Keluarga

Bahaya Kelebihan Vitamin A Semasa Kehamilan dan Cara Mencegahnya

Vitamin A adalah salah satu nutrien penting yang perlu dipenuhi oleh wanita hamil. Walau bagaimanapun, jumlah pengambilan perlu disesuaikan, kerana kelebihan vitamin A semasa kehamilan bukan sahaja dapat membahayakan kesihatan wanita hamil, tetapi juga janin di dalam rahim.

Vitamin A adalah sejenis vitamin yang berperanan penting dalam menjaga mata dan kulit yang sihat, serta meningkatkan sistem imun wanita hamil. Untuk janin, vitamin A berperanan penting dalam menyokong pertumbuhan tisu kulit, otot, tulang, mata, dan pelbagai organ tubuh yang lain.

Vitamin A juga bertindak sebagai antioksidan untuk mencegah kerosakan tisu dan sel semasa kehamilan dan janin. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk selalu memenuhi keperluan vitamin A dengan meningkatkan pengambilan makanan yang tinggi vitamin A, tetapi sesuai dengan jumlah yang disarankan untuk wanita hamil.

Potensi Bahaya Di Sebalik Kelebihan Vitamin A Semasa Kehamilan

Vitamin A adalah sejenis vitamin larut lemak. Di dalam badan, vitamin A akan disimpan di dalam tisu hati dan lemak. Sekiranya pengambilannya terlalu banyak, vitamin A akan terkumpul, menyebabkan keracunan vitamin A yang boleh merosakkan hati.

Vitamin A dapat diperoleh dari berbagai jenis makanan, seperti daging, daging sapi atau hati ayam, ikan, telur, keju, susu, dan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti ubi jalar, bayam, labu, tembikai, brokoli, dan tomat.

Pengambilan vitamin A dari buah-buahan dan sayur-sayuran selamat untuk dimakan dalam kuantiti yang banyak. Walau bagaimanapun, sumber vitamin A dari sumber makanan lain perlu dibatasi kerana berpotensi menyebabkan keracunan vitamin A.

Bahkan ada beberapa wanita hamil yang mengambil suplemen multivitamin dengan vitamin A di dalamnya, walaupun mereka telah memakan makanan yang juga mengandung vitamin A.

Ini boleh menyebabkan penumpukan vitamin A dan membahayakan keadaan wanita hamil dan janin. Oleh itu, pengambilan makanan tambahan vitamin A semasa mengandung harus berdasarkan nasihat doktor.

Beberapa bahaya yang boleh timbul ketika kelebihan vitamin A semasa kehamilan adalah:

Meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan

Seperti halnya jika wanita hamil kekurangan vitamin A, kelebihan vitamin A selama kehamilan juga dapat menyebabkan kelainan kongenital atau keadaan bayi dilahirkan dengan kecacatan.

Kecacatan kelahiran ini boleh berupa kecacatan di hampir semua bahagian atau organ tubuh, termasuk mata, kepala, paru-paru, dan jantung. Selain itu, kelebihan vitamin A semasa kehamilan juga dapat meningkatkan risiko keguguran.

Keracunan vitamin A

Vitamin A yang berlebihan boleh menyebabkan keracunan vitamin A atau hipervitaminosis A. Keadaan ini boleh berlaku pada wanita hamil atau sesiapa yang terlalu banyak mengambil vitamin A dari makanan yang berasal dari haiwan, seperti daging dan hati, atau suplemen vitamin A.

Sementara itu, pengambilan vitamin A dari buah-buahan dan sayur-sayuran cenderung berisiko rendah menyebabkan keracunan vitamin A.

Hipervitaminosis A boleh menyebabkan pelbagai keluhan atau gejala, seperti sakit kepala, sakit perut, mual, muntah, penglihatan kabur, sakit tulang, selera makan berkurang, dan kulit terasa kasar, kering, dan berubah menjadi warna oren. Pada janin, hipervitaminosis A boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan keguguran.

Cegah Vitamin A yang berlebihan semasa hamil dengan cara ini

Untuk mendapatkan pelbagai khasiat vitamin A untuk kesihatan, wanita hamil perlu mendapat pengambilan vitamin A yang mencukupi dalam jumlah yang tepat.

Menurut saranan Tingkat Kecukupan Nutrisi dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2019, wanita hamil disarankan untuk memenuhi kebutuhan vitamin A sebanyak 900 mikrogram (mcg) setiap hari.

Pengambilan ini boleh diperoleh dari makanan yang mengandungi banyak vitamin A dan juga makanan tambahan vitamin A, jika diperlukan. Namun, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian oleh setiap wanita hamil.

Wanita hamil disarankan untuk membatasi pengambilan hati, kerana hati mengandung vitamin A yang tinggi. Sekiranya anda ingin memakannya, wanita hamil tidak boleh mengambil hati sapi lebih dari 1 hidangan setiap minggu.

Sementara itu, makanan tambahan vitamin A tidak boleh diambil oleh wanita hamil untuk memenuhi keperluan vitamin ini semasa mengandung, kecuali jika pakar sakit puan mengesyorkannya.

Lagipun, kebanyakan vitamin kehamilan sudah mengandungi vitamin A. Oleh itu, wanita hamil tidak perlu menambah keperluan vitamin A mereka dengan tambahan vitamin A tambahan.

Sekiranya wanita hamil ingin mengambil suplemen vitamin A atau vitamin kehamilan, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar sakit puan. Ini dilakukan untuk mengelakkan kemungkinan dos yang salah yang boleh menyebabkan kelebihan vitamin A semasa kehamilan.