Kehidupan yang sihat

Merangsang Ciuman, Ketahui Fakta dan Faedah

Berciuman tidak hanya berguna sebagai ekspresi perasaan dan interaksi romantis antara pasangan, tetapi juga terdapat berbagai manfaat kesihatan dari berciuman. Ciuman yang merangsang bahkan dapat meningkatkan daya tahan tubuh, sehingga mengurangkan gejala alergi.

Pada dasarnya, mencium mempunyai makna yang cukup luas dalam hubungan. Ciuman yang serupa sebagai ungkapan penjagaan atau kasih sayang terhadap pasangan. Sementara itu, ciuman yang merangsang dapat menjadi penghubung kepada aktiviti yang lebih intim dalam hubungan.

Fakta Di Sebalik Ciuman Merangsang

Sebenarnya, mencium adalah aktiviti yang dipercayai dapat membuat pasangan lebih bahagia. Bahkan ada yang mengatakan bahawa hubungan dapat berjalan dengan baik setelah melalui proses mencium.

Satu kajian mendapati bahawa ciuman yang merangsang dapat mempengaruhi perjalanan hubungan. Ini kerana ciuman dapat berfungsi sebagai bentuk komunikasi nonverbal antara pasangan. Tidak hairanlah, pasangan yang telah berciuman akan kelihatan lebih dekat, romantis, dan saling percaya.

Pelbagai Kebaikan Merangsang Ciuman

Selain berguna untuk menjalin hubungan asmara dengan pasangan anda, ciuman yang merangsang juga dapat memberikan manfaat kesihatan. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan ciuman yang merangsang:

1. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Walaupun ciuman sering dianggap sebagai cara untuk menyebarkan penyakit, sebenarnya mencium juga dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh.

Sebabnya, ciuman yang merangsang dapat membuat anda dan pasangan bertukar air liur. Pertukaran air liur ini membolehkan tubuh membentuk imuniti terhadap jenis kuman dari pasangan. Kesannya, sistem imun menjadi lebih kuat terhadap lebih banyak jenis kuman.

2. Mengurangkan simptom alergi

Selain meningkatkan sistem kekebalan tubuh, ciuman yang merangsang juga diyakini dapat mengurangkan gejala alergi. Satu kajian mendapati bahawa mencium selama 30 minit dapat mengurangkan gejala alergi.

3. Meredakan tekanan

Ciuman yang merangsang dianggap sebagai cara yang kuat untuk menghilangkan tekanan, kerana dapat mengurangkan ketegangan dan kegelisahan yang disebabkan oleh peningkatan hormon kortisol.

Semasa mencium, hormon kortisol akan menurun dan digantikan oleh hormon yang dapat membuat anda merasa bahagia, seperti dopamin, serotonin, dan oxytocin.

4. Membakar kalori

Tanpa menyedarinya, melakukan ciuman yang merangsang sebenarnya dapat membakar kalori. Dengan mencium selama 1 minit, anda dapat membakar 2-6 kalori, bergantung pada betapa bersemangatnya anda ketika mencium. Namun, itu tidak bermaksud mencium boleh dijadikan alasan untuk tidak bersenam.

5. Menjaga kebersihan mulut

Manfaat lain yang anda dapat dari ciuman yang merangsang adalah menjaga kebersihan mulut. Ini kerana mencium dapat merangsang kelenjar air liur untuk menghasilkan lebih banyak air liur, yang berguna untuk melindungi gigi dari serpihan makanan dan mencegah kerosakan gigi. Bukan hanya itu, air liur juga berguna untuk membantu proses menelan dan menjaga mulut sentiasa lembap.

Ciuman yang anda kongsi dengan pasangan anda, termasuk ciuman yang merangsang, dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. Supaya anda dan pasangan lebih menikmati momen ciuman, lakukanlah dengan sepenuh hati, jangan malu untuk menyatakan apa yang anda mahukan dari pasangan anda, dan elakkan terlalu agresif ketika mencium.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found