Kesihatan

Memerhati Mata Miring Yang Boleh Menjadi Gejala Penyakit Berbahaya

Mata miring adalah salah satu ciri fizikal biasa yang boleh digunakan untuk membezakan satu orang dengan yang lain. Tetapi siapa sangka, ternyata mata miring atau tamak kecil boleh menjadi petunjuk kemungkinan penyakit atau keadaan perubatan tertentu.

Bentuk mata seseorang ditentukan oleh kelopak mata atas dan bawah. Sudut mata yang dekat dengan hidung mungkin ditutup oleh kulit dari kelopak mata atas. Penutup kulit ini disebut lipatan epicanthic. Lipatan ini menjadikan mata kelihatan lebih sempit. Ini adalah perkara biasa pada orang keturunan Asia.

Pelbagai Punca Kecerunan Mata

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, mata miring boleh menjadi tanda keadaan perubatan tertentu. Berikut adalah beberapa keadaan atau penyakit yang boleh menyebabkan mata miring: 

 • Sindrom Down

  Sindrom Down adalah gangguan genetik yang dicirikan oleh kelainan fizikal dan pertumbuhan badan yang tertunda. Mata miring, mulut kecil dengan lidah yang menonjol, punggung kepala yang rata, hanya satu pukulan di telapak tangan, dan berat badan serta panjang badan bayi yang baru lahir kurang dari normal adalah ciri fizikal biasa orang dengan sindrom ini. Sindrom Down disebabkan oleh kelainan genetik pada kromosom 21.

 • Sindrom alkohol janin(alkohol janin

  Bayi dengan sindrom ini biasanya mempunyai mata miring dengan lipatan kulit yang besar di atas mata, rahang atas kecil, kepala kecil, dan bibir atas yang lebih nipis. Koordinasi anggota badannya lemah dan jisim ototnya mengecil. Pertumbuhan dan perkembangan bayi dengan sindrom ini cenderung lambat, baik ketika masih dalam kandungan, dan selepas kelahiran. Bayi dengan sindrom alkohol juga boleh mengalami kelainan kongenital pada organ mereka, termasuk jantung, ginjal, tulang, dan telinga.

 • Myasthenia gravis (MG)

  Myasthenia gravis adalah penyakit autoimun yang menyerang tisu saraf dan otot, menyebabkan otot rangka tidak dapat berfungsi dengan baik. Ini berlaku kerana gangguan dalam penghantaran isyarat saraf ke serat otot. Salah satu tanda klinikal MG adalah terkulai kelopak mata sehingga mata kelihatan condong. Pesakit juga sukar mengangkat barang atau berjalan, sukar bercakap, sukar menelan dan mengunyah, sering merasa letih, dan mengalami penglihatan berganda.

 • Mikrofthalmia

  Microphthalmia adalah gangguan perkembangan mata yang terjadi sejak janin. Penyakit ini menjadikan kedua atau satu mata kecil. Selain kecil, mata biasanya mempunyai anatomi (struktur) yang tidak normal. Pesakit boleh mengalami kebutaan. Keadaan ini boleh disyaki berlaku kerana bayi mengalami jangkitan atau terdedah kepada bahan toksik semasa dalam kandungan. Dalam beberapa kes, mikrofthalmia dikaitkan dengan sindrom alkohol janin (sindrom alkohol janin). Microphthalmia juga boleh disebabkan oleh gangguan genetik.

 • Ophthalmoplegia

  Ophthalmoplegia adalah keadaan kelemahan atau kelumpuhan otot mata. Pesakit dengan penyakit ini mengalami kesukaran untuk mengarahkan penglihatan mereka atau menggerakkan kelopak mata sehingga mata kelihatan condong. Otot organ lain di badan pesakit juga boleh menjadi lemah. Keadaan ini boleh diwarisi (genetik) atau timbul disebabkan oleh sebab lain, seperti strok, tumor otak, kecederaan kepala yang teruk, migrain, penyakit tiroid, atau jangkitan.

 • Nanofthalmos

  Nanofthalmos adalah keadaan di mana ukuran mata sangat kecil disebabkan oleh gangguan genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan gangguan pada perkembangan mata. Perkataan 'nano' itu sendiri berasal dari bahasa Yunani yang bermaksud 'kecil'. Berbeza dengan keadaan mikrofthalmia, yang mempunyai kelainan struktur, keadaan nanofthalmos biasanya tidak mengalami kelainan struktur.

Sekiranya anda bukan jenis normal dengan mata miring, berjumpa dengan doktor jika anda melihat lipatan epicanthic pada kelopak mata anak anda, atau jika matanya kelihatan miring / kecil. Tidak hanya pada bayi, berhati-hati terhadap mata miring yang terjadi pada orang dewasa, terutama jika mata miring disertai dengan gangguan penglihatan atau kesukaran menggerakkan mata.