Kesihatan

Kenali Ciri-ciri Penyakit Jantung pada Usia Muda Sekarang!

Penyakit jantung boleh menyerang sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengenali apakah ciri-ciri penyakit jantung pada usia muda sehingga dapat dikesan lebih awal dan rawatan dapat dilakukan secepat mungkin.

Penyakit jantung adalah salah satu penyebab kematian yang paling biasa di Indonesia, bahkan di seluruh dunia. Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun 2019 saja terdapat sekitar 17.7 juta orang di dunia yang meninggal dunia akibat penyakit jantung dan saluran darah.

Hasil Penyelidikan Kesehatan Dasar 2018 (Riskesdas) yang dimulakan oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menyatakan bahawa jumlah penderita penyakit jantung di Indonesia meningkat setiap tahun.

Terdapat sekurang-kurangnya 15 dari 1,000 orang atau kira-kira 2.7 juta orang Indonesia yang menderita keadaan ini. Sebilangan besar penghidap penyakit jantung adalah orang dewasa muda yang masih produktif.

Peningkatan jumlah kes penyakit jantung pada orang dewasa muda disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari pola makan yang tidak sihat, senaman yang jarang, kebiasaan merokok, hingga penyakit tertentu seperti kolesterol tinggi, obesiti, darah tinggi, dan diabetes.

Oleh itu, walaupun orang dewasa muda perlu berwaspada. Untuk mengelakkan penyakit jantung dan komplikasinya, kenal pasti gejala penyakit jantung pada usia muda, sehingga keadaan ini dapat dikesan lebih awal dan segera dirawat.

Ciri-ciri Penyakit Jantung pada Usia Muda yang Jarang Disedari

Penyakit jantung boleh menyebabkan pelbagai gejala dan setiap orang dapat mengalami gejala yang berbeza. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri penyakit jantung pada usia muda yang mungkin jarang disedari atau sering disalahpahami, termasuk:

1. Badan mudah lemas

Kelemahan badan selepas melakukan aktiviti, terutamanya setelah melakukan aktiviti fizikal yang berat sepanjang hari, adalah keadaan biasa yang berlaku.

Namun, jika anda tiba-tiba merasa lemah atau sesak nafas setelah melakukan aktiviti ringan yang sebelumnya tidak membuat anda letih, itu boleh menjadi tanda masalah jantung.

2. Sakit dada yang memancar ke leher atau lengan

Salah satu ciri penyakit jantung pada usia muda atau tua adalah tiba-tiba sakit dada yang teruk yang boleh memancar ke lengan, leher, atau rahang.

Sebilangan orang menggambarkan sensasi kesakitan itu tajam, berat, dan kuat. Sakit dada akibat penyakit jantung kadang-kadang boleh memancar ke bahu.

3. Pening

Terdapat banyak perkara yang boleh membuat anda pening, seperti tidak makan atau minum cukup, dehidrasi, tekanan, hingga keletihan.

Walau bagaimanapun, jika pening muncul secara tiba-tiba dan disertai dengan rasa tidak selesa, sakit, atau sesak di dada, anda perlu berjaga-jaga dan anda harus segera menghubungi doktor anda. Gejala pening seperti ini boleh menjadi salah satu gejala penyakit jantung yang anda alami.

4. Pedih ulu hati

Pedih ulu hati yang disertai dengan loya sering disebabkan oleh masalah perut atau masalah pencernaan. Walau bagaimanapun, simptom-simptom ini kadang-kadang boleh muncul kerana penyakit jantung.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko penyakit jantung, anda tidak boleh mengabaikan gejala pedih ulu hati yang muncul secara tiba-tiba kerana gejala ini mungkin merupakan salah satu ciri penyakit jantung pada usia muda.

5. Sakit di rahang atau tekak

Salah satu ciri utama penyakit jantung adalah sakit dada yang memancar ke bahagian badan yang lain. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, sakit dada dapat memancar ke leher, rahang, atau kawasan sekitarnya seperti tekak.

Sekiranya anda merasakan keluhan kesakitan seperti itu, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan.

6. Peluh sejuk

Apabila mengalami penyakit jantung, seseorang dapat mengalami peluh sejuk secara tiba-tiba atau berpeluh berlebihan. Ciri-ciri penyakit jantung pada usia muda dapat muncul walaupun anda tidak melakukan aktiviti atau berada di ruangan sejuk.

Sekiranya anda masih muda tetapi mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan perubatan. Ini penting untuk dilakukan untuk mengetahui sama ada gejala yang anda alami adalah tanda penyakit jantung pada usia muda atau tidak.

Setelah diagnosis penyakit jantung disahkan oleh doktor, anda akan menerima rawatan untuk mengelakkan komplikasi penyakit jantung yang berbahaya.

Gejala Lain Penyakit Jantung pada Usia Muda

Selain daripada ciri-ciri penyakit jantung pada usia muda yang jarang disedari di atas, penyakit jantung juga boleh menyebabkan pelbagai gejala lain, seperti:

  • Susah bernafas
  • berdebar-debar dada
  • Denyutan jantung menjadi lebih cepat atau lebih perlahan
  • Bengkak di kaki, perut, atau di sekitar mata
  • Rasa cemas atau gelisah
  • Pucat
  • Pengsan
  • Mata pusing

Penyakit jantung adalah keadaan berbahaya yang perlu dirawat secepat mungkin oleh doktor. Semakin lambat rawatan, semakin tinggi risiko komplikasi seperti kerosakan jantung kekal atau bahkan kematian.

Oleh itu, jika anda mengalami gejala yang merupakan ciri penyakit jantung pada usia muda, segera berjumpa doktor. Sekiranya memang anda menghidap penyakit jantung, doktor akan memberikan rawatan agar keadaannya tidak berkembang dan menyebabkan komplikasi.