Kehidupan yang sihat

Melihat Kebaikan Air Ais untuk Kesihatan

Ssesetengah orang jauhi air aiskeranaberfikir bahawa kebiasaan minum air ais boleh menyebabkan penyakit, seperti selesema dan sakit tekak. walaupun sebenarnyaAir ais sebenarnya mempunyai pelbagai khasiat, seperti mengurangkan demam, menghidratkan badan setelah bersenam, mengatasi sakit tekak dan sakit otot, dan menjaga kelembapan kulit.

Setiap hari badan anda kehilangan cecair melalui peluh, air kencing, dan nafas. Oleh itu, anda disarankan untuk minum banyak air, baik air ais atau air biasa, agar tidak mengalami dehidrasi. Pada orang dewasa, penggunaan air yang disyorkan adalah 2 liter atau bersamaan lapan gelas sehari.

Serangkaian kebaikan air ais untuk kesihatan

Berikut adalah beberapa kebaikan air ais untuk kesihatan:

1. Melegakan demam dan merawat sakit tekak

Demam adalah tanda bahawa tubuh melawan keradangan atau jangkitan pada badan. Panas yang dialami oleh badan ketika demam dapat dikurangkan dengan beberapa cara, termasuk minum air ais dan memakai pakaian yang selesa yang dapat menyerap peluh.

Apabila anda demam dan sakit tekak, tubuh juga mesti mendapat pengambilan cecair yang baik untuk mengelakkan dehidrasi. Dalam kes ini, air ais boleh berguna untuk mengurangkan rasa sakit dan mengisi semula cecair badan yang hilang.

2. Menghidrat badan selepas bersenam

Semasa anda bersenam, suhu badan anda akan meningkat. Panas badan ini akan banyak berpeluh dan membuat badan cepat letih. Untuk membantu menyejukkan badan dan menghilangkan keletihan, cubalah minum air ais selepas bersenam.

3. Melegakan sakit otot

Ketika mengalami sakit otot akibat keseleo, air ais boleh digunakan untuk merawat keadaan. Caranya, tekan bahagian yang sakit dan bengkak dengan kain yang direndam dalam air ais.

Kompres air ais dapat mengurangkan bengkak dan kesakitan. Selain air ais, ganti dengan kompres air suam untuk meningkatkan aliran darah ke otot.

4. Menurunkan berat badan

Tubuh kita secara automatik akan bekerja lebih keras untuk memanaskan air yang kita minum, sehingga juga membakar kalori untuk menyokong proses metabolisme badan. Oleh itu, minum air ais atau air biasa secara berkala dipercayai dapat menurunkan berat badan.

Untuk mendapatkan berat badan yang diinginkan, disarankan minum segelas air atau air ais sebelum makan. Ini dapat membuat perut terasa lebih kenyang, sehingga bahagian makanan yang dimakan dapat dikurangkan.

5. Mencegah dan melegakan sembelit

Minum banyak air, baik air dingin dan air biasa, dapat membantu melegakan dan mencegah sembelit, terutama bagi orang yang tidak minum air secukupnya.

6. Memudahkan batu ginjal dibazirkan melalui air kencing

Penyakit batu ginjal boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, salah satunya adalah kebiasaan tidak minum air secukupnya. Pengambilan cecair yang mencukupi dapat membantu buah pinggang berfungsi untuk mencegah pembentukan batu ginjal dan membuang batu ginjal kecil.

Sekiranya anda bosan minum air kosong, cubalah menambahkan perahan lemon atau jus limau nipis ke air sejuk untuk memberikan rasa masam. Selain itu, rasa masam yang dirasakan disebabkan oleh adanya asid sitrik di dalamnya dipercayai dapat menghambat pembentukan batu ginjal.

7. Menjadikan kulit sihat

Apabila tidak terhidrat dengan betul, kulit akan terasa kasar, kering, dan kehilangan keanjalannya. Dengan minum cukup air atau air ais, kesihatan kulit akan terjaga.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa mandi ais atau air sejuk dapat meningkatkan aliran darah ke kulit, sehingga kulit terlihat lebih lembap dan segar.

Ada mitos yang mengatakan bahawa wanita haid tidak boleh minum air sejuk kerana boleh mengganggu kitaran haid. Namun, ini belum terbukti benar dan setakat ini tidak ada kajian yang dapat membuktikannya.

Sebenarnya, tidak ada perbezaan antara air ais dan air biasa ketika memasuki badan, kerana suhu air ais akan dihangatkan hingga suhu di dalam badan. Walaupun air ais bermanfaat untuk kesihatan, anda tetap harus mengehadkan pengambilannya. Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak, makanan atau minuman sejuk boleh menyebabkan sakit kepala.