Keluarga

Petua Menggunakan Tandas Jongkong dengan Selamat semasa Kehamilan

Wanita hamil mungkin tertanya-tanya, selamat atau tidak? neraka gunakan tandas setinggan ketika hamil? Wanita hamil tidak perlu risau, kerana tandas jongkok dianggap selamat, malah disyorkan untuk wanita hamil memasuki trimester akhir kehamilan. Tetapi, tentu ada perkara yang mesti dipertimbangkan.

Bentuk tandas setinggan memang lebih sederhana daripada tandas duduk yang kelihatan lebih selesa. Namun, membuang air kecil di tandas setinggan sebenarnya memberi lebih banyak faedah daripada di tandas duduk.

Namun, wanita hamil perlu lebih berhati-hati kerana keadaan perut yang lebih besar atau tandas yang licin dapat meningkatkan risiko wanita hamil jatuh atau tergelincir ketika berada di bilik mandi.

Kelebihan Menggunakan Tandas Setinggan Semasa Kehamilan

Dari segi kesihatan, tandas jongkok sememangnya lebih unggul daripada tandas duduk, terutama bagi wanita hamil. Beberapa kelebihan tandas jongkok untuk wanita hamil adalah:

 • Proses buang air besar menjadi lebih mudah dan cepat, kerana wanita hamil tidak perlu mengeluarkan tenaga tambahan atau mendorong terlalu keras ketika membuang air besar dengan tandas jongkok. Ia juga dapat mencegah sembelit dan buasir yang sering dialami oleh wanita hamil.
 • Kedudukan jongkok dapat menjaga otot pelvis agar tidak terlalu meregang, sehingga tidak memberi tekanan terlalu banyak pada pundi kencing dan rahim.
 • Posisi mencangkung juga membantu menguatkan otot perut dan paha, supaya badan lebih bersedia untuk bersalin secara normal.
 • Berjongkok mengurangkan tekanan pada rahim semasa buang air besar.
 • Posisi jongkok dianggap sebagai posisi yang disarankan semasa bersalin, kerana ia membantu pelvis terbuka, menjadikan bayi lebih mudah keluar ketika bersalin. sekarang, membiasakan diri menggunakan tandas jongkok secara tidak langsung dapat membuat wanita hamil terbiasa berjongkok ketika bersalin tiba.

Petua Selamat Menggunakan Tandas Setinggan saat mengandung

Wanita hamil disarankan berhati-hati ketika menggunakan tandas jongkok dan selalu memperhatikan perkara berikut:

 • Pastikan tandas jongkok bersih dan kering, terutama tandas di kawasan awam. Tandas yang bersih tidak boleh mempunyai bau yang tidak menyenangkan atau mengandungi kotoran.
 • Untuk mengurangkan risiko jatuh atau tergelincir ketika menggunakan tandas, gunakan kasut yang tidak tergelincir dan selalu perhatikan alas kaki semasa menggunakan tandas.
 • Setelah kedudukan kedua-dua kaki stabil, turunkan badan dengan perlahan. Pastikan punggung anda lurus semasa anda menurunkan badan anda.
 • Kehamilan boleh membuat wanita hamil lebih mudah pening, terutama ketika bangun dengan cepat dari posisi duduk atau berjongkok. Jadi, berdiri perlahan-lahan untuk mengelakkan pening.
 • Jangan terlalu kuat ketika mahu membuang najis. Sekiranya wanita hamil mengalami sembelit, minum banyak air dan minum makanan berserat. Sekiranya sembelit tidak reda, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan untuk rawatan selanjutnya.
 • Untuk mengurangkan risiko terjatuh dan pastikan tandas jongkok selamat digunakan, pasangkan pegangan tangan di dinding di sekitar tandas untuk membantu wanita hamil berjongkok dan berdiri.

Sekiranya wanita hamil ingin mendapat manfaat dari tandas jongkok, tetapi hanya terdapat tandas duduk di rumah, wanita hamil boleh meletakkan najis kecil sebagai sandaran kaki sehingga kedudukan kaki sedikit tinggi. Tetapi ingat, jangan berjongkok di tempat duduk tandas.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah menjaga kebersihan bilik mandi, dari lantai hingga ke semua peralatan. Bilik mandi yang bersih dan kering dapat mengelakkan wanita hamil tergelincir. Akhir sekali, jangan lupa mencuci tangan dengan sabun dan air sebelum meninggalkan tandas.