Kehidupan yang sihat

5 Kebaikan Birch Sap untuk Kesihatan

Mfaedah getah birch untuk kesihatan di sana pelbagaidari menjaga kesihatan tulang hingga mencegah dehidrasi. Ini kerana getah birch berisi pemakanan penting untuk badan, sebagai vitamin C, kalsium, magnesium, mangan, dan zink.

Pokok birch mempunyai batang putih dan daun yang berbentuk seperti segitiga dengan tekstur bergerigi di tepinya. Sementara itu, getah yang dikeluarkan oleh pohon ini berwarna dengan rasa yang sedikit manis.

Untuk mendapatkan faedahnya, getah pokok birch boleh dimakan secara langsung atau dicampur menjadi sirap atau madu. Selain itu, birch sap juga dapat digunakan sebagai bahan tambahan dalam produk penjagaan kulit.

Khasiat Birch Tree Sap

Manfaat getah birch untuk kesihatan telah dipercaya selama berabad-abad oleh penduduk Eropah Utara, Eropah Barat, dan China. Semasa di Indonesia, manfaat getah birch mungkin tidak terlalu popular.

Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan dari sapu birch yang tidak boleh anda lewatkan:

1. Menjaga kesihatan tulang

Birch sap mengandung mangan yang cukup tinggi, di mana 300 ml sap birch dapat memenuhi sekitar 130 persen dari keperluan mangan setiap hari. Mangan dalam getah birch ini bermanfaat dalam menyokong kesihatan tulang.

Selain mangan, bahan lain dalam getah birch yang juga dapat mendukung kesehatan tulang adalah kalsium, zink, dan tembaga. Satu kajian menunjukkan bahawa mangan digabungkan dengan kalsium, zink, dan tembaga dapat membantu mengurangkan kehilangan tulang pada orang tua.

2. Melawan radikal bebas

Getah pokok birch tinggi antioksidan polifenol. Polifenol adalah sebatian yang berfungsi melindungi sel-sel badan dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada radikal bebas.

Penyelidikan menunjukkan bahawa polifenol dapat melindungi tubuh dari beberapa penyakit serius, seperti penyakit jantung, diabetes jenis 2, osteoporosis, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, dan beberapa jenis barah.

Selain polifenol, birch sap juga mengandung antioksidan kuat lainnya, seperti vitamin C. Vitamin ini diperlukan oleh tubuh untuk menangkal radikal bebas, meningkatkan imuniti, dan mengawal tekanan darah.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Kini terdapat banyak produk penjagaan kulit dan kosmetik yang mengandungi getah birch. Ini kerana faedahnya dapat menghidrat kulit dengan betul.

Satu kajian menunjukkan bahawa getah birch dalam produk penjagaan kulit berguna untuk menjaga kulit yang sihat dan mencegah penuaan dini.

Tidak hanya itu, kandungan vitamin C dalam birch sap juga terbukti efektif dalam meningkatkan produksi kolagen, sehingga kelembapan dan keanjalan kulit dapat dipertahankan.

4. Menguatkan rambut

Manfaat getah birch seterusnya adalah untuk mencegah keguguran rambut dan menguatkan rambut. Manfaat ini diperoleh berkat kandungan zat besi dan vitamin C di dalamnya.

Zat besi adalah nutrien penting yang diperlukan untuk merangsang pertumbuhan rambut dan mencegah keguguran rambut. Sedangkan vitamin C dapat meningkatkan penghasilan kolagen sehingga dapat menguatkan akar rambut.

5. Menghidrat badan

Berbanding dengan air kelapa, birch sap cenderung lebih rendah kalori, sehingga dapat digunakan sebagai alternatif minuman manis yang menyegarkan tekak. Selain itu, getah birch juga mengandungi elektrolit, seperti magnesium dan kalium, yang berguna untuk menjaga tubuh tetap terhidrat.

Birch sap selamat apabila dimakan dalam dos yang sesuai. Sebaliknya, pengambilan birch sap yang berlebihan dapat meningkatkan risiko keracunan mangan dan sangat berbahaya bagi orang yang mengalami gangguan fungsi hati.

Apabila menggunakan produk kecantikan yang terbuat dari birch sap, ada risiko reaksi alergi selepas itu. Oleh itu, disarankan agar anda melakukan ujian alergi sebelum menggunakannya.

Kaedahnya cukup mudah. Anda hanya perlu menggunakan sebilangan kecil produk ke bahagian dalam siku anda dan melihat reaksi. Sekiranya kulit mengalami ruam, gatal, dan sensasi terbakar, jangan gunakan produk.

Manfaat getah birch bervariasi, tetapi penyelidikan lebih lanjut diperlukan mengenai manfaatnya. Oleh itu, ada baiknya berjumpa doktor sebelum memakan atau menggunakan birch sap, terutama jika anda menderita penyakit tertentu, seperti gangguan fungsi hati.