Keluarga

Inilah Khasiat Ikan Susu untuk MPASI

Ikan bandeng yang diproses cukup disukai oleh banyak orang. Ikan ini dapat memberikan banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, baik untuk orang dewasa maupun bayi yang makan makanan padat. Ingin tahu apa faedah ikan mas untuk MPASI? Ayuh, lihat di sini, tunas!

Mungkin anda sudah biasa dengan salmon dan tuna yang diproses untuk menu makanan pelengkap bayi. sekarang, amat memalukan jika anda terlepas ikan bandeng yang lebih murah, tetapi tidak kurang berguna.

Walaupun tidak begitu popular seperti ikan salmon dan tuna, sebenarnya ikan bandeng mengandungi lebih banyak omega-3 daripada kedua ikan itu. Di samping itu, ikan bandeng juga mengandungi pelbagai jenis lemak sihat, protein, fosforus, kalium, kalsium, zat besi, dan beberapa vitamin, seperti vitamin A, B1, dan B12.

Senarai Faedah Ikan Susu untuk MPASI

Secara amnya, anda boleh memberikan semua jenis ikan kerana anak kecil anda berumur 6 bulan. Sebenarnya, memberi ikan kepada si kecil anda dinasihatkan agar tidak ditangguhkan. Satu kajian menunjukkan bahawa makan ikan dari usia dini dapat membantu anak-anak menghindari pelbagai penyakit alergi, seperti asma dan eksim.

Selain mempunyai rasa yang enak, ikan bandeng juga merupakan calon yang sesuai untuk dijadikan makanan pelengkap bagi anak-anak. Berikut adalah kelebihan ikan mas yang dapat anak anda:

1. Mendidik otak

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, ikan bandeng mengandungi banyak omega-3, yang merupakan asid lemak penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sendiri. Oleh itu, ikan ini sangat baik dimakan oleh kanak-kanak.

Pemenuhan keperluan asid lemak omega-3 kanak-kanak dipercayai memberi kesan yang baik terhadap pertumbuhan dan perkembangan otak dan kecerdasan.

2. Menjaga prestasi fungsi saraf

Ikan bandeng adalah sumber vitamin B1 atau tiamin, yang merupakan vitamin yang berperanan penting dalam menjaga fungsi sistem saraf, mencerna karbohidrat, dan meningkatkan pencernaan. Kekurangan vitamin ini pada kanak-kanak boleh menyebabkan dia mengalami gangguan neurologi dan beriberi.

3. Menjaga tulang dan gigi yang sihat

Kandungan kalsium, magnesium, dan fosforus dalam ikan mas dapat membantu memenuhi keperluan anak-anak untuk mineral ini. Kandungan ini penting untuk menjaga tulang dan gigi anak-anak yang sihat, serta mengurangkan risiko anak-anak mengalami riket dan kerosakan tulang di kemudian hari.

4. Kekalkan daya tahan

Kandungan vitamin A, zat besi, dan protein dalam bandeng mempunyai peranan dalam memperkuat sistem imun anak. Selain itu, protein juga diperlukan untuk memperbaiki tisu badan yang rosak dan membuat komponen imun untuk melawan jangkitan virus dan bakteria.

Sekiranya ikan mas diproses dengan tekanan, faedahnya dapat lebih banyak. Beberapa ikan bilis presto diproses tanpa menghilangkan sisiknya. Sekarang, Timbangan bandeng dipercayai mengandungi antioksidan dan kolagen yang dapat melindungi sel tubuh anak-anak dari kerosakan radikal bebas.

Terutama di tengah wabak seperti sekarang, mempunyai sistem imun yang kuat sangat penting bagi anak-anak agar mereka tidak mudah dijangkiti virus Corona dan penyakit lain.

5. Menurunkan kadar kolesterol

Walaupun sering menyerang orang dewasa, kolesterol tinggi juga dapat dialami oleh anak-anak. Perkara ini sangat mungkin berlaku sekiranya mereka sering makan makanan yang tidak sihat, seperti makanan goreng dan makanan segera.

Selain mendidik otak anak-anak, kandungan omega-3 dalam ikan bandeng juga berguna untuk mengawal kadar kolesterol dan lemak dalam darah. Kandungan protein dalam ikan bandeng juga dapat membuat anak kenyang lebih lama, sehingga mengurangi keinginan untuk makan makanan ringan yang tidak sihat.

6. Mencegah anemia

Kandungan vitamin B12 dan asam folat dalam ikan bandeng mempunyai fungsi penting dalam pembentukan sel darah merah. Dengan pemakanan yang mencukupi, kanak-kanak dapat mengelakkan anemia. Keadaan ini sangat penting untuk dielakkan kerana boleh membuatnya lembap, lemah, dan hilang selera makan.

Terdapat banyak faedah ikan mas yang boleh anda pilih untuk dimasukkan ke dalam MPASI si kecil anda. Ikan ini juga dapat diproses dengan berbagai cara, dapat digoreng, tumis, direbus, dijadikan sup, dan seperti di atas, dipresto.

Namun, semasa memproses ikan mas, anda harus berhati-hati. Pastikan ikan yang diberikan kepada si kecil anda bebas daripada duri, okey? Ikan bandeng mempunyai sebilangan besar duri, dan beberapa daripadanya sangat kecil sehingga mudah dilewatkan ketika membersihkan.

Perkara lain yang perlu anda ingat ialah makanan yang diperkenalkan kepada anak anda mempunyai risiko alergi.

Sekiranya bayi anda mengalami simptom alergi setelah memakan ikan bandeng, gejalanya termasuk gatal, ruam, cirit-birit, dan sesak nafas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.