Kesihatan

Hypertrichosis, keadaan yang jarang berlaku yang membuat anda kelihatan seperti manusia serigala

Pernahkah anda melihat seseorang yang hampir seluruh tubuhnya ditutup dengan rambut halus, hingga ke wajah? Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut hypertrichosis atau werewolf syndrome.

Hypertrichosis adalah keadaan yang jarang berlaku yang ditandai dengan pertumbuhan rambut yang berlebihan. Rambut boleh tumbuh dengan sangat tebal, bahkan boleh menutup seluruh tubuh, termasuk wajah, sehingga penghidapnya kelihatan seperti serigala.

Hipertrikosis boleh berlaku sejak lahir dan juga boleh muncul sebagai orang dewasa. Keadaan ini boleh berlaku pada wanita dan lelaki. Ini berbeza dengan hirsutisme yang merupakan pertumbuhan rambut yang berlebihan, tetapi hanya terjadi pada wanita dan disebabkan oleh hormon androgen yang tinggi.

Punca Hipertrikosis

Punca sebenar hipertrikosis tidak diketahui. Walau bagaimanapun, para pakar mengesyaki keadaan ini berlaku kerana mutasi genetik yang merangsang pertumbuhan rambut yang berlebihan.

Selain itu, ada juga faktor lain yang berpotensi mencetuskan hipertrikosis, yaitu:

  • Malnutrisi (kekurangan zat makanan)
  • Gangguan makan, seperti anoreksia nervosa.
  • Penyakit tertentu, seperti barah, akromegali, HIV / AIDS, dermatomiositis, dan lichen simplex (neurodermatitis).
  • Peningkatan bekalan darah ke kulit.
  • Penggunaan plaster cast.
  • Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat pertumbuhan rambut, antibiotik (streptomisin), steroid androgenik, imunosupresan, dan antikonvulsan (fenitoin).

Gejala Hypertrichosis

Hipertrikosis boleh berlaku di seluruh badan atau hanya di beberapa kawasan. Rambut berlebihan yang dimiliki oleh penderita hipertrikosis biasanya merupakan salah satu dari tiga jenis rambut, yaitu:

Lanugo

Lanugo adalah jenis rambut yang sangat halus dan berwarna terang. Lanugo biasa terjadi pada bayi baru lahir dan biasanya hilang sendiri setelah beberapa minggu. Pada orang dengan hipertrikosis, lanugo akan terus ada jika tidak dicukur.

Vellus

Vellus adalah sejenis rambut halus seperti lanugo, tetapi warnanya lebih gelap dan saiznya lebih pendek. Vellus boleh tumbuh di hampir mana-mana bahagian badan, kecuali telapak kaki, di belakang telinga, bibir, telapak tangan, dan di tisu parut (parut).

Terminal

Jenis rambut terminal adalah rambut yang panjang, tebal, dan biasanya berwarna sangat gelap, misalnya rambut kepala.

Rawatan untuk hipertrikosis

Hipertrikosis tidak dapat dirawat sepenuhnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kaedah rawatan yang dapat digunakan untuk merawatnya sementara, termasuk:

  • Mencukur.
  • Pembuangan rambut, seperti waxing.
  • Pemutihan (peluntur) rambut, iaitu proses menghilangkan warna rambut, sehingga rambut tidak begitu kelihatan.

Kerana kesannya hanya jangka pendek, kaedah rawatan ini mesti diulang dan rutin. Selain itu, kaedah ini juga berisiko menyebabkan kerengsaan pada kulit.

Sebenarnya, ada kaedah rawatan hipertrikosis lain yang dapat bertahan lebih lama, iaitu dengan elektrolisis dan laser.

Elektrolisis adalah proses menghilangkan rambut dengan memusnahkan folikel rambut dengan menggunakan sedikit tenaga elektrik. Semasa dalam rawatan laser, sel rambut akan dibakar dan dimatikan dengan sinar laser.

Kedua-dua kaedah rawatan ini cukup berkesan untuk penyingkiran rambut kekal, tetapi perlu dilakukan berulang kali dan agak mahal, terutama untuk hipertrikosis di seluruh badan atau di kawasan yang luas.

Hipertrikosis yang dialami sejak kecil bukanlah keadaan berbahaya, walaupun boleh menyebabkan rasa tidak selamat dan tidak selesa. Sebaliknya, hipertrikosis yang baru berlaku ketika orang dewasa perlu diperhatikan, kerana dapat memberi isyarat adanya gangguan atau penyakit.

Sekiranya anda mengalami hipertrikosis, terutama ketika dewasa, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.