Kesihatan

Tidak Pernah Merasa Sakit? Mungkin Anda Mempunyai CIPA

Tidak merasa sakit ketika terluka, hangus, terjepit, atau dipotong oleh benda tajam? Makan, jangan sombong dulu! Jangan risau, anda menderita kepekaan kongenital terhadap kesakitan dengan anhidrosis atau CIPA.

CIPA adalah penyakit kongenital yang jarang berlaku. Keadaan ini berlaku apabila seseorang tidak dapat merasakan suhu panas atau sejuk, tidak berpeluh (anhidrosis), dan tidak merasa sakit ketika cedera, lebam, atau cedera.

Inilah Punca CIPA

Biasanya, ketika badan cedera, ujung saraf menghantar mesej ke otak dalam bentuk kesakitan atau kesakitan. Selanjutnya, otak akan memberi perintah kepada bahagian-bahagian tubuh ini untuk menjauhkan diri dari punca kecederaan dan membuat gerakan untuk melindungi diri atau mengurangkan kesakitan.

Contohnya, apabila tangan anda terkena objek panas, ujung saraf di kulit tangan menghantar mesej ke otak dalam bentuk kesakitan. Selepas itu, otak akan bertindak balas secara refleks untuk menarik tangan dari objek.

sekarang, pada orang dengan CIPA, terdapat mutasi pada gen NTRK1 yang bertanggungjawab untuk menghantar mesej ini. Akibatnya, walaupun terkena benda panas atau cedera, penghidap CIPA tidak akan bertindak balas kerana tidak merasa sakit.

Selain itu, mutasi genetik ini juga akan menyebabkan penderita CIPA tidak dapat berkeringat, walaupun mereka merasa panas setelah bersenam atau ketika cuaca panas. Sudah tentu ini berbahaya, kerana berpeluh adalah salah satu cara badan untuk mengimbangkan suhu.

Adakah CIPA Berbahaya?

Ketidakupayaan untuk merasakan kesakitan dan merasakan suhu menyebabkan penghidap CIPA sering mengalami kecederaan. Contohnya, kerana mereka tidak merasa sakit, orang yang menghidap CIPA tidak menyedari bahawa ada benda tajam di kasut mereka dan akan terus berjalan sehingga kaki mereka berdarah, atau secara tidak sengaja minum minuman yang terlalu panas sehingga menyebabkan lepuh di dalam mereka mulut.

Di samping itu, kecederaan pada kulit, tulang, atau penyakit organ dalaman sering didiagnosis terlambat kerana tidak ada isyarat sakit dari badan ke otak, menjadikan pemulihan lebih lama dan lebih sukar. Keadaan ini kadang kala hanya diketahui setelah timbul komplikasi, seperti jangkitan yang teruk.

Anhidrosis atau ketidakupayaan untuk berpeluh juga menjadi masalah bagi penghidap CIPA. Keadaan ini menyebabkan pesakit lebih berisiko mengalami kenaikan suhu badan (hyperpyrexia). Dalam beberapa kes, masalah seperti karies gigi, gangguan kecerdasan, dan kesukaran mengawal kawalan usus dan pundi kencing juga dijumpai pada pesakit CIPA.

CIPA hanya dapat disahkan dengan pengujian genetik, dan sampai sekarang, tidak ada perawatan yang dapat menyembuhkan penyakit CIPA. Rawatan terbaik yang boleh dilakukan adalah dengan mengajar penderita CIPA mengenai cara-cara mencegah kecederaan dan mendorong mereka untuk melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.

sekarangJadi, tidak merasa sakit ketika terbentur atau cedera tidak bermaksud anda mempunyai kekuatan super, betul. Ini boleh menjadi gejala CIPA. Periksa dengan doktor anda untuk mengetahui penyebabnya. Sekiranya dikesan lebih awal, sekurang-kurangnya anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kecederaan dan penyakit serius.