Kesihatan

Adakah normal bayi yang baru lahir mempunyai gigi?

Bayi yang dilahirkan sudah mempunyai gigi atau gigi natal boleh mencetuskan keprihatinan ibu bapa. Adakah bayi yang baru lahir yang sudah mempunyai gigi tergolong normal atau tidak? Ayuh, lihat penjelasan di bawah.

Gigi Krismas mempunyai bentuk seperti gigi bayi pada umumnya, tetapi dengan ukuran yang lebih kecil, warna kekuningan, tidak mempunyai akar, dan mudah digoncang. Keadaan ini agak jarang berlaku dan umumnya tidak berbahaya.

Pelbagai Sebab yang Mungkin Gigi Krismas

Gigi Krismas disangka disebabkan oleh kedudukan sel pembentuk gigi yang terlalu dekat dengan gusi. Risiko keadaan ini akan meningkat sekiranya ada ahli keluarga yang juga mempunyai gigi natal.

Selain itu, penampilan gigi natal Ia dikaitkan dengan beberapa keadaan kesihatan, seperti sindrom Pfeiffer (gangguan genetik), histiositosis sel (gangguan sel darah putih), dan bibir sumbing.

Beberapa Gangguan Yang Boleh Dipicu oleh Gigi Krismas

Walaupun biasa, gigi natal boleh menyebabkan beberapa gangguan atau aduan, iaitu:

Mempengaruhi keupayaan bayi untuk menyusu

Gigi Krismas boleh mengganggu keselesaan bayi semasa menyusu. Sebilangan bayi dengan keadaan ini malah enggan menyusu.

Meningkatkan risiko bayi tersedak

Gigi Krismas gigi yang longgar dan longgar boleh meningkatkan risiko menelan gigi. Gigi yang longgar ini boleh menyebabkan bayi tersedak.

Meningkatkan risiko puting anda cedera

Tidak dapat dinafikan, salah satu gangguan yang boleh berlaku akibat gigi natal adalah sakit pada puting ibu. Ini disebabkan oleh gigitan dan geseran gigi natal boleh mencederakan payudara semasa bayi menyusu.

Pada dasarnya, jika gigi natal tidak mengganggu penyusuan susu ibu dan tidak menimbulkan gejala tertentu, tidak memerlukan rawatan khas. Ibu boleh menjaga gigi natal Anak kecil anda dengan membersihkannya dengan kerap menggunakan kain bersih yang telah dibasahi dengan air.

Walau bagaimanapun, jika aduan muncul seperti yang dijelaskan di atas dan mengganggu keselesaan ibu dan si kecil, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pediatrik.