Kesihatan

Kenali Bahaya Tato Panen untuk Kesihatan Kulit dan Badan Lain

Tatu memang boleh menjadikan penampilan kelihatan lebih sejuk. Namun, di sebalik keindahannya, fahami juga bahawa terdapat bahaya tatu kekal untuk kesihatan kulit dan kesihatan badan yang lain. Ingin tahu apa-apa? Lihat artikel berikut.

Bahaya tatu kekal dan tatu kosmetik untuk kesihatan kulit dan badan boleh timbul kerana pelbagai sebab. Yang pasti, semasa tatu dibuat, pigmen atau tinta warna akan disuntik ke lapisan kulit menggunakan jarum.

Kemasukan benda asing ke lapisan kulit ini boleh mencetuskan pelbagai reaksi, mulai dari alergi, jangkitan kulit, hingga jangkitan lain seperti hepatitis atau HIV.

Bahaya Tatu Kekal pada Kulit

Permohonan tatu pada kulit agak selamat selagi dilakukan di kedai tatu yang mempunyai lesen, sijil lesen perniagaan, dan dikendalikan oleh profesional, seniman tatu yang diperakui, atau ahli dermatologi kecantikan.

Walau bagaimanapun, anda juga perlu mengetahui bahawa ada risiko atau bahaya yang bersembunyi daripada menggunakan tatu tetap ke badan. Pada kulit, bahaya termasuk:

1. Alahan

Salah satu risiko yang paling biasa setelah mendapat tatu adalah reaksi alahan. Alergi yang berlaku umumnya disebabkan oleh pewarna dalam dakwat yang digunakan untuk membuat tatu.

Reaksi alergi biasanya muncul dalam bentuk gatal-gatal atau ruam pada kulit tatu. Warna yang sering menyebabkan alergi ini adalah dakwat kuning, merah, hijau, dan biru.

2. Jangkitan kulit

Bahaya tatu kekal seterusnya adalah jangkitan kulit. Jangkitan kulit boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara. Walau bagaimanapun, risikonya akan meningkat jika anda tatu di salon kecantikan yang tidak disahkan dan tidak memperhatikan kebersihan alat dan proses tatu.

Contohnya, dakwat yang digunakan untuk membuat tatu tidak sesuai digunakan pada kulit atau dakwat yang digunakan dicemari bakteria. Jangkitan kulit juga boleh berlaku jika bakteria atau virus memasuki kulit yang cedera akibat suntikan semasa proses tatu.

Jangkitan kulit dicirikan oleh ruam merah di sekitar tatu, sensasi terbakar di sekitar tatu, nanah pada tatu, hingga bengkak di sekitar tatu. Dalam jangkitan yang teruk, anda mungkin demam tinggi, menggigil, berpeluh dan merasa sejuk.

Sekiranya aduan ini dialami, segera pergi ke hospital terdekat untuk mendapatkan bantuan. Doktor anda mungkin menetapkan antibiotik atau rawatan lain.

3. Tisu parut

Pada sesetengah orang, tatu boleh menyebabkan tisu parut dalam bentuk stroke yang meningkat (keloid) atau benjolan (granuloma) yang terbentuk pada kulit di mana tatu itu berada.

Garisan atau lebam yang menonjol ini boleh menjengkelkan kerana terasa seperti benda asing. Secara estetik, pertumbuhan tisu parut juga dilihat dapat mengurangkan kecantikan atau kecantikan kulit.

4. Kanser kulit

Walaupun perlu dikaji lebih jauh, penyelidikan menunjukkan bahawa ada kaitan antara tatu dan barah kulit. Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi disyaki bahawa beberapa tinta yang digunakan untuk tatu mengandungi karsinogen yang boleh memicu barah.

Bahaya Tatu Kekal pada Bahagian Tubuh Lain

Selain kulit, bahaya tatu kekal juga mengintai bahagian badan yang lain. Berikut adalah beberapa penyakit yang mengintai orang yang bertatu

Hepatitis dan HIV

Anda yang akan bertatu mesti menyedari penyakit serius yang dapat menular melalui darah yang disebarkan melalui jarum yang tidak steril, seperti hepatitis B, hepatitis C, dan HIV.

Untuk meminimumkan risiko terkena penyakit ini, pastikan jarum yang digunakan untuk tatu adalah jarum steril, baru, dan tidak digunakan.

Tetanus

Peralatan untuk membuat tatu yang tidak steril juga boleh menyebabkan anda terkena tetanus. Jarum yang tidak steril dan tidak disimpan dengan betul sangat mungkin mengandungi bakteria.

Salah satu bakteria penyebab tetanus adalah Clostridium tetani. Sekiranya jarum yang digunakan tercemar, bakteria juga dapat memasuki kulit dan akhirnya menyebabkan jangkitan tetanus.

Kesukaran MRI

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan pencitraan resonans magnetik (MRI), tatu kekal boleh menyebabkan pembengkakan atau sensasi terbakar di kawasan tatu semasa proses MRI.

Dalam beberapa kes, kualiti hasil pemeriksaan MRI juga tidak optimum kerana terganggu oleh pewarna pada kulit tatu.

Sebelum memutuskan untuk menghiasi badan anda dengan tatu, pertimbangkan bahaya tatu kekal untuk kesihatan kulit anda dan badan lain.

Sekiranya keputusan untuk mendapatkan tatu sebulat suara, lebih baik berunding dengan pakar kecantikan terlebih dahulu. Tanyakan tentang keselamatan proses tatu, risiko yang mungkin bersembunyi, apa yang perlu dilakukan setelah tatu selesai.

Walaupun anda akan mendapatkan tatu, anda harus benar-benar kritikal. Anda mesti memastikan bahawa alat yang digunakan untuk tatu adalah steril. Tinta yang digunakan juga merupakan dakwat yang selamat untuk disapukan pada kulit.

Sekiranya semua peraturan ini telah dipatuhi, tetapi setelah mendapat tatu terdapat beberapa aduan, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.