Kehidupan yang sihat

Petua Merawat Rambut Pendek agar kekal Sihat dan Cantik

Walaupun rambut pendek dianggap lebih teratur dan praktikal, anda tetap harus menjaga rambut pendek. Sama seperti rambut panjang, rambut pendek juga memerlukan penjagaan agar tetap sihat dan cantik.

Cara menjaga atau merawat rambut pendek pada wanita tentunya tidak sama dengan rambut pendek untuk lelaki. Wanita perlu melakukan cara-cara tertentu agar rambut pendek mereka tetap kelihatan cantik dan dijaga dengan baik.

Pelbagai Cara Merawat Rambut Pendek

Jaga penampilan rambut pendek anda dengan melakukan beberapa petua mudah di bawah:

  • Pilih produk penjagaan rambut yang betul

Pilih produk penjagaan rambut yang betul. Contohnya syampu yang sesuai dengan jenis rambut anda. Bagi anda yang mempunyai rambut kering, disarankan menggunakan syampu yang mengandungi minyak semula jadi, seperti minyak kelapa, minyak argan, minyak anggur dan minyak alpukat. Sekiranya rambut anda halus, gunakan syampu yang dapat membantu menjadikan rambut anda kelihatan melenting. Biasanya pada pembungkusan syampu akan tertulis perkataan 'kelantangan'atau menambah kelantangan pada rambut. Sekiranya rambut pendek anda telah menjalani proses pewarnaan, pilihlah syampu khas untuk rambut berwarna. Sekiranya rambut anda cenderung berminyak, elakkan menggunakan pelembut rambut, dan gunakan syampu khas untuk rambut berminyak.

  • Perhatikan cara penatasebuahrambut

Perhatikan bagaimana anda menggayakan rambut pendek anda. Untuk mendapatkan gaya rambut seperti pukulan, anda boleh menggunakan pengering rambut. Tetapi jangan gunakannya terlalu dekat untuk menyentuh rambut, terutama kulit kepala. Arahkan pengering rambut ke atas dan ke bawah dan gunakan pada api sederhana.

  • Jangan terlalu kerap mencuci rambut

Untuk merawat rambut pendek, elakkan mencuci rambut terlalu kerap. Kebiasaan ini dapat menghilangkan rambut dari kelembapan semula jadi dan menjadikannya kering, menjadikannya tidak sihat. Semakin sedikit anda syampu, semakin kurang produk penjagaan rambut yang anda gunakan. Anda hanya perlu syampu 2-3 kali seminggu untuk rambut normal. Walaupun rambut berminyak, boleh dicuci lebih kerap dalam seminggu.

  • Makan makanan yang sihat untuk rambut

Untuk memastikan rambut pendek anda sihat dan cantik, anda perlu makan makanan yang kaya dengan nutrien yang diperlukan oleh rambut anda. Contohnya, dengan memakan telur, ikan, kekacang, unggas, daging tanpa lemak, dan susu rendah lemak yang kaya dengan protein. Di samping itu, anda juga perlu makan makanan yang mengandungi zink seperti badam, kacang mete, walnut, kacang pecan, dan sayur-sayuran hijau. Untuk rambut yang sihat, makanan yang mengandungi omega 3 seperti makarel, salmon, sardin, yogurt, dan biji rami juga disyorkan untuk dimakan.

Walaupun kelihatan lebih praktikal, merawat rambut pendek tidak selalu mudah. Anda juga harus menjaga rambut dari luar dan dalam agar sentiasa kelihatan sihat dan cantik. Sekiranya rawatan telah dilakukan dan rambut anda masih menghadapi masalah, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat.