Keluarga

Tetap Tenang Ibu, Inilah Petua Merawat Anak Yang Sakit di Rumah

Semasa anak anda sakit, adalah wajar bagi anda untuk gelisah dan kadang-kadang keliru tentang apa yang harus dilakukan untuk merawatnya. Ayuh, perhatikan apa yang perlu dan tidak perlu dilakukan agar si kecil pulih dengan cepat.

Merawat anak-anak yang sakit, terutama bayi dan balita, memerlukan kesabaran dan ketenangan yang istimewa, Bun. Ibu juga perlu memahami perkara penting yang perlu dipertimbangkan semasa menjaga anak kecil anda di rumah, termasuk tanda-tanda atau gejala yang memerlukan rawatan perubatan segera.

Perkara Yang Harus Dilakukan Semasa Merawat Anak Yang Sakit di Rumah

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ketika merawat anak yang sakit adalah dengan mendengar permintaan anak kecil anda. Contohnya, jika anda mahu dia tidur di biliknya tetapi anak anda mahu tidur di sofa, cubalah pergi ke tempat yang dia rasa selesa.

Di samping itu, terdapat juga beberapa perkara yang perlu anda lakukan agar anak anda pulih dengan cepat, termasuk:

1. Lelakiletakkan anak di dalam bilik dengan peredaran udara yang baik

Baik di bilik dan di bilik lain, anda perlu memastikan peredaran udara di mana anak dijaga sentiasa berjalan. Anda boleh membuka tingkap atau pintu, supaya pertukaran udara tetap baik.

2. Membmemberi pengambilan nutrien

Sekiranya hari pertama sakit, si kecil anda tidak mahu makan, tidak perlu memaksanya. Terus tawarkan sedikit demi sedikit sehingga dia makan, walaupun hanya beberapa buah mulut. Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah memastikan anak anda sentiasa mendapat pengambilan cecair yang mencukupi.

Berikan makanan atau minuman berkhasiat kepada si kecil, seperti susu atau sup ayam. Makanan yang lembut, suam dan sedap mungkin lebih senang diterima oleh kanak-kanak yang mengalami mual atau sakit tekak.

3. Mempastikan anak yang cukupberehat

Kanak-kanak yang sakit menggunakan lebih banyak tenaga, jadi mereka akan sangat letih dan memerlukan banyak rehat. Agar si kecil dapat berehat dan tidur nyenyak, anda dapat membantu membaca cerita atau mendengar muzik yang menenangkan. Jadikan suasana bilik selesa untuknya.

4. Jangan memberi ubat secara sembarangan

Ibu boleh memberi ubat kecil untuk mengurangkan demam atau meredakan kesakitan yang dirasakannya. Namun, pastikan anda memahami peraturan dan cara menggunakannya. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada ahli farmasi mengenai cara menggunakan ubat untuk kanak-kanak.

Menemani anak kecil anda yang sakit pasti dapat membuatnya lebih tenang. Tetapi, jika Ibu dan Ayah bekerja, cubalah bergilir-gilir pergi ke pejabat untuk menjaga mereka. Juga, jangan biarkan Ibu terlalu letih dan jatuh sakit juga. Bergilir-gilir dengan Ayah atau ahli keluarga yang lain supaya anda dapat berehat.

Sekiranya anda terpaksa meminta pertolongan dari orang lain untuk menjaga anak kecil anda, jangan lupa memberikan maklumat terperinci mengenai keadaan dan keperluannya, termasuk senarai ubat yang dia ambil dan buku rekod perubatan yang mungkin diperlukan jika si kecil anda mesti segera dibawa ke doktor.

Gejala yang Perlu Diperhatikan Semasa Merawat Anak Yang Sakit di Rumah

Rumah memang boleh menjadi tempat yang lebih selesa untuk anak-anak ketika mereka sakit. Namun, ada kalanya kanak-kanak memerlukan pemeriksaan dan rawatan yang lebih mencukupi. Terdapat beberapa gejala yang perlu diperhatikan sebagai tanda bahawa anak anda perlu segera dibawa ke doktor atau jabatan kecemasan di hospital, termasuk:

  • Tidak mahu makan atau minum sama sekali
  • Muntah dan cirit-birit berterusan, terutamanya jika disertai dengan darah
  • Menghidap demam lebih dari 38 darjah celcius, terutamanya jika anda mempunyai sejarah kejang demam
  • Mengalami masalah pernafasan yang dicirikan oleh batuk yang berpanjangan, sesak nafas, atau pernafasan pendek dan cepat
  • Mengalami perubahan status mental, seperti sawan, tidak sedarkan diri, tidak dapat berkomunikasi, atau gelisah
  • Mengalami tanda-tanda dehidrasi
  • Kulit atau bibir yang kelihatan gelap atau kebiruan
  • Mengalami kekejangan di leher

Sekiranya anak anda menghidap penyakit kronik, seperti diabetes atau penyakit jantung kongenital, dan gejalanya kelihatan semakin teruk semasa sakit, sebaiknya jangan menangguhkan membawanya ke doktor atau hospital terdekat.