Kehidupan yang sihat

Hati-hati dengan Ciri-ciri Umum Pelaku Kekerasan Seksual

Kekerasan seksual dapat dialami oleh siapa saja, kapan saja dan di mana sahaja. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui ciri-ciri orang yang berisiko melakukan keganasan seksual sebagai salah satu langkah pencegahan dan perlindungan terhadap diri sendiri.

Kekerasan seksual adalah aktiviti seksual yang dilakukan oleh seseorang tanpa persetujuan atau persetujuan orang yang menjadi mangsa perbuatan tersebut. Dalam kebanyakan kes, pelaku keganasan seksual diketahui oleh mangsa dan kebanyakan pelakunya adalah lelaki.

Kekerasan seksual boleh berupa pemerkosaan oleh orang asing, pemerkosaan dalam hubungan perkahwinan atau pacaran, gangguan seksual atau mental, pengguguran paksa, dan penderaan seksual terhadap anak-anak.

Kekerasan seksual juga merangkumi komen seksual, baik secara peribadi atau melalui pesanan teks atau menghantar gambar dan video seksual. Kekerasan jenis ini dianggap sebagai bentuk pelanggaran hak asasi manusia yang boleh menyebabkan trauma fizikal dan mental.

Ciri-ciri Umum Pelaku Kekerasan Seksual

Ciri-ciri seseorang yang mempunyai kecenderungan untuk melakukan keganasan seksual tidak selalu dapat dikesan dengan mudah. Sebenarnya, kebanyakan pelaku kelihatan seperti orang normal dan sama sekali tidak curiga.

Satu kajian menunjukkan bahawa ada faktor-faktor tertentu yang membuat seseorang cenderung untuk melakukan kekerasan seksual, yaitu:

 • Trauma kanak-kanak atau sejarah penderaan seksual semasa kecil
 • Persekitaran keluarga atau keganasan rumah tangga yang tidak baik semasa kanak-kanak
 • Dibesarkan dalam persekitaran patriarki
 • Kemiskinan dan pengangguran
 • Kehadiran fantasi seksual yang menyimpang atau membawa kepada keganasan seksual
 • Kecenderungan antisosial dan tingkah laku agresif
 • Pengambilan minuman beralkohol dan ubat-ubatan haram

Pelaku keganasan seksual terhadap kanak-kanak biasanya dikaitkan dengan penyimpangan seksual pedofilik. Sementara itu, dari segi wanita, keganasan seksual pada umumnya lebih berisiko untuk keadaan berikut:

 • Kahwin dengan lelaki yang mempunyai status sosial yang lebih tinggi
 • usia muda
 • Mempunyai pelbagai pasangan seksual
 • Mengambil minuman beralkohol dan dadah haram
 • Mempunyai sejarah gangguan seksual
 • Bekerja sebagai pekerja seks komersial
 • Mengalami masalah kewangan atau hidup dalam garis kemiskinan

Walau bagaimanapun, adalah mungkin bagi wanita yang lebih berpendidikan dan lebih kuat dari segi kewangan untuk mengalami keganasan seksual oleh pasangan mereka.

Selain perkara di atas, pelaku juga sering menggunakan strategi yang berbeza untuk menjerat mangsa mereka, misalnya dengan memanipulasi mangsa secara emosional dan mewujudkan keadaan di mana mangsa bergantung pada pelaku.

Pelaku tidak teragak-agak untuk menghubungi mangsa dan berusaha mendapatkan kepercayaan mangsa dengan menggoda, merayu, atau memaksa mangsa ke dalam situasi di mana kekerasan seksual akan berlaku.

Sebenarnya, pelakunya tidak teragak-agak untuk memujuk, memberi hadiah, atau mengancam dan memaksa secara fizikal atau lisan. Pelaku juga kadang-kadang menggunakan senjata tajam untuk memaksa mangsa mereka.

Ketahui Cara Membantu Mangsa Kekerasan Seksual

Mangsa keganasan seksual memerlukan bantuan dan rawatan segera. Sekiranya anda adalah orang terdekat yang dapat menghubungi mangsa sejurus selepas mengalami keganasan, anda boleh mengikuti panduan ini untuk menolong mereka:

1. Menjamin keselamatan mangsa

Jangan tinggalkan mangsa sendirian dan hubungi polis atau ambulans dengan segera sekiranya dia memerlukan rawatan perubatan segera.

2. Dapatkan bukti

Untuk memastikan adanya bukti, mangsa tidak boleh membersihkan badan, seperti mandi, menyikat rambut, atau menukar pakaian sebelum melaporkan apa yang berlaku.

3. Lakukan proses visa

Berdasarkan hukum Indonesia sebagaimana tercantum dalam artikel KUHP pasal 133 ayat 1, ketentuan untuk membuat visa didasarkan pada hasil penyelidikan dan permintaan polisi sebagai penyidik.

Selain penyiasat, pihak yang berhak meminta bedah siasat adalah jaksa penuntut umum, hakim jenayah, hakim sipil, dan hakim agama.

Sementara itu, pihak yang berhak melakukan bedah siasat adalah doktor am atau pakar forensik. Permintaan visa et repertum mesti diserahkan oleh polis sendiri bersama-sama dengan mangsa atau suspek kepada doktor.

Oleh itu, untuk menindaklanjuti keganasan seksual, perkara pertama yang harus dilakukan oleh mangsa adalah melaporkannya kepada polis.

4. Proses memeriksa risiko penyakit kelamin

Pastikan mangsa menjalani ujian untuk mengesan kemungkinan penyakit kelamin sehingga rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Mendampingi mangsa adalah salah satu cara untuk mangsa pulih sedikit demi sedikit walaupun sukar. Trauma yang dialami oleh mangsa keganasan seksual boleh menjadi jangka panjang dan boleh menyebabkan komplikasi, seperti kemurungan atau bahkan kecenderungan bunuh diri.

Oleh itu, mangsa memerlukan bantuan psikologi atau psikiatri untuk membantu pulih dari trauma psikologi yang boleh berlaku setelah mengalami keganasan seksual.