Kesihatan

Mari Belajar Anatomi Pergigian Bersama

Gigi adalah komponen penting dalam rongga mulut dengan pelbagai fungsi. Fungsi utamanya adalah kunyah makanan, selain juga berperanan dalambersuara.Mberkenalan anatomi pergigian, jadi itu Anda dapatkan lebih banyak ooptimum dalam menjaga kesihatan pergigian dan fungsi gigi.

Anatomi gigi terbahagi kepada dua bahagian asas. Pertama ialah mahkota, bahagian gigi yang dapat anda lihat berwarna putih. Kedua adalah akar gigi, yang tidak dapat anda lihat.

Mengenali Bahagian Gigi

Mungkin selama ini anda hanya mengetahui bahagian putih gigi yang muncul dari luar, tetapi lebih terperinci, gigi itu terdiri daripada beberapa lapisan atau bahagian. Berikut adalah bahagian gigi dengan peranannya yang berbeza:

 • Enamel

  Enamel adalah bahagian paling luar gigi dan paling sukar dan putih. Enamel berperanan melindungi tisu penting di dalam gigi yang terbuat dari bahan mineral yang disebut kalsium dan fosfat.

 • dentin

  Lapisan dentin berada di bawah lapisan enamel. Apabila enamel rosak, suhu panas atau sejuk dapat memasuki gigi, menyebabkan kepekaan gigi atau sakit.

 • Pulpa

  Pulpa adalah bahagian anatomi gigi yang lebih lembut. Pulpa terdapat di bahagian tengah dan teras gigi anda yang mengandungi saluran darah, saraf, dan tisu lembut yang lain. Bahagian ini berguna untuk memberi nutrisi dan menyampaikan sensasi pada gigi anda.

 • simenum

  Akar gigi dapat mengikat gusi dan tulang rahang dengan kuat kerana dihubungkan oleh lapisan tisu penghubung. Lapisan tisu penghubung ini disebut simenum. Bahagian terakhir dari anatomi gigi adalah ligamen periodontal, iaitu tisu yang membantu memegang gigi dengan kuat pada rahang.

Jenis-Jjenis gigi

Selain mengenali anatomi gigi, juga penting untuk memahami jenis gigi yang mempunyai bentuk dan fungsinya masing-masing. Berikut adalah jenis gigi yang perlu anda ketahui:

 • gigi palsu

  Gigi terdiri dari lapan gigi yang terbahagi kepada empat di bahagian atas dan empat di bahagian bawah. Gigi seri berada di bahagian depan mulut yang berguna untuk menggigit makanan dan biasanya gigi pertama muncul pada bayi berusia 6 bulan.

 • Gigi taring

  Taring adalah gigi tajam yang berfungsi mengunyah dan merobek makanan. Biasanya, taring muncul antara usia 16-20 bulan dengan taring atas muncul sebelum taring bawah. Walau bagaimanapun, pada gigi kekal pada orang dewasa, urutannya terbalik. Taring bawah kelihatan pertama daripada yang atas, yang tumbuh sekitar usia 9 tahun.

 • Premolar

  Premolar adalah gigi yang lebih besar daripada gigi taring dan gigi seri. Fungsi premolar adalah mengunyah dan mengisar makanan menjadi kepingan kecil agar mudah ditelan.

 • Geraham

  Gigi merangkumi gigi terbesar dan terkuat di antara gigi lain. Geraham digunakan untuk mengunyah dan mengisar makanan. Umumnya, orang dewasa mempunyai lapan geraham, yang terbahagi kepada empat di atas dan empat di bawah.

Dengan mengenali anatomi gigi dan fungsinya, diharapkan anda lebih peka menjaga kesihatan gigi. Elakkan perkara yang boleh merosakkan gigi dan segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kesakitan atau masalah pada gigi.