Keluarga

7 Perkara Yang Perlu Dielakkan Semasa Mengandung

wanita yang sedang menjalani program kehamilan, tentunya mesti mengikuti pelbagai peraturan, agar program kehamilan dapat berjaya. Bukan hanya dalam bentuk cadangan dari doktor, tetapi ada juga pelbagai perkara yang perlu dilakukan dielakkan semasa menjalani program kehamilan. Apakah perkara itu?

Kejayaan program kehamilan tentunya berbeza bagi setiap pasangan. Ada yang hamil dengan cepat, ada juga yang hanya boleh hamil setelah melalui masa yang lama. Perkara yang paling penting adalah mencuba seberapa banyak yang mungkin semasa menjalani program kehamilan.

Perkara yang Perlu Dielakkan Semasa Kehamilan

Semasa menjalani program kehamilan, ada beberapa perkara yang perlu dielakkan untuk menyedari kemungkinan hamil, termasuk:

1. Senaman yang berlebihan

Calon wanita hamil masih digalakkan untuk bersenam untuk menjaga stamina dan kesihatan tubuh, tetapi jangan berlebihan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa senaman yang berlebihan boleh memberi kesan pada penurunan tahap kesuburan. Ini sebenarnya boleh menjadikan program kehamilan terganggu.

Tempoh masa yang sesuai untuk bersenam adalah 20-30 minit setiap hari, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Sekiranya anda tidak terbiasa bersenam, mulailah dengan rutin senaman yang lebih pendek, dan tingkatkan waktu dan intensiti mengikut kemampuan badan anda.

Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis senaman yang disyorkan.

2. Pengambilan kafein yang berlebihan

Penyelidikan menunjukkan bahawa kafein boleh mempengaruhi tahap kesuburan, terutama jika dikonsumsi terlalu banyak. Oleh itu, agar sentiasa selamat, cuba hadkan jumlah kafein yang dimakan hingga tidak lebih dari 200 mg sehari atau setara dengan 2 cawan kopi.

Namun, ingat. Kafein tidak hanya terdapat dalam kopi, tetapi juga minuman tenaga, soda, atau minuman coklat. Selain itu, kafein biasanya ditambahkan ke penghilang rasa sakit. Bukan hanya kafein, minuman yang mengandungi alkohol juga harus dihindari, ya.

3. Pengambilan ikan yang mengandungi merkuri

Semasa program kehamilan, calon wanita hamil harus menghindari memakan daging ikan yang mengandung banyak merkuri, seperti tuna, ikan todak, marlin, dan tuna.

Ini kerana kandungan merkuri dalam ikan ini dapat mengurangi kemungkinan kehamilan, dan bahkan dapat membahayakan otak bayi yang sedang berkembang di rahim.

Sebagai gantinya, makan ikan yang tinggi omega-3 dan rendah merkuri, seperti salmon, herring, ikan teri, atau sardin.

4. Tekanan berlebihan

Berbagai kajian mengatakan bahawa tekanan yang teruk berkait rapat dengan penurunan tahap kesuburan. Salah satu sebabnya adalah kerana tekanan boleh menyebabkan haid tidak teratur, sehingga sukar untuk menentukan masa subur.

Di samping itu, tekanan juga boleh membuat anda menjalani tingkah laku yang tidak sihat, seperti bangun lewat, malas bersenam, atau tidak menjaga diet yang sihat. Seks juga dapat membuat keinginan seksual atau libido anda berkurang, jadi peluang untuk mewujudkan kehamilan dapat dikurangkan.

Untuk mengatasi tekanan semasa hamil, cuba lakukan teknik relaksasi, seperti meditasi atau yoga, bersenam secara teratur, dan cukup tidur.

5. Penggunaan pelincir semasa hubungan seksual

Semasa melakukan hubungan seks semasa program kehamilan, cuba jangan menggunakan pelincir atau pelincir vagina buatan, ya. Ini kerana beberapa produk cecair pelincir vagina dapat mengganggu pergerakan sperma untuk mencapai telur di rahim dan menyuburkannya.

Sekiranya anda memerlukan pelincir semasa hubungan seks, anda harus memilih produk berasaskan air (pelincir berasaskan air).

6. Merokok

Merokok adalah salah satu tabiat buruk yang juga boleh mengganggu kesuburan. Oleh itu, jika anda sering merokok, mulai sekarang cuba berhenti untuk menyokong program kehamilan. Bukan itu sahaja, anda juga harus menjauhi asap rokok di mana sahaja anda berada.

7. Penggunaan botol plastik dengan BPA

Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan botol plastik yang mengandungi BPA atau bisphenol A boleh mempengaruhi kesuburan, pada wanita dan juga lelaki.

Mulai sekarang, pastikan anda hanya menggunakan botol plastik yang tidak mengandungi BPA. Bukan itu sahaja, pastikan juga untuk mengelakkan bekas makanan plastik dan ganti dengan bekas kaca atau kaca keluli tahan karat.

Selain mematuhi pelbagai perkara yang perlu dielakkan semasa program kehamilan, anda tentu juga harus mengamalkan gaya hidup sihat, seperti menjaga berat badan yang ideal, menguruskan tekanan dengan baik, dan makan makanan berkhasiat, terutama makanan yang kaya dengan protein, zat besi, dan asid folik., untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai cara, termasuk mengikuti perkara-perkara yang perlu dielakkan semasa program kehamilan, tetapi anda masih menghadapi masalah untuk hamil, cubalah berjumpa doktor.