Keluarga

Kepentingan Menggunakan Gelas Kanak-kanak dan Cara Memilihnya

Gelas kanak-kanak pada amnya diperlukan ketika kanak-kanak mempunyai masalah penglihatan. Namun, memilih cermin mata untuk kanak-kanak tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Ketahui cara memilih cermin mata yang sesuai untuk kanak-kanak agar kanak-kanak lebih selesa dalam aktiviti dan pembelajaran mereka.

Tidak semua kanak-kanak dapat menyampaikan masalah penglihatan mereka. Sebenarnya, gangguan penglihatan pada kanak-kanak yang tidak dapat dikesan dapat mempengaruhi aktiviti mereka, baik ketika belajar dan bermain.

Lebih-lebih lagi, sistem visual pada kanak-kanak masih berkembang selama 7 tahun pertama kehidupan. Dalam beberapa kes, masalah penglihatan kanak-kanak dapat diatasi dengan menggunakan cermin mata kanak-kanak.

Oleh itu, ibu bapa harus lebih berhati-hati dalam memerhatikan pergerakan anak mereka yang boleh menjadi tanda-tanda masalah penglihatan.

Kepentingan Menggunakan Gelas Kanak-kanak

Tempoh prasekolah adalah masa di mana banyak masalah penglihatan pada kanak-kanak dikesan. Berikut adalah beberapa masalah penglihatan yang biasa dialami oleh kanak-kanak:

 • Mata malas (amblyopia), yang kurang penglihatan pada mata yang kelihatan normal
 • Mata bersilang (strabismus), yang merupakan keadaan mata yang tidak selari dan dicirikan oleh kedua mata tidak selalu menunjuk pada objek yang sama
 • Kesalahan pembiasan, seperti rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme atau astigmatisme

Sekiranya kanak-kanak mempunyai masalah mata di atas, anak mesti mendapatkan rawatan khas atau menggunakan cermin mata kanak-kanak mengikut preskripsi doktor.

Penggunaan cermin mata kanak-kanak sangat penting dalam beberapa kes gangguan mata pada kanak-kanak. Terdapat beberapa faedah cermin mata kanak-kanak, termasuk:

 • Tingkatkan keupayaan untuk melihat
 • Menguatkan penglihatan dalam keadaan mata malas
 • Meningkatkan kedudukan mata pada mata yang juling
 • Memberi perlindungan sekiranya sebelah mata kurang penglihatan

Oleh itu, adalah penting bahawa pemeriksaan kesihatan mata kanak-kanak dilakukan secara berkala untuk memantau keadaan dan fungsi mata dan mengesan masalah penglihatan sejak awal.

Tanda Anak Anda Memerlukan Gelas

Kaedah terbaik untuk mengetahui jika anak anda memerlukan cermin mata adalah dengan membawanya ke doktor mata secara berkala. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda bahawa anak anda mengalami masalah penglihatan, termasuk:

 • Pilih untuk duduk atau berdiri sangat dekat semasa menonton TV
 • Mendekatkan buku itu ke wajahnya sambil membaca
 • Menggosok mata anda secara berterusan, walaupun anda tidak letih
 • Mengalami mata berair
 • Memicit semasa membaca atau menonton TV
 • Menghadapi masalah membaca dan menulis
 • Sakit kepala tiba-tiba atau sakit mata
 • Menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian di sekolah sehingga perkembangan akademiknya tergendala

Apabila anda melihat tanda-tanda di atas, segera berjumpa pakar oftalmologi. Doktor akan menentukan rawatan dan preskripsi yang sesuai untuk gelas mengikut keadaan mata anak anda.

Cara Memilih dan Memperkenalkan Kacamata Kanak-kanak

Pada mulanya mungkin sukar untuk meyakinkan si kecil anda memakai cermin mata. Namun, anda tidak boleh mengikutinya.

Terdapat beberapa petua agar si kecil terbiasa memakai cermin mata kanak-kanak, termasuk:

1. Terangkan kepentingan memakai cermin mata kanak-kanak

Anda dapat memberitahu anak kecil anda bahawa dengan memakai cermin mata anak, dia dapat melihat sesuatu dengan lebih jelas sehingga dia dapat bermain dan bergerak dengan lebih selesa dan bebas.

2. Berikan gelas mengikut preskripsi doktor

Pastikan anda memberikan gelas tersebut mengikut preskripsi doktor. Sekiranya penglihatan anak kecil anda masih tidak selesa semasa memakai cermin mata, hubungi doktor mata.

3. Pilih bingkai yang menarik

Agar si kecil lebih berminat untuk menggunakan cermin mata, pilihlah cermin mata kanak-kanak dengan bingkai yang menarik, contohnya bingkai dengan warna kegemaran mereka. Walau bagaimanapun, pastikan ukuran bingkai sesuai dan sesuai dengan wajah si kecil anda dan selesa dipakai.

4. Tetapkan jadual untuk memakai cermin mata

Semasa pertama kali memperkenalkan cermin mata kepada si kecil, anda tidak perlu memaksanya memakai cermin mata sepanjang hari. Mulakan dengan perlahan, seperti memakai cermin mata semasa membaca atau menonton TV.

Seterusnya, tingkatkan tempoh penggunaan sedikit demi sedikit sehingga si kecil terbiasa memakai cermin mata. Setelah si kecil membiasakan diri, beritahu dia kapan tiba masanya untuk menanggalkan dan memakai cermin matanya.

5. Berikan gelas anak dengan perlindungan yang lebih banyak

Sekiranya anak kecil anda suka bersukan, beri mereka cermin mata kanak-kanak khas untuk bersukan. Cermin mata kanak-kanak ini dibuat supaya mata kanak-kanak dilindungi dari semua jenis kesan yang boleh menyebabkan kecederaan.

Apabila anak kecil anda sudah memakai cermin mata kanak-kanak, sangat penting untuk memeriksa keadaan kesihatan matanya secara berkala kepada doktor mata. Oleh itu, kesihatan mata kanak-kanak terjaga dan pencapaian mereka di sekolah tidak terganggu.