Kesihatan

Sakit mata pada bayi yang baru lahir untuk berhati-hati

Kesakitan mata pada bayi baru lahir pastinya sangat membimbangkan. Langkah-langkah yang tepat untuk mengatasinya sangat penting, ini adalah untuk mengelakkan gangguan visual ini di kemudian hari.

Kesakitan mata pada bayi baru lahir dikenali sebagai konjungtivitis neonatal atauneonatorum ophthalmia. Secara amnya, sakit mata jenis ini adalah yang paling biasa berlaku pada bulan pertama sejak bayi dilahirkan. Secara amnya, bayi yang mengalami jangkitan ini nampaknya keluar dari mata dari hari pertama hingga dua minggu selepas kelahiran.

Umur Satu Bulan Pertama

Penyebab sakit mata pada bayi baru lahir termasuk reaksi virus, bakteria, atau kimia. Beberapa jenis bakteria dalam penyakit kelamin (STD) seperti klamidia dan gonorea yang terdapat di saluran kelahiran dapat menjangkiti bayi semasa kelahiran normal. Terdapat juga virus herpes yang sering menjadi penyebab sakit mata pada bayi baru lahir.

Kesakitan mata pada bayi baru lahir dicirikan oleh rasa sakit pada bola mata atau sakit ketika ditekan, keluar dari mata, dan kelopak mata kelihatan bengkak. Dalam kes yang jarang berlaku, terdapat keradangan pada kornea mata.

Beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko sakit mata pada bayi baru lahir termasuk pecahnya pramatang membran, persalinan yang berpanjangan, atau peningkatan organisma pada saluran faraj pada trimester terakhir kehamilan.

Cara mengatasi

Untuk menentukan punca dan bagaimana merawat sakit mata pada bayi baru lahir, doktor akan melakukan pemeriksaan. Seperti mengambil dan memeriksa sampel pelepasan mata, sama ada disebabkan oleh virus, bakteria atau penyebab lain. Selain itu, terdapat juga pemeriksaan lain untuk melihat kemungkinan kerosakan pada permukaan bola mata.

Untuk sakit mata pada bayi baru lahir kerana pemberian titisan mata semasa lahir, secara amnya gejala bengkak akan hilang dengan sendirinya.

Kemudian jika sakit mata disebabkan oleh saluran air mata yang tersumbat, maka urutan antara kawasan mata dan hidung dapat membantu. Ini dilakukan terutamanya sebelum pemberian antibiotik. Sekiranya masalah ini berlanjutan sehingga usia satu tahun, doktor akan mempertimbangkan untuk menjalani pembedahan.

Kesakitan mata pada bayi yang baru lahir disebabkan oleh bakteria, umumnya dapat diatasi dengan antibiotik atau salap. Titisan mata atau salap antivirus dapat diberikan untuk jangkitan herpes pada bayi.

Terutama untuk sakit mata pada bayi baru lahir kerana bakteria gonorea, umumnya memerlukan antibiotik yang diberikan melalui infus atau terapi intravena. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh mengakibatkan kecederaan pada kornea mata dan kebutaan. Sementara itu, sakit mata pada bayi yang baru lahir akibat klamidia, memerlukan antibiotik oral yang dimakan oleh bayi.

Sekiranya cairan mata melekit kelihatan mengganggu, ibu bapa boleh membersihkannya dengan menggunakan titisan mata yang mengandungi garam (saline). Selain itu, juga berikan kompres air suam ke mata untuk mengurangkan bengkak dan kerengsaan,

Walaupun susu ibu (ASI) sering dikatakan dapat mengatasi sakit mata pada bayi baru lahir, disarankan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu. Susu ibu yang umumnya menetes atau ditambahkan ke titisan mata yang lain dipercayai dapat membantu merawat sakit mata akibat virus, bakteria atau alergi.

Jangan ringankan sakit mata bayi yang baru lahir, terutamanya jika ia tidak membaik selepas beberapa lama atau bertambah buruk. Rujuk doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat dan tepat pada masanya.