Keluarga

Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pelalian Polio

Polio adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh virus di saluran pencernaan dan tekak. Mmencegah polio boleh dilakukan dengan imunisasi, terutamanya pada anak umur di bawah lima tahun (kanak-kanak), hingga imunisasi polio jatuh dan imunisasi polio menyuntik.

Dalam keadaan tertentu, seseorang yang dijangkiti polio boleh mengalami lumpuh kekal, bahkan hingga mati. Polio boleh muncul tanpa sebarang gejala. Penyakit ini juga dapat menular melalui kontak dengan cairan yang keluar dari hidung, mulut, dan tinja seseorang yang telah dijangkiti polio.

Ketahui Lebih Lanjut mengenai Imunisasi Polio

Imunisasi polio adalah vaksin yang digunakan untuk melindungi tubuh dari gangguan poliomyelitis atau jangkitan polio. Vaksin polio sangat penting untuk mencegah penularan. Kerana jika tidak dirawat, polio boleh membahayakan dan mengancam nyawa penderita.

Terdapat dua jenis imunisasi polio yang mesti diberikan kepada kanak-kanak. Pertama, imunisasi polio oral atau vaksin polio oral (OPV) yang merupakan virus polio yang dilemahkan. Kedua, imunisasi polio suntikan atau ivaksin polio yang tidak aktif (IPV) yang menggunakan virus polio yang tidak aktif, yang kemudian diberikan melalui suntikan.

Vaksin polio diberikan empat kali, iaitu ketika bayi dilahirkan, kemudian dilanjutkan pada 2, 3, dan 4 bulan.penggalak) diberikan pada usia 18 bulan. Bayi baru lahir diberi OPV, maka untuk vaksinasi polio berikutnya dapat diberikan IPV atau OPV. Walau bagaimanapun, setiap kanak-kanak harus menerima sekurang-kurangnya satu dos IPV.

Ketahui Kesan Sampingan Selepas Imunisasi polio

Terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin dirasakan oleh kanak-kanak setelah mendapat imunisasi polio, baik IPV dan OPV. Selepas IPV, kemerahan mungkin berlaku di tempat suntikan. Kanak-kanak juga mungkin mengalami demam tahap rendah. Demam ini dapat diatasi dengan memberikan parasetamol dosis rendah, seperti yang disarankan oleh doktor.

Walaupun jarang berlaku, OPV, diberikan melalui mulut, boleh menyebabkan cirit-birit ringan tanpa demam. Agar selamat dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, anda harus berjumpa doktor sebelum imunisasi dijalankan.

Perkara yang perlu dilakukan Mengambil nota Sebelum Imunisasi polio

Seperti yang dijelaskan di atas, imunisasi polio adalah salah satu imunisasi yang mesti dilakukan sekiranya anda tidak mahu anak anda mendapat polio. Sebelum melakukan imunisasi, anda harus memperhatikan perkara berikut:

  • Perhatikan reaksi alahan pada kanak-kanak

    Sekiranya anak anda mempunyai reaksi alergi yang teruk terhadap imunisasi polio suntikan, disarankan untuk tidak melakukan imunisasi polio suntikan lagi. Di samping itu, kanak-kanak yang alah kepada kandungan polimisin B, streptomisin, atau neomisin, juga dinasihatkan untuk tidak menerima imunisasi polio.

  • Tunda imunisasi ketika anak anda sakit

    Bagi kanak-kanak yang sakit serius atau sederhana, anda perlu menangguhkan imunisasi sehingga anak itu sembuh sepenuhnya. Namun, jika anak anda hanya mengalami penyakit ringan, seperti batuk dan selsema tanpa demam, anak masih dapat menerima vaksinasi.

Imunisasi IPV atau OPV sebenarnya selamat untuk dilakukan. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut mengenai risiko kesan sampingan dan rawatan yang tepat. Jangan terlepas imunisasi polio dan perhatikan bila jadual imunisasi anak anda, untuk mengelakkan penyakit ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found