Keluarga

Ayuh, ketahui sebabnya dan bagaimana menangani penurunan nafsu seks semasa mengandung

Semasa mengandung, tubuh wanita hamil secara amnya akan mengalami pelbagai perubahan yang dipengaruhi oleh hormon. Ia juga dapat mengurangkan keinginan seks anda semasa hamil. Namun, wanita hamil tidak perlu risau kerana ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memulihkan nafsu seks semasa hamil.  

Wanita hamil pada amnya perlu menyesuaikan diri dengan pelbagai perubahan semasa kehamilan, seperti payudara dan perut yang membesar. Bukan hanya perubahan fizikal, perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan juga dapat mempengaruhi keadaan psikologi wanita hamil.

Pelbagai perubahan yang dialami dan perasaan kegelisahan, tekanan, atau kebimbangan yang mungkin dirasakan oleh wanita hamil semasa mengandung, boleh menyebabkan dorongan seks menurun semasa hamil.

Pelbagai Kemungkinan Penyebab Kekurangan Seks Semasa Kehamilan

Punca penurunan dorongan seks semasa kehamilan boleh disebabkan oleh faktor fizikal atau psikologi, seperti:

Tidak yakin

Apabila usia kehamilan meningkat, bentuk badan wanita hamil akan berubah. Perubahan ini dapat membuat wanita hamil merasa kurang menarik dan menganggap mereka tidak dapat memberikan kepuasan kepada suami mereka.

Sekiranya wanita hamil merasa kurang yakin kerana bentuk badan yang berubah semasa hamil, cubalah berfikir secara positif dan ingatkan diri anda bahawa bentuk badan wanita hamil dapat kembali normal setelah melahirkan nanti.

Keletihan

Semasa mengandung, wanita hamil mungkin merasa mual dan muntah lebih kerap, sehingga menjadikan badan lemah atau letih. Keadaan ini boleh membuatkan wanita hamil memilih untuk lebih banyak berehat daripada melakukan hubungan seks.

Nasib baik, aduan loya dan muntah biasanya akan reda setelah kehamilan memasuki trimester kedua. Oleh itu, wanita hamil akan kembali bertenaga, dan juga dorongan seks.

Beberapa kajian mengatakan bahawa banyak wanita hamil mengalami peningkatan rangsangan seksual dan merasa lebih puas ketika melakukan hubungan seks pada trimester kedua. Ini mungkin dipengaruhi oleh perubahan hormon kehamilan yang menjadikan libido wanita hamil meningkat dan menjadikan vagina cenderung lebih basah dan sensitif.

Bimbang akan keselamatan janin

Kehadiran janin di dalam perut boleh membuat wanita hamil merasa cemas dan lebih berhati-hati untuk melakukan hubungan seks. Kesannya, dorongan seks dapat menurun semasa kehamilan. Sebenarnya, sepanjang kehamilan dinyatakan sihat, seks masih selamat dilakukan.

Petua Meningkatkan Kerangsangan Seks Semasa Kehamilan

Sehingga hubungan wanita hamil dengan pasangannya tetap harmoni, meningkatkan dorongan seks semasa kehamilan dapat dilakukan dengan banyak cara, termasuk:

1. Jangan takut mencederakan janin

Melakukan hubungan seks ketika hamil tidak akan menyebabkan keguguran atau menyebabkan kelahiran pramatang. Di dalam badan wanita hamil, janin dilindungi oleh rahim dan kantung amniotik dan cecair. Sekiranya rahim dalam keadaan sihat, wanita hamil dapat melakukan hubungan seks dengan selamat tanpa menimbulkan masalah pada janin.

Walau bagaimanapun, jika anda menghadapi masalah kehamilan, doktor anda mungkin mengesyorkan untuk menunda atau tidak melakukan hubungan seks untuk sementara waktu.

2. Dapatkan tidur yang cukup

Kehamilan boleh menjadikan badan menjadi cepat letih. Oleh itu, wanita hamil digalakkan untuk mendapat banyak rehat dan tidur yang cukup selama lebih kurang 8 jam setiap malam. Sekiranya badan berasa letih, dorongan seks akan berkurang.

3. Lakukan hubungan seks dalam keadaan selamat

Pilih kedudukan seks yang selamat semasa mengandung tanpa mengundang risiko, seperti sisi ke sisi atau wanita di atas. Kedua-dua posisi tersebut tidak memberi tekanan tambahan pada perut wanita hamil.

Semasa melakukan hubungan seks semasa hamil, adalah penting bagi ibu hamil dan pasangan untuk melakukannya dengan selesa, tanpa bimbang, dan dalam keadaan selamat.

4. Sentiasa menjaga komunikasi dan keakraban dengan pasangan anda

Sekiranya wanita hamil merasa kurang berminat dengan seks, cubalah menjalin hubungan intim dengan pasangan anda, misalnya dengan mengurut, membelai, memeluk, atau mencium. Ini dapat membantu meningkatkan dorongan seks lagi.

5. Lakukan senaman secara berkala dan makan makanan berkhasiat

Agar keadaan kehamilan tetap sihat, wanita hamil disyorkan untuk mengambil makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur. Aktiviti ini juga dapat meningkatkan tenaga dan keyakinan wanita hamil. Bagaimanapun, ini sudah tentu dilakukan setelah wanita hamil itu berunding dengan pakar obstetriknya.

Kerosakan seks semasa kehamilan adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, jika penurunan libido dianggap mengganggu keharmonian wanita hamil dan pasangannya, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang sesuai.