Kesihatan

Mengetahui Bahaya Plak Gigi dan Cara Menghilangkannya

Plak gigi adalah lapisan yang melekit dan jelas pada permukaan gigi, yang terbentuk dari sisa makanan. Sekiranya tidak dibersihkan, plak gigi akan mengeras menjadi tartar.

Ramai orang menganggap plak dan tartar sebagai remeh. Sebenarnya, plak yang kemudian menyebabkan pembentukan tartar dapat menyebabkan kerosakan, tidak hanya pada gigi, tetapi juga pada tisu penyokong gigi.

Bahaya Plak Gigi

Seperti disebutkan sebelumnya, jika plak gigi tidak dibersihkan, ia akan mengeras dan menjadi tartar. sekarang, tartar ini tidak dapat dikeluarkan hanya dengan menggosok gigi.

Sisa makanan dan plak yang terkumpul menjadi tartar akan ditukar oleh kuman atau bakteria menjadi asid yang boleh merosakkan gigi dan menyebabkan rongga. Di samping itu, penumpukan serpihan makanan dan bakteria boleh menyebabkan bau mulut (halitosis) dan gangguan gusi.

Plak yang menumpuk dan menjadi tartar boleh menyebabkan keradangan pada gusi atau gingivitis. Gingivitis dicirikan oleh gejala, seperti:

  • Pembengkakan gusi.
  • Warna gusi bertukar menjadi merah.
  • Gusi berdarah, terutamanya ketika menggosok gigi.

Gingivitis atau radang gusi boleh berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk, iaitu kerosakan pada tulang yang disebut periodontitis.

Cara Mengeluarkan Plak Gigi

Lebih baik membuang plak seawal mungkin sebelum berubah menjadi tartar, yang akan lebih sukar dikeluarkan. Mengeluarkan plak gigi boleh dilakukan dengan cara berikut:

  • Gosok gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida.
  • Gunakan berus gigi dengan bulu lembut.
  • Gosok gigi dengan teknik yang betul, terutama pada pertemuan antara gigi dan gusi.
  • Gunakan ubat kumur yang mengandungi antiseptik secara berkala setiap hari, untuk menghilangkan bakteria berbahaya yang membentuk plak.
  • Bersihkan antara gigi dengan benang gigibenang gigi) setiap hari.

Perhatikan juga diet dan hadkan kebiasaan makan makanan kecil atau snek. Cuba ganti makanan ringan dengan sayur-sayuran atau buah-buahan, kerana ia dapat membantu air liur untuk meneutralkan asid yang dihasilkan dari plak gigi. Dan tidak kurang pentingnya, periksa gigi anda dengan kerap setiap 6 bulan ke doktor gigi.

Ditulis oleh:

drg. Arni Maharani

(Doktor gigi)