Keluarga

Ini adalah maklumat yang tepat untuk rangsangan puting susu untuk mempercepat proses persalinan

Apabila si kecil yang ditunggu tidak dilahirkan, ini pasti dapat menimbulkan rasa bimbang. sekarang, sehingga persalinan berlaku dengan segera, rangsangan puting dipercayai mencetuskan bayi dilahirkan dengan cepat, kamu tahu.

Rangsangan puting adalah salah satu induksi semula jadi yang dapat dilakukan untuk mempercepat proses persalinan dalam kehamilan yang sihat. Walau bagaimanapun, rangsangan hanya boleh dilakukan apabila keadaan bayi sudah siap dilahirkan.

Di samping itu, kaedah ini tidak boleh digunakan oleh semua wanita hamil, terutama wanita hamil yang mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, preeklamsia, dan diabetes semasa kehamilan.

Apakah Faedah Rangsangan Puting?

Rangsangan puting susu berguna untuk mencetuskan kontraksi semula jadi. Semasa melakukan kaedah ini, badan nampaknya bertindak balas terhadap penghisap bayi pada puting ibu. Rangsangan ini akan menjadikan tubuh melepaskan hormon oksitosin yang boleh mencetuskan pengecutan pada rahim.

Namun, perlu diingat bahawa rangsangan puting yang ringan dan sesekali tidak akan mencetuskan persalinan. Pengecutan rahim baru dapat terjadi apabila rangsangan ini dilakukan dengan betul.

Satu kajian membandingkan rangsangan puting dengan rangsangan lain untuk mempercepat proses persalinan. Akibatnya, wanita hamil yang melakukan rangsangan puting susu dapat melalui proses kelahiran yang lebih cepat dan tidak ada yang memerlukan pembedahan caesar di tengah persalinan.

Kesan perangsang ini sangat kuat, terutamanya pada trimester kehamilan terakhir. Oleh itu, sebelum melakukannya, doktor perlu memastikan bahawa tubuh wanita hamil sudah bersedia untuk melalui proses persalinan. Kesediaan ini ditandakan oleh serviks mulai menipis, melembutkan, dan terbuka.

Cara Melakukan Rangsangan Puting

Setelah doktor membenarkan rangsangan puting, wanita hamil boleh menggunakan pam payudara, mulut anak kecil, jari pasangan, atau jari wanita hamil sendiri untuk mewujudkan kesan seolah-olah payudara itu digunakan untuk penyusuan.

Rangsangan tidak hanya dilakukan pada puting susu. Wanita hamil juga dapat memanfaatkan kawasan gelap di sekitar puting (areola) untuk rangsangan.

Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan rangsangan puting menggunakan jari:

  • Gunakan jari atau tapak tangan untuk mengurut areola. Urutan ini boleh dilakukan secara langsung pada kulit atau ditutup dengan kain nipis.
  • Letakkan telapak tangan anda di sekitar areola dan buat gerakan bulat lembut. Rangsangan puting boleh dilakukan hingga 3 kali sehari selama 60 minit. Setiap sesi rangsangan pada setiap payudara adalah maksimum 15 minit. Lakukan secara bergantian di antara payudara kiri dan kanan.
  • Hentikan rangsangan buat sementara waktu sekiranya di tengah rangsangan berlaku pengecutan.
  • Catat berapa lama kontraksi berlangsung dan berapa lama jeda antara kontraksi.
  • Teruskan rangsangan apabila kontraksi berhenti.

Rangsangan puting susu berkesan dalam mencetuskan kontraksi. Kerana keberkesanannya, dikhuatiri rangsangan berlebihan dapat terjadi ketika wanita hamil mempraktikkannya di rumah.

Oleh itu, jangan melakukan rangsangan jika kontraksi berlangsung selama 1 minit dan semakin kerap atau hanya 3 minit antara kontraksi, kerana ini adalah tanda bahawa buruh akan segera tiba.

Pertimbangkan untuk pergi ke hospital jika pengecutan hanya 5 minit dalam 1 jam. Di samping itu, segera hubungi doktor sekiranya wanita hamil mengalami pendarahan atau pecahnya membran.

Walaupun dikelaskan sebagai induksi semula jadi dan terbukti bermanfaat untuk mempercepat persalinan, rangsangan puting boleh membahayakan beberapa wanita hamil dengan kehamilan berisiko tinggi. Oleh itu, berjumpalah terlebih dahulu dengan doktor anda untuk mengetahui apakah rangsangan puting susu selamat untuk wanita hamil.