Kehidupan yang sihat

4 Khasiat Alpukat untuk Rambut dan Cara Mendapatkannya

Alpukat mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatansihatrambut. Anda boleh mendapatkan kelebihan alpukat untuk rambut dengan pelbagai cara, baik dengan memakannya, menggunakan minyak alpukat pada rambut, atau menggunakan topeng alpukat untuk rambut.

Manfaat alpukat untuk rambut banyak berkat kandungan antioksidan dan nutrien yang tinggi di dalamnya, seperti lemak sihat, vitamin C, vitamin E, biotin, protein, folat, dan zink. Nutrien ini diperlukan untuk menjaga kesihatan rambut.

Kerana menyimpan banyak nutrien dan zat yang baik untuk rambut, tidak hairanlah jika banyak orang memasukkan alpukat dalam "menu" penjagaan rambut. Sebenarnya, pengambilan rambut yang sihat juga sering dijumpai dalam produk kecantikan di salun, seperti krim rambut dan minyak untuk rambut spa rambut atau Mandian krim.

Inilah Kelebihan Avocado untuk Rambut

Terdapat banyak faedah alpukat untuk rambut yang anda dapat, iaitu:

1. Mengekalkan kelembapan rambut

Alpukat mengandungi minyak semula jadi dan lemak sihat, termasuk asid oleik, yang dapat menjaga kelembapan rambut. Manfaat alpukat yang satu ini baik untuk mengatasi dan mencegah masalah rambut kering.

2. Lelakimencegah dan mengatasiSaya keguguran rambut

Manfaat alpukat untuk rambut seterusnya adalah mengurangkan keguguran rambut. Manfaat ini diperoleh kerana alpukat mengandungi biotin yang cukup tinggi.

Selain biotin, alpukat juga mengandung vitamin C, vitamin E, protein, zink, dan antioksidan yang baik untuk merangsang pertumbuhan rambut. Kandungan nutrien ini juga baik untuk memperbaiki kerosakan pada kulit kepala dan akar rambut, sehingga dapat membantu mengatasi keguguran rambut.

3. Menebal rambut

Bukan hanya mengurangkan keguguran rambut, alpukat juga berguna untuk menebalkan rambut. Ini berkat kandungan folat, protein, antioksidan, dan lemak sihat yang baik untuk merangsang pertumbuhan rambut yang lebih sihat.

Selain pelbagai nutrien ini, alpukat juga mengandungi vitamin C yang dapat merangsang pembentukan kolagen. Protein ini berperanan penting dalam membentuk tisu kulit dan rambut sehingga dapat menjadikan rambut lebih tebal.

4. Melawan kelemumur

Alpukat mengandungi antioksidan, vitamin C, dan zink yang dapat membantu mengurangkan kelemumur. Bahan-bahan ini diketahui dapat menyuburkan dan melembapkan rambut dan kulit kepala sekaligus mengurangkan keradangan. Ini menjadikan alpukat baik untuk mencegah dan merawat kelemumur.

Cara Memperoleh Khasiat Alpukat untuk Rambut yang Sihat

Pelbagai manfaat alpukat untuk rambut yang telah disebutkan di atas dapat diperoleh dengan mengonsumsi alpukat secara berkala. Di samping itu, anda juga boleh memproses buah yang sihat ini menjadi topeng alpukat untuk rambut.

Produk yang mengandungi ekstrak alpukat, seperti krim atau minyak alpukat, juga dapat digunakan untuk rambut.

Sekiranya anda ingin membuat topeng alpukat anda sendiri di rumah, berikut caranya:

  • Hancurkan 1 alpukat masak dengan 1 pisang, kemudian tumbuk dengan sudu hingga rata.
  • Kacau 2 bahan hingga sebati dan membentuk pes.
  • Tambahkan minyak zaitun atau minyak kelapa, jika anda suka, untuk menambahkan khasiat pada rambut.
  • Sapukan topeng alpukat dari akar hingga hujung rambut secara merata dan urut kulit kepala dengan lembut.
  • Biarkan selama 20-30 minit, kemudian bilas dengan air atau syampu seperti biasa.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan minyak alpukat atau mengekstrak pada rambut anda atau mencampurkan minyak alpukat dalam perapi semasa mencuci.

Manfaat alpukat untuk rambut ada banyak, tetapi anda tidak boleh bergantung hanya pada buah ini. Selain menggunakan alpukat, anda juga perlu melakukan perawatan rambut secara berkala, seperti mencuci dan menggunakan perapi dan makan makanan berkhasiat.

Elakkan juga tekanan, merokok, ekor kuda terlalu ketat, dan menggunakan pelurus atau besi melengkung, kerana tabiat ini boleh menyebabkan kerosakan rambut. Sekiranya kaedah ini telah dilakukan tetapi masalah dengan rambut belum dapat diselesaikan, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi.