Kehidupan yang sihat

Petua Membantu Kanak-kanak Pulih dari Sakit

Untukibu bapa, melihat anak kecil anda sakit menyebabkan kesedihan dalam dirinya. Anda pasti berharap dia pulih tidak lama lagi dan dapat terus maju kembali. Jangan risau, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mempercepat keadaan pemulihan Poppet.

Kerana sistem imun kanak-kanak masih belum berkembang sepenuhnya, sistem imun mereka tidak sekuat orang dewasa. Ini memudahkan kanak-kanak jatuh sakit, misalnya dari selesema.

Setelah sakit, badan akan memasuki fasa yang disebut tempoh pemulihan. Pada fasa ini, prestasi badan belum sepenuhnya normal. Anak kecil memerlukan masa untuk akhirnya dapat kembali aktif seperti biasa.

Sokongan Ppemulihan Amahu dari Ssakit

Semasa tempoh pemulihan, anak mungkin kelihatan lemah, malas makan, dan belum ceria. Kerana keadaan tubuhnya masih tidak sihat, si kecil anda akan merasa tidak selesa dan kadang-kadang menjadi rewel. Namun, dengan penjagaan dan sokongan yang baik dari ibu bapa, anak-anak dapat melalui fasa ini dengan lebih selesa, dan pemulihan mereka akan lebih cepat.

Oleh itu, lakukan beberapa petua di bawah ini untuk membantu anak anda sembuh dari penyakit:

1. Buat anakrasa selesa

Ketika sakit, kanak-kanak sering merasa takut dan cemas, terutamanya jika mereka demam, mual, dan muntah. Oleh itu, seboleh-bolehnya selalu menemani anak kecil anda dan jangan tinggalkan dia sendirian. Ciptakan suasana rumah yang tenang dan bersih agar si kecil berasa selesa.

Sekiranya dia cerewet, anda boleh memeluknya. Ini dapat membantunya merasa lebih tenang. Selain mengurangkan rasa takut dan cemas, pelukan ibu bapa juga dapat membuat anak yang sakit tidur nyenyak.

2. Alihkan perhatianmiliknya

Buat aktiviti yang dapat mengalihkan perhatian si kecil dari keluhan yang dia rasakan. Anda boleh membawanya ke halaman rumah untuk mendapatkan udara segar, minum teh panas bersama, atau bermain permainan menyeronokkan yang tidak melelahkan anda, seperti bermain ular dan tangga. Anda juga boleh mengajaknya menonton kartun di televisyen, sehingga dia merasa terhibur.

3. Pastikan anak anda minum secukupnya

Apabila anda demam atau cirit-birit, kanak-kanak lebih cenderung mengalami dehidrasi daripada orang dewasa. Di samping itu, anak-anak juga menjadi malas untuk makan dan minum ketika sakit, sehingga pengambilan cecair mereka pasti berkurang. Oleh itu, anda harus lebih sabar dan kreatif dalam meyakinkan anak anda untuk makan dan minum, agar dia mengelakkan dehidrasi.

4. Memenuhi keperluan pemakananmiliknya

Semasa tempoh pemulihan, tubuh memerlukan banyak karbohidrat, protein, lemak, zat besi, dan vitamin. Beberapa jenis makanan yang baik untuk membantu anak anda sembuh dari penyakit adalah telur, daging, ikan, kacang-kacangan, dan buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti lemon, wortel, dan alpukat.

5. Beribetul susu

Susu adalah minuman yang kaya dengan nutrien dan digemari oleh kanak-kanak. Produk tenusu tambahan yang baik adalah produk yang mengandungi protein berkualiti, misalnya dengan asid amino penting yang diperoleh dari sumber protein susu lembu, protein whey, dan protein soya (soya). Kandungan ini adalah nutrien penting untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan, dan memperkuat kekebalan si Kecil.

Agar anak anda cepat sembuh dari penyakit, anda juga boleh memberinya susu yang mengandungi nutrien tambahan, seperti zink dan selenium. Kedua-duanya adalah mineral yang dapat meningkatkan daya tahan, jadi masa pemulihan si kecil akan menjadi lebih pendek.

Di samping itu, pilih juga susu yang mengandungi lemak MCT (trigliserida rantaian sederhana). Bahan ini mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan, termasuk sebagai sumber tenaga untuk tubuh dan otak, serta dapat mencegah pertumbuhan kuman yang menyebabkan penyakit.

6. Biarkan anak berehat

Pada dasarnya, kanak-kanak memerlukan lebih banyak tidur daripada orang dewasa, iaitu 9 hingga 11 jam. Apabila anda sakit atau baru pulih dari penyakit, waktu tidur yang diperlukan oleh anak anda menjadi lebih lama. Oleh itu, pastikan si kecil tidur lebih lama dan lebih kerap dalam tempoh pemulihan.

Biarkan si kecil anda tidur ketika dia merasa lemah atau mengantuk. Rapi dan bersihkan tempat tidurnya supaya dia dapat tidur dengan selesa dan nyenyak. Sekiranya perlu, baca cerita atau mainkan muzik yang menenangkan sebagai lagu pengantar tidur.

7. Jaga suhu bilik

Suhu bilik yang panas menjadikan anak kurang selesa untuk berehat. Suhu bilik yang tepat untuk kanak-kanak yang sakit atau baru sembuh dari penyakit adalah antara 18-22 darjah Celsius. Selain suhu bilik, perhatikan kualiti udara di dalam bilik tidur. Pastikan udara di bilik tidur si kecil anda bebas dari habuk dan asap rokok, agar dia tidak jatuh sakit lagi.

Peranan ibu bapa dalam tempoh pemulihan anak-anak setelah sakit sangat penting. Selain menemani dan menjaga anak anda cepat sembuh, anda juga harus memantau perkembangan keadaannya. Tanyakan kepada doktor anda apakah tanda dan gejala yang perlu anda perhatikan. Bawa anak anda ke pakar pediatrik dengan segera sekiranya gejala ini muncul, atau jika dia tidak sembuh.