Keluarga

Pilihan Kontraseptif Lelaki untuk Menunda Kehamilan

Untuk melambatkan kehamilan, terdapat beberapa jenis kontrasepsi yang boleh digunakan. Kontraseptif boleh digunakan oleh lelaki mtidak juga wanita. KeLelaki, pilihan kontraseptifyang adaadalah kondom dan vasektomi.

Kehamilan boleh berlaku apabila sel sperma berjaya menyuburkan telur yang dilepaskan dari ovari wanita dalam tempoh suburnya. Bagi pasangan yang tidak atau mahu melambatkan kehamilan, kontrasepsi boleh menjadi pilihan yang tepat untuk mencegah pembuahan.

Bagi wanita, kontraseptif hormon, seperti pil kawalan kelahiran atau kontraseptif suntikan, adalah cara yang biasa untuk melambatkan kehamilan. Walau bagaimanapun, pada lelaki, kontraseptif hormon belum biasa digunakan.

Kontraseptif hormon untuk lelaki berisiko untuk pelbagai kesan sampingan, termasuk perubahan mood, kemurungan, jerawat, sakit otot, kenaikan berat badan, dan peningkatan libido.

Pilihan Peranti Kontraseptif Lelaki

Walaupun alat kontraseptif hormon lelaki boleh digunakan untuk mencegah kehamilan, jenis kontraseptif yang paling biasa digunakan oleh lelaki adalah:

Kondom

Kondom dianggap sebagai kontraseptif lelaki paling mudah untuk diperoleh dan digunakan. Di samping itu, harganya murah dan kesan sampingan minimum. Kondom berbentuk sarung nipis dan elastik, dan boleh dibuat dari getah, kulit domba, atau poliuretana.

Cara menggunakan kondom juga cukup mudah, iaitu dengan membungkusnya pada zakar yang tegak, untuk menutup seluruh permukaan zakar.

Jenis kondom lateks dan poliuretana Ia dianggap paling berkesan untuk mencegah kehamilan selagi ia digunakan dengan cara yang betul. Tidak hanya berkesan untuk mencegah kehamilan, kondom juga dapat digunakan untuk melindungi anda dan pasangan anda dari penyakit kelamin.

Kondom boleh didapati dalam pelbagai bentuk, ukuran, warna, dan tekstur. Beberapa jenis kondom juga dilengkapi dengan pelincir yang bertujuan untuk meningkatkan sensasi dan kepuasan seksual.

Vasektomi

Vasektomi adalah prosedur pembedahan untuk mengikat saluran sperma pada organ pembiakan lelaki. Tujuannya adalah untuk mencegah pembebasan sperma pada saat ejakulasi.

Pada lelaki yang telah menjalani vasektomi, tidak ada lagi sperma di dalam air mani. Jadi walaupun ejakulasi, telur pasangan tidak akan disenyawakan.

Kesan kontraseptif ini hanya muncul sekitar 3 bulan selepas pembedahan vasektomi. Oleh itu, gunakan kondom terlebih dahulu semasa hubungan seks, sehingga hasil pemeriksaan menyatakan bahawa air mani itu bersih dari sperma.

Untuk menjalani vasektomi, anda boleh mengunjungi ahli urologi. Pembedahan vasektomi biasanya memakan masa 20-30 minit. Anda perlu tahu bahawa vasektomi bersifat kekal, jadi kesan kaedah kontrasepsi ini tidak dapat dihilangkan.

Setiap pil perancang di atas mempunyai kelebihan dan kekurangan. Berunding dengan doktor anda mengenai pilihan kontrasepsi yang sesuai dan berkesan, dan jangan lupa untuk berbincang dengan pasangan anda mengenai pilihan kontraseptif yang ingin anda gunakan untuk melambatkan kehamilan.