleh mana sperma (X atau Y) mencapai telur terlebih dahulu. Sekiranya sperma dengan kromosom Y mencapai telur terlebih dahulu, janin akan mempunyai kromosom XY, jadi anda akan mempunyai bayi lelaki. Tetapi, jika sperma dengan kromosom X pertama kali memenuhi telur, janin akan mempunyai kromosom XX dan menjadi anak perempuan.

Mitos Di Sekitar penentu Jantina Bayi

Terdapat banyak cadangan untuk melakukan perkara-perkara tertentu jika anda ingin mempunyai anak lelaki atau perempuan. Walaupun cadangan ini tidak semestinya terbukti secara perubatan. Berikut adalah beberapa di antaranya.

Makan lebih banyak makanan tertentu.

Wanita yang makan makanan yang tinggi kalsium, magnesium, kalium atau vitamin tertentu dianggap cenderung mempunyai anak perempuan. Terdapat juga anggapan bahawa wanita yang makan banyak makanan masin dan daging cenderung mengandung bayi lelaki. Walau bagaimanapun, andaian ini belum terbukti secara saintifik.

Sebenarnya, untuk kekal sihat dan agar persenyawaan berlaku dengan betul, wanita harus makan pelbagai jenis makanan. Mengehadkan pengambilan makanan tertentu dan memakan lebih banyak makanan lain menjadikan anda berisiko kekurangan nutrien yang diperlukan oleh badan anda.

Lakukan hubungan seksual dengan kedudukan dan masa tertentu.

Melakukan hubungan seks dengan kedudukan lelaki di atas, dianggap membuat anda lebih cenderung mempunyai anak perempuan. Semasa melakukan hubungan seks dalam keadaan berdiri akan cenderung mempunyai bayi lelaki.

Ada juga yang mencadangkan untuk melakukan hubungan seks ketika anda paling dekat dengan masa subur atau ovulasi jika anda ingin mempunyai bayi lelaki. Pada masa itu, cairan vagina dan serviks berada dalam keadaan alkali atau alkali, menjadikan sperma Y-kromosom lebih cenderung untuk bertahan hidup. Sekiranya anda mahukan bayi perempuan, disarankan melakukan hubungan seks lebih jauh daripada tempoh ovulasi.

Sebenarnya, secara saintifik, kedudukan seksual tertentu tidak mempengaruhi jantina bayi yang akan dikandung. Begitu juga dengan pemilihan masa sekitar masa subur atau ovulasi untuk melakukan hubungan seks. Sebenarnya, jika anda salah menghitung masa subur, itu akan menjadikan peluang pasangan untuk mengandung lebih kecil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found