Keluarga

Jangan menggaru, ini adalah 6 cara mengatasi payudara gatal semasa hamil

Ptetek gatal semasa kehamilan adalah perkara biasa berlaku. Walaupun anda boleh keselesaan yang menggangguWanita hamil tidak boleh menggaru kerana ada cara lain yang cenderung lebih selamat untuk menghilangkan rasa gatal yang muncul.

Payudara gatal semasa kehamilan boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, biasanya dipicu oleh hormon kehamilan, regangan kulit, dan kenaikan berat badan semasa kehamilan.

Namun, ada kemungkinan bahawa aduan ini timbul kerana kerengsaan kulit terhadap bahan pakaian, sabun, dan detergen yang digunakan untuk mencuci pakaian.

Kaedah Mengatasi Payudara Gatal Semasa Mengandung

Menggatal payudara yang gatal tidak digalakkan kerana ini sebenarnya boleh menyebabkan kerengsaan kulit. Sebenarnya, gatal-gatal boleh bertambah teruk, dan boleh membuat kulit terasa sakit dan sakit.

Untuk itu, bukannya menggaru, lebih baik bagi wanita hamil menggunakan cara berikut untuk mengatasi masalah gatal pada payudara semasa mengandung:

1. Menggunakan sabun bebas minyak wangi dan pencuci

Payudara gatal yang dialami wanita hamil boleh dipicu oleh penggunaan sabun mandi atau detergen yang digunakan untuk mencuci pakaian. Untuk itu, cuba periksa semula kandungan sabun dan pencuci yang digunakan.

Wanita hamil disarankan untuk tidak menggunakan sabun mandi yang mengandungi minyak wangi dan deterjen kerana kedua-dua bahan ini boleh menyebabkan kerengsaan yang mencetuskan gatal.

Wanita hamil disarankan menggunakan sabun mandi yang mengandungi emolien atau pelembap. Untuk pencuci yang digunakan untuk mencuci pakaian, pilihlah yang berlabel "lemah lembutdan tidak mengandungi minyak wangi.

2. Mgunakan losyen secara berkala

Setelah mandi, biasakan menggunakan lotion pada kulit, termasuk kulit di sekitar payudara. Sudahkah wanita hamil melakukannya tetapi rasa gatal masih muncul? Cuba pilih losyen yang mengandungi vitamin E dan emolien. Kedua-dua ramuan ini terdapat dalam losyen susu kambing, gandum, koko, dan badam Lidah Buaya.

Selain losyen yang mengandungi vitamin E dan emolien, wanita hamil juga dapat memanfaatkannya Jeli petroleum. Jeli petroleum dapat mengekalkan dan mengembalikan kelembapan kulit sehingga dapat mengurangkan rasa gatal pada payudara.

3. Sapukan minyak pati

Untuk mengubati payudara yang gatal semasa hamil, wanita hamil boleh mengoleskan minyak pati pada payudara. Terdapat banyak minyak pati yang dapat mengurangkan rasa gatal, termasuk minyak kelapa, pudina, lavender, chamomile, dan minyak pokok teh (pokok teh).

Namun, sebelum menggunakan minyak pati, wanita hamil disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya. Sekiranya dibenarkan, gunakan dengan berhati-hati dan jangan lupa mencampurkannya dengan minyak pembawa sebelum memasangkannya ke kulit.

4. Menggmemakai coli kejururawatan atau bra kejururawatan

Bra penyusuan tidak hanya boleh digunakan setelah melahirkan, kamu tahu, tetapi juga semasa kehamilan. Sebabnya, penggunaan bra kejururawatan dapat mengurangkan gatal sambil mencegah lepuh puting susu, kerana bra kejururawatan umumnya terbuat dari bahan lembut.

5. Mengmenikmati pakaian yang longgar

Pakaian yang longgar, selesa, dan diperbuat daripada kapas boleh menjadi pilihan tepat untuk mengatasi payudara gatal. Sebaliknya, memakai pakaian yang ketat meningkatkan risiko kerengsaan kulit.

6. Mengkompres dengan ais atau air sejuk

Cara mengatasi payudara semasa kehamilan berikutnya adalah dengan memerah payudara dengan ais atau air sejuk selama 10 minit. Di samping itu, wanita hamil juga disarankan agar tidak mandi dengan air yang terlalu panas kerana boleh meningkatkan risiko kerengsaan kulit.

Sekiranya kaedah menangani payudara gatal telah dijalankan tetapi tidak memberikan hasil yang diinginkan atau gatal yang muncul sangat mengganggu dan disertai dengan gejala lain, wanita hamil harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found