Kehidupan yang sihat

Cara mengira berat badan lelaki dan petua yang sesuai untuk mendapatkannya

TIDhanya wanita, lelaki juga menginginkan berat badan yang ideal. Selain kelihatan lebih menarik, berat badan ideal lelaki juga dikaitkan dengan badan yang sihat. Apa kriteria untuk berat badan ideal lelaki dan bagaimana cara mendapatkannya? Mari lihat tinjauan berikut untuk mengetahui jawapannya.

Memiliki berat badan yang ideal tentunya penting sebagai usaha mencegah timbulnya pelbagai penyakit. Tubuh yang terlalu gemuk atau gemuk pada lelaki dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti diabetes, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, strok, batu empedu, kolesterol tinggi, gangguan pernafasan, artritis, dan barah.

Sementara itu, lelaki dengan berat badan rendah berisiko mengalami anemia, kekurangan zat makanan, sistem imun yang lemah, kebotakan, hingga masalah kesuburan atau kemandulan.

Cara Mengira Berat Ideal Lelaki

Untuk mengetahui sama ada berat badan anda sesuai atau tidak, anda boleh mengira indeks jisim badan anda (BMI). Pengiraan BMI dilakukan dengan membahagikan berat badan dalam kilogram dengan ketinggian dalam meter kuasa dua.

Contohnya, jika anda seorang lelaki dengan berat 75 kg dan tinggi 175 cm, maka untuk mengira BMI anda, anda perlu membahagikan 75 dengan 1.75 kuasa dua. Selepas itu, BMI akan diperoleh pada 24.4.

Setelah mendapat keputusan BMI, anda dapat melihat bagaimana status pemakanan anda berdasarkan kategori berikut:

  • Berat badan atau kurang berat badan: BMI kurang daripada 18.5.
  • Biasa: BMI 18.5 - 22.9.
  • Berat badan berlebihan (berat badan berlebihan): BMI 23 - 24.9.
  • Obesiti: BMI melebihi 25.

Angka penanda aras ini sedikit berbeza kerana berat dan tinggi rata-rata orang Asia, termasuk Indonesia, berbeza dengan berat dan tinggi rata-rata orang Eropah dan Amerika.

Pengiraan BMI ini juga mungkin tidak tepat jika dilakukan pada atlet atau ahli bina badan. Ini kerana atlet atau pembina badan umumnya mempunyai berat badan yang tinggi kerana jisim otot yang besar, bukan kerana banyak lemak.

Langkah Mendapatkan Berat Badan Ideal Lelaki

Bagi lelaki yang ingin menambah atau menurunkan berat badan dengan cara yang sihat dan selamat, disarankan untuk mengikuti beberapa panduan di bawah:

1. Pilih makanan dengan bijak

Mulakan makan makanan yang sihat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian. Untuk mendapatkan pengambilan protein, disyorkan untuk makan produk susu ikan, tahu, tempe, dan rendah lemak.

Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi lemak tepu, seperti keju, tenusu tinggi lemak, dan daging olahan. Gantikan makanan berlemak ini dengan makanan yang mengandungi lemak sihat, seperti kacang, ikan, dan alpukat.

2. Perhatikan bahagian makanan

Makan makanan yang sihat mesti disertakan dengan bahagian makanan yang betul. Daripada mendapatkan banyak nutrien, makan bahagian yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan kegemukan. Oleh itu, anda perlu menghadkan bahagian makanan untuk mendapatkan berat badan yang ideal.

3. Minum banyak air

Mengurangkan minuman bergula dan minum lebih banyak air benar-benar dapat membantu lelaki mencapai berat badan yang ideal. Minum lebih banyak air juga dapat membuat anda merasa kenyang, mengakibatkan keinginan untuk makan berlebihan atau makan makanan ringan boleh diredam.

Selain itu, air juga berguna untuk memenuhi keperluan cairan tubuh untuk mengelakkan dehidrasi, sembelit, dan batu ginjal. Pengambilan air yang disyorkan adalah 8 gelas sehari, tetapi minum lebih banyak air jika anda bersenam atau melakukan aktiviti yang berat.

4. Bersenam secara berkala

Apa-apa jenis senaman, asalkan dilakukan secara teratur, boleh menjadi penyelesaian untuk menjaga kecergasan badan, mengurangkan risiko pelbagai jenis penyakit, dan mencapai berat badan yang ideal.

Sukan yang dapat dilakukan untuk menjaga berat badan yang ideal dapat berupa latihan sederhana, seperti berjalan kaki, berenang, berbasikal, berlari, atau berolahraga di gimnasium Gim. Lakukan senaman secara berkala selama 15-30 minit setiap hari, atau sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Mendapatkan berat badan ideal bukan sekadar impian lagi sekiranya anda dapat menerapkan langkah-langkah di atas dengan disiplin. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk mendapatkan berat badan yang ideal, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan pengaturan dan rawatan diet khas mengikut keadaan badan anda.