Kehidupan yang sihat

Petua untuk Menjaga Kualiti Udara di Rumah agar Sihat

Ramai orang rajin membersihkan rumah tetapi mengabaikan kualiti udara di dalamnya. Sebenarnya, pencemaran udara tidak hanya wujud di luar bilik, tetapi juga di dalam rumah yang boleh mempengaruhi kualiti udara yang disedut setiap hari.

Kualiti udara di rumah perlu dipertimbangkan, kerana mempengaruhi keadaan kesihatan penghuni. Sekiranya kualiti udara di rumah anda buruk, maka risiko mendapat penyakit akan menjadi lebih besar. Itulah sebabnya, penting untuk memahami bagaimana menjaga kualiti udara di dalam rumah.

Pelbagai Kesan Kualiti Udara yang Buruk

Pencemaran udara adalah bentuk kerosakan persekitaran yang mengancam nyawa. Menurut data Organisasi Kesihatan Sedunia (World Health Organisation), angka kematian akibat pencemaran udara mencecah 7 juta orang. Kira-kira 3.3 juta daripadanya mati kerana pengaruh udara buruk di dalam bilik.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan kualiti udara yang buruk di rumah anda, seperti asap rokok, habuk, racun perosak, gas, acuan, bahan binaan, atau debunga.

Dalam jangka panjang, pelbagai bahan yang menyebabkan pencemaran udara (bahan pencemar), berisiko menyebabkan masalah kesihatan, termasuk:

 • Jangkitan saluran pernafasan
 • Penyakit jantung koronari
 • Emfisema
 • Kanser
 • strok

Kualiti udara yang buruk juga berpotensi memperburuk keadaan beberapa penyakit, seperti penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), asma, masalah jantung, dan diabetes. Selain itu, ia juga boleh membahayakan kehamilan dan janin.

Cara Menjaga Kualiti Udara di Rumah

Menjaga udara bersih di dalam rumah tidak semudah membersihkan debu di lantai atau kotoran di atas meja. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan kualiti udara di rumah anda, iaitu:

 • rutin mbersihkan rumah dengan bersih

  Untuk memastikan udara bersih di dalam rumah, anda boleh membersihkan karpet dengan penyedut habuk atau pembersih vakum, dan membersihkan barang-barang yang tidak kemas untuk mengurangkan penumpukan habuk dan acuan. Lakukan aktiviti ini secara menyeluruh dan teratur, sekurang-kurangnya seminggu sekali.

 • Menggantikan penapis udara pada penghawa dingin

  Sekiranya anda mempunyai penghawa dingin (AC), pastikan anda selalu membersihkannya dengan kerap, terutama di penapis udara atau penapis. Ini untuk mengelakkan habuk dan bahan pencemar yang terperangkap dalam penapis tidak dapat mengitar semula masuk ke dalam bilik. Penyaman udara yang jarang dibersihkan mempunyai risiko meningkatkan penggunaan tenaga, yang kesannya akan meningkatkan kos elektrik anda dan tidak mesra alam. Oleh itu, cubalah memilih penghawa dingin yang mesra alam, selain memastikan persekitaran rumah selesa, anda juga menjimatkan penggunaan tenaga elektrik.

 • Meletakkan tanaman di luar rumah

  Menjaga tanaman di dalam rumah boleh menjadi sumber oksigen untuk tubuh. Tetapi di sisi lain, tanaman juga berisiko mencetuskan pengembangan acuan yang boleh menjadi sumber pencemaran di rumah. Sekiranya anda terdedah kepada alahan, anda tidak boleh menyimpan tanaman di dalam rumah.

 • Buka tingkap setiap hari

  Pengudaraan berfungsi untuk melancarkan peredaran udara di dalam rumah dengan lancar. Untuk menjaga kualiti udara di rumah, pastikan anda selalu membuka tingkap, terutama pada siang hari. Ini supaya udara kotor di rumah dapat keluar dan rumah terasa lebih segar.

 • Memasang pembersih udara

  Pembersih udara boleh menjadi penyelesaian jika anda mempunyai alergi terhadap habuk atau zarah di udara. Alat ini berfungsi membersihkan bahan pencemar yang berpotensi mengganggu kesihatan anda. Walaupun mungkin tidak membersihkan udara secara menyeluruh, sekurang-kurangnya alat pembersih udara dapat mengurangkan tahap pencemaran udara di rumah anda.

Jangan biarkan udara kotor di rumah anda mengganggu kesihatan dan keluarga anda. Anda harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami masalah kesihatan kerana sering terdedah kepada pencemaran udara, gejalanya termasuk sesak nafas, sakit kepala, batuk, hidung berair, dan kerengsaan pada hidung, tekak, dan kulit.