Kesihatan

Ini adalah makanan yang baik untuk penghidap vertigo

Selain mengambil ubat, terdapat beberapa makanan yang baik untuk penghidap vertigo. Sebilangan jenis makanan ini dianggap dapat mengatasi dan melegakan simptom vertigo yang anda pengalaman.

Vertigo adalah sensasi berputar yang dapat mempengaruhi keseimbangan badan. Vertigo boleh disebabkan oleh penurunan tekanan darah, dehidrasi, masalah telinga, perubahan kedudukan mendadak, pengambilan makanan atau minuman tertentu, dan gangguan sistem saraf pusat.

4 Jenis Makanan untuk Penghidap Vertigo

Terdapat beberapa makanan yang dipercayai dapat membantu melegakan vertigo, termasuk:

1. Halia

Untuk melegakan vertigo, anda boleh minum teh halia atau makanan yang mengandungi halia. Halia telah lama dipercayai dapat membantu melegakan pelbagai penyakit, salah satunya adalah untuk menghilangkan pening akibat vertigo.

2. Bayam

Bayam adalah sayur yang kaya dengan vitamin E. Vitamin E berperanan menjaga keanjalan saluran darah dan membantu peredaran darah, jadi bermanfaat dalam membantu melegakan pening akibat vertigo.

3. Kuning telur

Kekurangan pengambilan vitamin D boleh menyebabkan vertigo. Kuning telur adalah salah satu jenis makanan yang disarankan untuk dimakan, untuk memenuhi pengambilan vitamin D. Pengambilan vitamin D yang mencukupi dapat mengurangkan gejala pening yang dialami oleh penghidap vertigo.

4. Tuna

Bukan hanya sebagai sumber protein, tuna juga mengandung vitamin B6 yang baik untuk penderita vertigo kerana dapat menghilangkan gejala penyakit ini.

Selain tuna, sumber vitamin B6 lain yang dapat dimakan untuk menghilangkan vertigo adalah kiwi, susu, salmon, telur, daging lembu, bayam, wortel, dan ubi jalar.

Untuk mengatasi atau melegakan vertigo, anda juga disarankan untuk minum air secukupnya. Di samping itu, anda perlu mengelakkan pelbagai pencetus vertigo, seperti tekanan, kurang tidur, dan pengambilan minuman berkafein atau alkohol.

Sebilangan makanan di atas dapat dimakan oleh penderita vertigo untuk mengurangkan keluhan yang timbul. Sekiranya pening tidak bertambah baik, anda harus berjumpa doktor agar rawatan dapat diberikan mengikut penyebab vertigo.