Kehidupan yang sihat

Di belakang rumah sentiasa bersih dan rapi, ini mungkin merupakan gejala OCD

Adakah anda suka menghabiskan berjam-jam membersihkan rumah, merasa janggal ketika keadaan sedikit miring, atau bahkan marah ketika seseorang tidak mengembalikan barang ke kedudukan asalnya? Ini boleh menjadi gejala OCD.

Senang suka rapi dan kebersihan. Namun, berhati-hatilah jika kebiasaan ini dilakukan secara berlebihan, misalnya mencuci pinggan mangkuk mestilah 3 kali, pastikan semua benda mesti menghadap ke depan, atau tumpukan majalah mesti disusun mengikut ukuran dan kedudukannya mestilah simetris.

Kebiasaan seperti ini boleh menjadi gejala gangguan obsesif kompulsif (OCD) atau gangguan personaliti kompulsif obsesif (OCPD). Walaupun mempunyai ciri yang serupa, kedua-dua keadaan ini mempunyai perbezaan mendasar.

Membersihkan Rumah Terlalu Sering dan Mungkin OCD atau OCPD

Pencinta rapi dan kebersihan suka membersihkan rumah kerana mereka merasa gembira apabila rumah itu kelihatan kemas dan bersih. Namun, jika desakan untuk membersihkan rumah timbul kerana seseorang merasa dia akan sakit parah atau terluka jika rumah itu kotor, ini mungkin merupakan gejala OCD.

Obsesif-ckompulsif disorder (OCD) adalah gangguan mental yang membuat seseorang mempunyai pemikiran atau tingkah laku yang tidak terkawal (obsesi) untuk melakukan sesuatu berulang kali (secara kompulsif). Tindakan ini malah boleh mengganggu aktiviti harian dan interaksi sosial penghidap.

Di samping itu, desakan yang kuat untuk menjaga kebersihan dan kemas rumah, malah boleh marah atau pemarah sekiranya keadaan rumah itu tidak sesuai dengan keinginannya, juga boleh disebabkan oleh sifat kesempurnaan, iaitu keinginan untuk melakukan semuanya dengan sempurna . sekarang, ini boleh menandakan gangguan keperibadian kompulsif obsesif (OCPD).

Umumnya, orang dengan OCPD tidak merasa ada yang salah dengan diri mereka atau tabiat mereka, dan sering merasa bangga. Ini berbeza dengan OCD, kerana kebiasaan membersihkan rumah dilakukan di bawah tekanan ketakutan dan kegelisahan. Orang dengan OCD pada amnya merasa kecewa dan tertekan kerana mereka tidak dapat mengawal keinginan untuk melakukan sesuatu berulang kali atau berlebihan.

Kedua-dua OCD dan OCPD memerlukan rawatan dari psikiatri atau psikologi sekiranya keadaan tersebut membuat penghidapnya mengalami gangguan dalam aktiviti harian atau masalah dalam hubungan dengan orang lain.

Rawatan adalah dengan psikoterapi, terapi relaksasi, dan pengambilan ubat dari psikiatri jika perlu.

Sentiasa Bersih Rumah dan Fobia Kuman yang Mungkin (Mysophobia)

Selain OCD atau OCPD, kebiasaan membersihkan rumah yang berlebihan juga boleh menjadi gejala fobia kuman (mysophobia).

Gejala fobia kuman yang paling biasa adalah kerap mencuci tangan atau membersihkan rumah. Gejala ini memang serupa dengan gejala OCD. Sebenarnya, ramai orang dengan OCD mempunyai fobia kuman.

Perkara yang membezakan kedua-dua keadaan ini adalah sebab di sebalik itu. Orang dengan fobia kuman membersihkan kediaman mereka untuk menghilangkan kuman, sementara orang dengan OCD membersihkan kediaman mereka untuk menghilangkan kegelisahan atau ketakutan mereka.

Berapa kerapkah rumah anda perlu dibersihkan?

Membersihkan rumah harus dilakukan secara berkala agar rumah bebas dari habuk dan kotoran yang membawa kuman yang menyebabkan penyakit. Selain bersih dan rapi, ciri rumah yang sihat adalah ia mempunyai peredaran udara dan sanitasi yang baik dan terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Agar rumah anda sentiasa bebas dari kuman penyebab penyakit, berikut adalah beberapa petua untuk membersihkan setiap bilik di rumah yang boleh anda lakukan:

Dapur

Untuk memastikan makanan dan minuman yang dimasak di rumah bersih dan sihat, anda perlu membersihkan dapur secara berkala sekurang-kurangnya sekali seminggu. Semasa membersihkan dapur, anda boleh mengambil langkah berikut:

  • Bersihkan meja dan lantai dapur secara berkala, sekurang-kurangnya sekali sehari, menggunakan air bersih dan pembersih lantai antibakteria.
  • Gunakan papan pemotong yang berbeza semasa memotong sayur-sayuran dan ikan mentah atau daging.
  • Segera basuh peralatan memasak dan peralatan makan selepas digunakan.
  • Perah span pembersih pinggan setiap kali digunakan, kemudian letakkan di tempat yang kering.
  • Bersihkan rak dan dinding di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 3 bulan sekali serbuk penaik dan air bersih.

Katil

Tukar dan cuci sprei, selimut, dan alas tilam seminggu sekali dan gunakan air panas untuk membunuh tungau. Selain itu, gunakan pembersih vakum (penyedut habuk) untuk membersihkan tilam dengan kerap.

Bilik mandi

Selain dapur, bilik mandi adalah tempat yang berisiko tinggi menjadi tempat pembiakan kuman. Oleh itu, bersihkan dinding dan lantai bilik mandi dengan pembasmi kuman sekali sehari, dan jangan tinggalkan tisu bekas atau pakaian kotor di bilik mandi.

Ruang tamu

Di kawasan ini, kuman dan bakteria juga cenderung menyebar dengan mudah. Anda boleh mencegahnya dengan mengambil langkah berikut:

  • Bersihkan permaidani dan tikar seminggu sekali.
  • Gunakan pembersih vakum untuk membersihkan sofa hingga ke sudut sekali sebulan.
  • Bersihkan kenop pintu dengan pembersih antibakteria setiap beberapa hari.

Membersihkan rumah mesti dilakukan secara berkala agar anda dan ahli keluarga anda di rumah tidak terdedah kepada penyakit tertentu, seperti jangkitan atau alahan, terutamanya jika terdapat bayi atau anak kecil di rumah.

Namun, jika anda merasa keinginan untuk menjaga kebersihan dan kemas rumah anda terlalu melampau, menjadikan orang lain atau diri anda tidak selesa, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.