Keluarga

Jangan biarkan, ini adalah bagaimana menangani keguguran rambut pada anak-anak

Rselamat datang gugur bukan sahaja pada orang dewasa, tetapi juga pada kanak-kanak. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara. Oleh itu, rawatan keguguran rambut pada kanak-kanak perlu disesuaikan dengan penyebabnya.

 Kehilangan rambut sekitar 100 helai sehari pada kanak-kanak sebenarnya masih normal. Namun, jika jumlahnya mencapai 300 helai sehari, ini boleh menjadi tanda masalah pada kulit kepala anak. Secara amnya, keguguran rambut pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh jangkitan atau masalah pada kulit kepala.

Punca Rambut Gugur hlmada kanak-kanak dan Cara memperbaikinya

Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi keguguran rambut pada kanak-kanak mengikut penyebabnya.

1. Jangkitan kulat pada kulit kepala (tinea capitis)

tinea capitis adalah salah satu penyebab keguguran rambut yang paling biasa pada kanak-kanak. Keadaan ini disebabkan oleh jangkitan kulat pada kulit kepala yang dapat dicirikan oleh adanya bintik-bintik hitam di permukaan kulit kepala, tepatnya di kawasan rambut gugur.

Rambut gugur kerana tinea capitis biasanya dapat disembuhkan dengan mengambil ubat antijamur dari doktor selama 8 minggu. Di samping itu, doktor anda juga boleh mengesyorkan menggunakan syampu antikulat.

Kerana tinea capitis termasuk penyakit berjangkit. Ibu tidak dibenarkan meminjamkan anak mereka kepada orang lain, seperti topi, sisir, sarung bantal, dan gunting rambut.

2. Kebotakan di bahagian-bahagian tertentu (alopecia areata)

Alopecia areata adalah gangguan sistem imun yang menyerang folikel rambut. Gangguan ini boleh menyebabkan rambut gugur pada kanak-kanak pada kebotakan pada bahagian kepala tertentu yang berbentuk bujur atau bulat.

Perlukan rawatan dari doktor untuk mengatasi alopecia areata. Ini termasuk suntikan ubat steroid atau pemberian krim atau salap yang mengandungi minoxidil dan anthralin.

3. Kekurangan pemakanan

Kekurangan nutrisi yang dialami oleh kanak-kanak, sama ada kekurangan zinc, anemia kekurangan zat besi, vitamin B3, vitamin B7, dan vitamin A juga boleh menyebabkan keguguran rambut pada anak-anak.

Untuk mengatasinya, doktor akan mengesyorkan diet yang sihat, sehingga anak mendapat nutrien yang dia perlukan sesuai dengan usianya. Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan suplemen untuk mengatasi kekurangan pemakanan.

4. Kmesin basuh dan Marasmus

Kwashiorkor dan marasmus adalah dua jenis kekurangan zat makanan protein yang sering terjadi pada kanak-kanak di negara membangun. Kedua-dua keadaan ini juga merupakan salah satu penyebab keguguran rambut pada kanak-kanak.

Kedua-dua keadaan sebenarnya dapat diatasi dengan perlahan-lahan meningkatkan pengambilan protein melalui beberapa makanan kecil. Di samping itu, doktor juga boleh memberikan suplemen protein cair, multivitamin, atau ubat selera makan untuk kanak-kanak yang menghidap kwashiorkor dan marasmus.

5. Kebiasaan menarik rambut (trichotillomania)

Kebiasaan menarik rambut atau trichotillomania adalah salah satu penyebab keguguran rambut pada kanak-kanak kamu tahu, Roti. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh kegelisahan dan tekanan yang dirasakan oleh si Kecil.

Berunding dengan ahli psikologi adalah cara yang tepat yang boleh anda lakukan untuk membantu si kecil menghentikan tabiat buruk ini.

6. Telogen efflovium

Telogen efflovium adakah keguguran rambut disebabkan oleh tekanan, demam tinggi, kecederaan kepala, pembedahan, atau trauma yang teruk, seperti kehilangan orang yang disayangi. Keadaan ini menyebabkan rambut gugur dan berhenti tumbuh buat sementara waktu.

Tidak perlu rawatan khusus, kerana dalam masa 6-12 bulan rambut anak anda akan tumbuh kembali normal, setelah dia melalui masa yang sukar ini.

7. Tabiat Buruk

Rambut gugur pada anak-anak juga boleh disebabkan oleh perlakuan yang salah dari ibu bapa, misalnya, sering mengikat rambut anak dengan terlalu ketat, mengeringkan rambut anak dengan betul pengering rambut, atau menggunakan produk penjagaan rambut kimia yang kuat pada rambut anak anda.

Oleh itu, agar rambut si kecil sentiasa sihat, elakkan melakukan perkara-perkara ini.

Mengalami keguguran rambut bukanlah pengalaman yang menyenangkan, terutama bagi kanak-kanak. Seboleh mungkin, ibu bapa harus terus mendorong dan membina keyakinan anak-anak dalam menangani keadaan ini.

Sekiranya anak anda mengalami keguguran rambut yang tidak wajar, anda tidak boleh melambatkan masa untuk membawanya ke doktor untuk menentukan penyebabnya dan mendapatkan cadangan rawatan yang tepat.