Kesihatan

Vaksin HPV - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vaksin HPV adalah vaksin yang digunakan untuk mencegah jangkitan papillomavirus manusia (HPV). Di Indonesia, vaksin HPV dapat diberikan kepada wanita berusia 9–55 tahun dan lelaki berusia 19–26 tahun.

Terdapat dua jenis vaksin HPV, iaitu bivalent dan tetravalent. Vaksin HPV bivalen dapat memberi perlindungan terhadap jangkitan dengan HPV jenis 16 dan 18, sehingga dapat mencegah barah serviks.

Walaupun vaksin HPV tetravalen dapat memberikan perlindungan terhadap jangkitan dengan HPV jenis 6, 11, 16, dan 18, sehingga dapat mencegah barah serviks dan ketuat kelamin.

Vaksin HPV mengandungi protein yang dibuat menyerupai virus HPV. Setelah disuntik, protein dalam vaksin ini akan berfungsi dengan membantu tubuh menghasilkan antibodi untuk melawan virus HPV.

Tanda dagangan vaksin HPV:Gardasil

Apa itu Vaksin HPV

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin
ManfaatMencegah jangkitan HPV
Digunakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Vaksin HPV untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B:Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada vaksin HPV dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan vaksin HPV tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Bentuk ubatSuntik

Amaran Sebelum Menerima Vaksin HPV

Vaksin HPV tidak boleh digunakan secara sembarangan. Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menjalani vaksinasi dengan vaksin HPV, iaitu:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin HPV tidak boleh diberikan kepada orang yang alah kepada salah satu bahan dalam vaksin ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda demam atau mengalami gangguan pembekuan darah.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sistem imun yang lemah kerana HIV, barah, atau radioterapi.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan berlaku setelah menggunakan vaksin HPV.

Dos dan Jadual Vaksin HPV

Di Indonesia, vaksin HPV telah mula diberikan kepada anak perempuan berusia 9 tahun hingga wanita dewasa berusia 55 tahun. Masa pentadbiran yang paling disyorkan adalah pada usia 9–26 tahun atau mereka yang belum aktif secara seksual.

Bagi lelaki, disarankan untuk mula memberi vaksin HPV pada usia 19–26 tahun.

Dos biasa menggunakan vaksin HPV adalah 0.5 ml dengan suntikan ke dalam otot (intramuskular / IM). Dengan jadual pemberian seperti berikut:

 • Vaksin bivalen: Diberikan pada selang 0, 1, dan 6 bulan pada usia 9-25 tahun.
 • Tetravalent vasin: Diberikan pada selang 0 dan 12 bulan untuk kanak-kanak berumur 9–13 tahun dan selang 0, 2, dan 6 bulan, bagi mereka yang berusia lebih dari 13–45 tahun.

Cara memberi vaksin HPV

Vaksin HPV disuntik ke otot (intramuskular / IM). Suntikan vaksin ini akan dilakukan oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor di kemudahan kesihatan yang telah ditetapkan untuk perkhidmatan vaksinasi.

Sekiranya vaksin disuntik pada usia 9-13 tahun, ia memerlukan 2 dos vaksin HPV. Sekiranya vaksin disuntik pada usia 16-18 atau pada masa dewasa, ia memerlukan 3 dos vaksin HPV.

Vaksin HPV harus diberikan sejak kecil, kerana pada usia itu hubungan seksual belum dilakukan. Dengan cara itu, pesakit cenderung tidak terdedah kepada virus dan vaksin HPV dapat berfungsi dengan lebih berkesan.

Pemberian vaksin HPV mestilah sesuai dengan jadual yang telah ditentukan agar vaksin dapat berjalan dengan baik. Anda mesti mengambil keseluruhan dos yang ditetapkan. Sekiranya anda terlepas dos, berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui dos yang tidak dijawab.

Interaksi Vaksin HPV dengan Ubat-ubatan Lain

Penggunaan vaksin HPV bersama dengan antikoagulan dapat meningkatkan risiko pendarahan. Sebagai tambahan, penurunan daya tahan tubuh mungkin terjadi jika vaksin HPV digunakan dengan ubat untuk kemoterapi, radioterapi, atau kortikosteroid dosis tinggi.

Untuk selamat, selalu beritahu doktor anda jika anda ingin mengambil ubat lain pada masa yang sama dengan vaksin HPV.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin HPV

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul setelah menggunakan vaksin HPV:

 • Sakit, bengkak, gatal, atau kemerahan di tempat suntikan
 • Sakit kepala
 • Mual atau muntah
 • Sakit otot atau sendi
 • Keletihan
 • Demam
 • Pening atau pingsan

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak hilang atau bertambah buruk. Di samping itu, anda juga harus berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah mendapat vaksin HPV.