Kesihatan

Bahaya Duduk Terlalu Lama Perlu Diperhatikan, Inilah Cara Mencegahnya

Cuba kira, dalam sehari berapa lama anda duduk? Bermula dari menaip di hadapan komputer riba pejabat, memandu ke dan dari tempat kerja, makan tengah hari, hingga menonton TV di rumah. Hati-hati, sering duduk terlalu lama boleh membahayakan kesihatan, kamu tahu!

Selain menjadikan otot dan sendi lebih lemah dan kaku kerana pergerakan yang kurang aktif, duduk terlalu lama juga dapat melambatkan metabolisme badan. Ini tentu akan menyebabkan penurunan prestasi tubuh dalam mengatur tekanan darah, menjaga kadar gula darah, dan memproses lemak, sehingga meningkatkan risiko berbagai penyakit.

Satu kajian menunjukkan bahawa orang yang bekerja lebih banyak duduk berisiko 2 kali lebih tinggi mengalami serangan jantung daripada orang yang banyak bergerak dalam pekerjaan mereka.

Risiko Kesihatan Kerana Duduk Terlalu Lama

Duduk terlalu lama sebenarnya tidak akan menyebabkan bahaya. Namun, jika kehidupan seharian anda sering dihabiskan dengan duduk dan tidak bergerak secara aktif, pelbagai penyakit boleh mengintai anda.

Berikut adalah beberapa risiko kesihatan yang mungkin dialami dengan terlalu banyak duduk:

1. Sakit otot dan atrofi otot

Duduk terlalu lama boleh menjadikan otot-otot punggung, bahu, dan pinggul berfungsi lebih kuat sehingga menjadi kaku, sakit, dan sakit. Rasa sakit akan bertambah teruk dan datang lebih cepat jika anda kerap duduk dengan postur yang tidak betul.

Sebaliknya, kaki dan punggung yang jarang digerakkan dapat mengalami atrofi otot, sehingga otot menjadi lemah. Risiko, anda akan terdedah kepada kecederaan.

2. Sakit belakang

Selain otot, duduk terlalu lama juga dapat memberi tekanan yang berlebihan pada tulang belakang, terutama di pinggang. Ini dapat meningkatkan risiko hernia nukleus pulposus yang boleh menyebabkan kesakitan kronik.

3. Perut buncit

Duduk terlalu lama boleh menyebabkan pengeluaran lipoprotein lipase berkurang, yang berfungsi untuk memproses lemak dan gula badan. Jadi, duduk terlalu lama boleh menyebabkan lemak di badan anda berkumpul. Anda juga lebih berisiko mengalami sindrom metabolik yang dicirikan oleh kenaikan berat badan dan perut buncit.

4. Trombosis urat dalam (DVT)

Duduk terlalu lama juga boleh menyebabkan trombosis urat dalam (DVT) atau trombosis urat dalam, yang merupakan gumpalan darah di urat dalam, biasanya di kawasan kaki.

Keadaan ini boleh menyebabkan bengkak dan sakit pada kaki. Sekiranya tidak dirawat, DVT boleh membawa akibat yang serius, kerana gumpalan darah dapat pecah, perjalanan ke paru-paru, dan kemudian menyebabkan emboli paru.

5. Osteoporosis

Bergerak bukan sahaja bermanfaat untuk menguatkan otot, tetapi juga menguatkan tulang. Itulah sebabnya orang tua yang tidak aktif lebih berisiko terkena osteoporosis. Sekarang, Sekiranya anda tidak aktif dari usia muda dan duduk atau berehat lebih banyak, anda berisiko terkena osteoporosis dengan lebih cepat.

6. Diabetes dan penyakit kardiovaskular

Duduk terlalu lama juga dapat mengurangi kepekaan sel-sel tubuh terhadap insulin, sehingga penyerapan gula darah ke dalam sel, proses pembentukan gula menjadi tenaga, terganggu. Keadaan ini memberi anda risiko diabetes jenis 2 dan penyakit jantung dan saluran darah, termasuk strok.

7. Kanser

Walaupun alasannya belum pasti, penyelidikan telah menemukan hubungan antara kerap duduk terlalu lama dan peningkatan risiko terkena jenis barah tertentu, seperti barah pundi kencing atau barah usus.

Ayuh! Sentiasa Bergerak Aktif Setiap Hari

Bagi sebilangan orang yang sukar untuk mengurangkan waktu duduk semasa bekerja atau melakukan aktiviti, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan pelbagai kesan duduk terlalu lama, iaitu:

  • Tetapkan peringatan setiap 30 minit untuk berdiri atau berjalan kaki singkat di antara tempat kerja.
  • Cuba menaip sambil berdiri sebentar.
  • Gunakan kerusi ergonomik yang menyokong postur ketika duduk
  • Berdiri dan berjalan ketika membuat panggilan atau berbincang dengan rakan sekerja.
  • Gunakan tangga dan bukannya lif, jika hanya turun atau naik 1-2 tingkat.
  • Pilih untuk berdiri di dalam bas atau kereta api semasa dalam perjalanan ke dan dari tempat kerja.
  • Tukar saluran TV dengan mendekati TV daripada menggunakan alat kawalan jauh.
  • Ikuti hobi yang membolehkan anda aktif, seperti berbasikal, memasak, atau menari.
  • Bersihkan rumah di masa lapang kerana aktiviti ini juga sihat.

Pada kanak-kanak, anda harus menerapkan peraturan ketika menonton TV atau bermain permainan video maksimum 2 jam sehari. Ini berguna agar mereka tidak menghabiskan banyak masa untuk duduk terlalu lama.

Dengan mengetahui bahaya duduk terlalu lama, mulai sekarang cuba menjadi lebih aktif dan bergerak lebih banyak, ya! Walaupun pada mulanya mungkin sukar, lakukan petua di atas setiap hari sehingga anda terbiasa melakukannya seumur hidup.

Namun, tidak cukup untuk berhenti di situ. Untuk memastikan tubuh anda sihat dan cergas, terapkan juga gaya hidup sihat, seperti makan makanan berkhasiat seimbang, bersenam secara teratur, dan cukup tidur.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan yang berkaitan dengan kesihatan anda dan kebiasaan duduk terlalu lama, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda, ok? Doktor akan memberikan penjelasan mengikut keadaan anda.