Kehidupan yang sihat

10 Faedah Seks untuk Badan yang Lebih Sihat

Melakukan hubungan seks bukan hanya untuk memenuhi keperluan biologi. Terdapat pelbagai faedah seks lain yang dapat diperoleh jika dilakukan secara teratur dan selamat. Malah, aktiviti ini juga dapat mengurangkan risiko penyakit tertentu.

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menyatakan kasih sayang kepada pasangan anda, termasuk dengan melakukan hubungan seks. Selain dapat menjalin keakraban antara anda dan pasangan, faedah seks juga dapat mempengaruhi kehidupan fizikal, psikologi, dan sosial anda.

Pelbagai Khasiat Seks untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan seks yang anda dan pasangan anda dapat:

1. Membakar kalori

Hubungan seksual adalah salah satu bentuk latihan yang menyeronokkan. Aktiviti ini sama dengan senaman ringan, seperti berjalan cepat atau menaiki tangga. Selain itu, pergerakan seks juga dapat mengetatkan otot perut dan pelvis.

Bukan hanya itu, satu kajian menunjukkan bahawa melakukan hubungan seks dapat membakar sekurang-kurangnya 4 kalori seminit pada lelaki dan 3 kalori seminit pada wanita. Namun, anda masih perlu bersenam secara teratur untuk menjaga kesihatan dan kecergasan anda.

2. Menjaga kesihatan jantung

Rangsangan seksual dan orgasme membuat degupan jantung meningkat. Ini diperkuat oleh kajian yang menyatakan bahawa lelaki yang melakukan hubungan seks dua kali seminggu atau lebih, mempunyai risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah, seperti serangan jantung atau strok.

3. Mengekalkan tekanan darah normal

Sentuhan fizikal, seperti memegang tangan dan memeluk, dapat menurunkan tekanan darah. Satu kajian juga menyatakan bahawa mereka yang jarang melakukan aktiviti seksual atau jarang mengalami orgasme mempunyai risiko lebih tinggi terkena hipertensi.

4. Meredakan tekanan

Rangsangan seksual boleh mencetuskan pembebasan endorfin, bahan kimia di otak yang mengawal mood. Oleh itu, anda dan pasangan dapat merasa lebih santai dan tentunya dapat membantu menghilangkan tekanan.

5. Meningkatkan daya tahan badan

Pasangan yang melakukan hubungan seks satu atau dua kali seminggu, secara amnya mempunyai tahap antibodi imunoglobulin (IgA) yang lebih tinggi daripada pasangan yang tidak melakukannya secara kerap.

Namun, anda tetap digalakkan untuk menjalani gaya hidup sihat dengan makan makanan berkhasiat, bersenam secara teratur, dan mendapat waktu rehat yang cukup agar sistem imun anda terjaga.

6. Mengurangkan risiko barah prostat

Salah satu faedah seks yang tidak kurang pentingnya ialah mengurangkan risiko barah prostat. Satu kajian menyatakan bahawa lelaki yang mengalami ejakulasi lebih kerap mempunyai risiko kanser prostat yang lebih rendah.

7. Meningkatkan dorongan seks

Melakukan hubungan seks secara teratur dapat meningkatkan libido, baik pada lelaki dan wanita. Pada wanita, hubungan seks secara teratur dapat meningkatkan aliran darah, keanjalan, dan pelinciran vagina.

Sementara itu, pada lelaki, prestasi seksual dapat meningkat jika hubungan seks dilakukan secara teratur. Oleh itu, keakraban antara anda dan pasangan dapat meningkat.

8. Melegakan kesakitan

Selain melegakan tekanan, endorfin yang dihasilkan semasa hubungan seksual juga dapat menghilangkan rasa sakit, sama ada disebabkan oleh sakit kepala atau sakit belakang.

Satu kajian juga menyatakan bahawa hubungan seks dapat melegakan kekejangan haid. Namun, melakukan hubungan seks semasa haid perlu dilakukan dengan berhati-hati kerana dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan.

9. Meningkatkan kualiti tidur

Selepas orgasme, tubuh melepaskan hormon prolaktin, yang dapat membuat anda merasa mengantuk dan membuat anda merasa lebih santai. Itulah sebabnya seseorang lebih mudah tidur dan tertidur setelah melakukan hubungan seksual.

10. Meningkatkan kualiti hubungan

Melakukan hubungan seks dapat meningkatkan tahap hormon oksitosin yang dapat meningkatkan ikatan dan keakraban antara anda dan pasangan. Tahap oksitosin akan meningkat dengan kekerapan sentuhan yang tinggi semasa hubungan seksual.

Di samping itu, hubungan seksual yang baik dapat meningkatkan komunikasi, kepercayaan, dan empati anda dengan pasangan anda.

Manfaat seks untuk kesihatan fizikal dan mental sangat pelbagai. Namun, pastikan anda dan pasangan terus mengamalkan seks yang selamat untuk mengelakkan masalah kesihatan yang boleh berlaku.

Sekiranya anda dan pasangan anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah seks atau mengalami masalah yang boleh mempengaruhi keakraban anda dan pasangan, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya dan mendapatkan rawatan yang tepat.