Kehidupan yang sihat

Jangan hanya menggunakannya, ketahui jenis kondom dan cara menggunakannya

Kebanyakan orang berpendapat bahawa semua kondom adalah sama. Walaupun terdapat banyak jenis kondom yang boleh anda pilih sesuai dengan keperluan anda. Sebahagiannya diperbuat daripada getah atau poliuretana, ada yang dilengkapi dengan pelincir atau tidak, ada yang mengandungi spermisida, dan ada juga yang dilengkapi dengan pelbagai tekstur dan aroma.

Pemilihan jenis kondom dapat disesuaikan dengan keperluan pemakainya. Kondom perlu digunakan dengan betul dan betul, untuk melindungi anda dan pasangan dengan berkesan dari risiko kehamilan dan penyakit kelamin.

Pelbagai Jenis Kondom Yang Perlu Anda Ketahui

Untuk mendapatkan jenis kondom yang sesuai dengan keperluan anda, mari pertimbangkan jenis kondom berikut di pasaran:

 • kondom lateks

  Jenis kondom yang paling banyak digunakan adalah yang diperbuat daripada getah. Tahap keberkesanan kondom dengan bahan ini dalam melambatkan kehamilan adalah cukup tinggi selagi ia digunakan dengan betul. Malangnya, susu getah boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang. Reaksi alahan lateks ini boleh menyebabkan kulit zakar kering, gatal, dan merah.

 • kondom plastik

  Terdapat juga kondom yang diperbuat daripada bahan lain, seperti poliuretana atau poliisoprena. Kedua-dua jenis kondom ini juga dianggap berkesan untuk melindungi anda dari pelbagai penyakit kelamin, dan kehamilan yang tidak diingini.

 • Kondom kulit domba

  Walaupun mereka disebut kondom kulit domba, ia sebenarnya dibuat dari usus biri-biri. Walau bagaimanapun, kondom dengan ramuan ini hanya berkesan untuk melambatkan kehamilan dan tidak dapat melindungi anda dari penyakit kelamin kerana tekstur kondom ini mempunyai liang, seperti kulit manusia.

 • Kondom dengan pelincir

  Kondom ini dilengkapi dengan lapisan cecair pelincir nipis. Fungsinya adalah untuk mencegah kerengsaan dan kesakitan akibat geseran semasa hubungan seks dan mencegah kondom terkoyak. Kondom yang dilincirkan ini membuatkan anda berasa lebih selesa. Pada masa ini, hampir semua kondom yang dijual di pasaran telah dilapisi dengan pelincir.

Selain itu, ada juga jenis kondom yang mengandung spermisida, yang merupakan zat pembunuh sperma. Kondom jenis ini dianggap lebih berkesan dalam membantu melambatkan kehamilan. Tetapi kadang-kadang, kandungan spermisida yang ditambahkan ke kondom juga tidak mencukupi untuk membunuh sperma.

Untuk lebih berkesan, anda boleh menggunakan spermisida yang terpisah dari kondom. Pilih spermisida yang mengandungi octoxynol-9, dan elakkan mengandungi spermisida nonoxynol-9 kerana ada kemungkinan menjengkelkan kawasan kemaluan. Sekiranya ini berlaku, maka risiko penularan penyakit menular seksual dapat meningkat.

Cara menggunakan kondom yang betul

Mengetahui jenis kondom di pasaran masih belum mencukupi. Anda juga perlu mengetahui cara merawat dan menggunakan kondom dengan betul.

Untuk mengelakkan kesilapan menggunakan kondom, pertimbangkan petua berikut:

 • Baca label pembungkusan untuk mengetahui ramuan yang digunakan dalam kondom.
 • Periksa tarikh luput, jangan gunakan kondom yang telah tamat tempoh
 • Simpan di tempat yang kering dan sejuk, elakkan terkena cahaya matahari langsung yang boleh menyebabkan kondom bocor atau pecah.
 • Periksa kondom sebelum digunakan. Jangan gunakan jika ada kerosakan, seperti lubang, walaupun hanya ukuran lubang jarum.
 • Semasa menggunakan kondom, tinggalkan sedikit ruang di hujung zakar. Ini supaya apabila sperma keluar, ia akan ditampung di hujung kondom. Sekiranya anda tidak meninggalkan bilik, maka kondom itu mungkin akan robek.
 • Sekiranya kondom terasa pecah atau koyak semasa hubungan seksual, maka hentikan dan segera keluarkan zakar anda, ganti dengan kondom baru.
 • Gunakan kondom hanya untuk penggunaan tunggal dan tidak berulang kali, untuk mengekalkan tahap keberkesanannya dalam menunda kehamilan dan mencegah penyakit kelamin.

Mengetahui jenis kondom adalah penting agar anda dapat memilih yang sesuai dengan keperluan anda. Jangan lupa, selalu baca arahan penggunaan pada label pembungkusan kondom sebelum menggunakannya, supaya kondom dapat berfungsi dengan optimum.