Kesihatan

Berhati-hati dengan Penyebab Usus Peradangan ini

Penyebab kolitis sangat disyaki berkaitan dengan beberapa keadaan, termasuk gangguan genetik dan gangguan sistem imun. Sebagai langkah pencegahan, adalah idea yang baik untuk menjangkakan pelbagai penyebab keradangan usus sejak awal.

Penyakit radang usus atau penyakit radang usus (IBD) terbahagi kepada 2, iaitu kolitis ulseratif dan Penyakit Crohn. Kedua-dua keadaan adalah keradangan kronik saluran pencernaan dan biasanya dicirikan oleh cirit-birit yang berterusan, demam, sakit perut, najis berdarah, dan penurunan berat badan.

Walaupun penyebab kolitis tidak diketahui dengan jelas, terdapat pelbagai faktor yang difikirkan boleh mencetuskan, meningkatkan risiko kejadian, atau memburukkan lagi gejala penyakit ini.

Pelbagai Punca Keradangan Usus

Berikut adalah faktor-faktor yang dianggap paling berperanan dalam menyebabkan keradangan usus:

1. Penyakit autoimun

Penyebab penyakit radang usus yang paling kuat adalah penyakit autoimun. Keadaan ini berlaku apabila sistem kekebalan tubuh, yang melawan jangkitan bakteria dan virus, menyerang tisu badan sendiri, termasuk sel-sel di saluran pencernaan.

Dalam penyakit radang usus, sistem kekebalan tubuh menyalahi bakteria baik atau probiotik dalam usus yang membantu mencerna makanan sebagai bakteria berbahaya. Akhirnya, sistem imun badan menyerang usus dan keradangan berlaku.

Di samping itu, beberapa pakar mengesyaki bahawa keradangan usus berlaku kerana tindak balas imun terhadap jangkitan bakteria atau virus yang berlebihan untuk merosakkan sel-sel sihat tubuh.

2. Faktor genetik

Seseorang juga boleh mendapat penyakit radang usus jika dia mendapat gen yang menyebabkan radang usus dari ibu bapanya. Itulah sebabnya seseorang yang mempunyai ibu bapa, saudara kandung, atau saudara darah yang mempunyai penyakit radang usus berisiko lebih tinggi terkena penyakit ini.

3. Faktor luaran

Walaupun penyelidikan lebih lanjut diperlukan, pelbagai faktor persekitaran, seperti pencemaran udara, tabiat merokok, dan penggunaan ubat-ubatan tertentu, dianggap memiliki peranan besar dalam terjadinya penyakit radang usus.

Di samping itu, makanan dan minuman tertentu, seperti alkohol, minuman ringan, makanan berlemak seperti makanan goreng dan makanan segera, Produk tenusu, kacang-kacangan, dan makanan pedas juga dapat meningkatkan risiko kolitis dan memburukkan lagi gejala.

4. Tekanan

Tekanan bukanlah penyebab langsung keradangan usus. Walau bagaimanapun, tekanan adalah faktor yang mempunyai peranan besar dalam berlakunya gejala radang usus. Tekanan fizikal dan emosi yang berat juga diketahui memburukkan lagi keadaan penyakit ini.

Ketika tertekan, sistem kekebalan tubuh akan bertindak balas dengan melepaskan protein yang disebut sitokin yang berfungsi untuk melawan jangkitan. Pada orang yang mempunyai gen yang menyebabkan radang usus, tindak balas ini akan menyebabkan keradangan usus yang berlebihan, sehingga gejala kolitis muncul atau bertambah buruk.

Itulah beberapa faktor yang dianggap penyebab keradangan usus. Beberapa faktor seperti keturunan tidak dapat dielakkan. Namun, anda dapat mengurangkan risiko penyakit radang usus dengan menjalani gaya hidup yang sihat, seperti minum banyak air, berhenti merokok, dan mengurangkan tekanan dengan bersenam secara teratur dan tidur sekurang-kurangnya 7-8 jam sehari.

Selain itu, jika anda berisiko lebih tinggi terkena kolitis, jangan ragu untuk berjumpa doktor, terutamanya jika anda mula mengalami salah satu gejala. Semakin cepat perubahan rawatan atau gaya hidup dilaksanakan, semakin besar kemungkinan penyakit itu dapat dikawal.