Keluarga

Cara Memilih Jantina Bayi

Banyak pasangan yang berkahwin datang ke pakar obstetrik untuk bertanya bagaimana memilih jantina bayi mereka. Amengimpalia boleh kerana mahu meneruskan nama keluarga atau mahukan jantina yang berbeza dengan anak terdahulu. Bolehkah ini dilakukan dan bagaimana?

Dalam dunia perubatan, kaedah dan teknik pemilihan seks telah mengalami banyak perkembangan dari semasa ke semasa. Pemilihan jenis kelamin bayi ini boleh dilakukan dengan kaedah semula jadi atau dengan bantuan perubatan. Namun, tanpa mengira kaedahnya, jantina bayi masih tidak dapat seperti yang diinginkan.

Kaedah awakuntuk Memilih Jantina Bayi

Pemilihan jantina bayi dilakukan sebelum proses persenyawaan. Caranya adalah dengan mengasingkan sperma yang membawa kromosom X dan sperma yang membawa kromosom Y sebelum menyuburkan telur, sehingga jantina bayi yang disenyawakan dapat disesuaikan.

Sperma boleh membawa kromosom X atau Y, sementara telur hanya membawa kromosom X. Apabila telur disenyawakan oleh sperma yang membawa kromosom X, hasilnya adalah seorang gadis. Tetapi, jika telur disenyawakan oleh sperma yang membawa kromosom Y, ia akan menjadi anak lelaki.

Penyortiran sperma bertujuan untuk menghasilkan sampel air mani dengan perkadaran sperma X atau sperma Y lebih tinggi. Dengan cara itu, peluang mendapatkan seks yang anda mahukan akan meningkat.

Terdapat beberapa kaedah pemilihan sperma yang diketahui dalam dunia perubatan, iaitu:

 • Kaedah Ericsson

  Kaedah ini mempunyai kadar kejayaan 78-85% untuk kanak-kanak lelaki dan 73-75% untuk kanak-kanak perempuan.

 • Kaedah MicroSort

  Kaedah MicroSort mempunyai kadar kejayaan 75% untuk kanak-kanak lelaki dan 90% untuk kanak-kanak perempuan.

 • Kaedah PGD (Diagnosis Genetik Praplantasi)

  Kaedah PGD untuk IVF mempunyai ketepatan hampir 100%. Walau bagaimanapun, pesakit memerlukan perundingan yang mencukupi untuk memilih kaedah ini.

Adakah kaedah itu Lebih senangdan Semula jadi?

Sebagai tambahan kepada tiga prosedur perubatan di atas, anda boleh merancang jantina bayi anda dengan cara yang semula jadi. Untuk mendapatkan seks bayi yang diinginkan, anda perlu menjalani diet khas dan menjadualkan hubungan seksual. Peratus kejayaan kaedah ini adalah sekitar 70-80%.

Diet atau pola makan perlu dilakukan sebelum pembuahan, bukan semasa kehamilan. Kaedahnya adalah seperti berikut:

Dietuntuk mendapatkan anak lelaki

Untuk mempunyai anak lelaki, disarankan agar anda:

 • Memenuhi pengambilan 2500 kalori / hari.
 • Tingkatkan pengambilan natrium, misalnya dari ikan masin, telur masin, daging, bijirin, jus sayur, makanan dalam tin, dan roti.
 • Tingkatkan pengambilan kalium, misalnya dari pisang, kentang, daun hijau, alpukat, susu, tomato masak, ikan, cendawan, dan labu.
 • Elakkan susu, mentega, keju dan yogurt.

Diet untuk mendapatkan seorang gadis

Untuk mempunyai seorang gadis, disarankan agar anda:

 • Mengehadkan pengambilan
 • Makan sayur-sayuran yang rendah natrium.
 • Makan makanan yang tinggi magnesium, seperti alpukat, yogurt, biji-bijian, kedelai, ikan, daun hijau tua, pisang, dan coklat.
 • Tingkatkan pengambilan kalsium, misalnya dari susu, keju, yogurt, tahu, bayam, kacang, ikan bilis, dan kerang.
 • Elakkan garam, ragi, daging, ikan, kopi, dan minuman bersoda.

Program diet ini perlu dilakukan selama 9-12 minggu sebelum anda melakukan program kehamilan. Sekiranya anda menggunakan rancangan keluarga, jangan melepaskan kawalan kelahiran anda sebelum program diet selesai. Setelah diet selesai, jadilah hubungan seks dengan kaedah Shettles.

Jadual hHubungan seksual dengan Kaedah Shettles

Sekiranya anda mahukan anak lelaki, anda digalakkan melakukan hubungan seks sedekat mungkin dengan masa subur. Adakah douche secara faraj dengan cecair alkali, seperti air berkilau, 15 minit sebelum melakukan hubungan seks. Menurut penyelidikan, kaedah ini menghasilkan kanak-kanak lelaki dengan kadar kejayaan 57%.

Sekiranya anda mahukan seorang gadis, lakukan hubungan seks setiap hari dari awal kitaran haid hingga 2 hari sebelum tempoh subur. Adakah douche keputihan dengan asid, 15 minit sebelum hubungan seksual.

Kesimpulannya, jantina bayi dapat dirancang. Walau bagaimanapun, kadar kejayaan berbeza dan dipengaruhi oleh banyak faktor. Apa yang perlu digarisbawahi, kaedah di atas tidak boleh dilakukan sendiri, tetapi mesti di bawah bimbingan doktor. Oleh itu, berjumpalah terlebih dahulu dengan doktor anda agar peluang kejayaannya lebih besar.

Tertulis oleh:

dr. Akbar Novan Dwi Saputra, SpOG

(pakar sakit puan)